SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Global piyasalarda tahvil getirileri risk iştahını baskılıyor

Küresel piyasalarda tahvil getirileri risk iştahını baskılıyorABD’de Chicago Fed Lideri Evans mevcut faiz artırım patikasının enflasyonu …

Global piyasalarda tahvil getirileri risk iştahını baskılıyor
Akacan The Mall
20.10.2022 10:51
0
A+
A-

Küresel piyasalarda tahvil getirileri risk iştahını baskılıyor
ABD’de Chicago Fed Lideri Evans mevcut faiz artırım patikasının enflasyonu düşürmeye kâfi olacağı konusunda iyimserken, St. Louis Fed Lideri Bullard ‘önden yüklemeli’ faiz artışlarının gelecek yılın başlarında sona erebileceği görüşünde. Fed…

Küresel piyasalarda risk iştahı faiz artırım beklentileri ile artan resesyon kaygısı ve yükselen tahvil getirileri ile azaldı. Wall Street endeksleri iki günlük aralıksız yükselişin akabinde çarşamba gününü kayıpla tamamladı. S&P 500 yüzde 0,67, Nasdaq 100 yüzde 0,4 geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 13 baz puana yakın artışla yüzde 4,13’e çıktı. Asya’da Japonya, Avustralya ve Çin endeksleri düşerken; Hong Kong Hang Seng Borsası 2009’dan bu yana görülen en düşük düzeyine ilerliyor.

Akacan The Mall

Çin’de yavaşlayan büyüme ve artan Kovid hadiseleri yatırımcıların kaygısını artıyor. Offshore yuan yeni bir rekor düşük düzeye inerken, ABD’de süreç gören Çinli şirketleri izleyen endeks çarşamba günü yüzde 7’den fazla düşüşle dokuz yılın en düşük düzeyine geriledi.

Bu ortada Japonya’da, 10 yıllık tahvil getirisi, merkez bankasının yüzde 0,25 düzeyindeki amaç aralığı üst hududunun üzerine çıkarak, bankayı planlanmamış yeni bir tahvil alımı açıklamak durumunda bıraktı.

Yen de 1990’dan bu yana en düşük düzeyde süreç gördü ve dolar/yen 150 hududunda seyretmeyi sürdürdü. Bloomberg Dolar Endeksi Çarşamba günü yüzde 0,62 yükselişle kapandıktan sonra yatay.

Fed yetkililerinden yeni mesajlar

Chicago Fed Lideri Charles Evans, ABD Merkez Bankası’nın geçen ayki toplantısında ortaya koyduğu faiz artırım patikasının enflasyonu düşürmek için kâfi olacağı konusunda optimist olduğunu, lakin enflasyonun berbatlaşması halinde Fed’in daha fazlasını yapmak durumunda kalabileceğini söyledi.

Ekonomik sakinliğin her zamankinden daha yakın bir risk olduğunu söz eden Evans, Fed’in eylül ayında ortaya konan patikadan daha fazla sıkılaştırma yapmak durumunda kalmasının ekonomiyi resesyona sokabileceği ihtarında bulundu.

Fed yetkilileri Eylül toplantısında faiz oranlarının 2024’te yüzde 3,9’a düşmeden evvel, bu yıl yüzde 4,4’e ve 2023’te de yüzde 4,6’ya ulaşacağını varsayım etmişlerdi.

Vadeli piyasalarda 1-2 Kasım’daki toplantıda 75 baz puanlık bir faiz artışı ve faizin gelecek yılın başında yüzde 4,9’da zirve yapması fiyatlanıyor.

St. Louis Fed Lideri James Bullard da Fed’in “önden yüklemeli” agresif faiz artışlarını 2023 başında sonlandırmasını beklediğini söz etti. Fed’in gelecek yıl prestijiyle para siyasetini “yeteri kadar kısıtlayıcı” tutmasını ve enflasyon soğumaya başladıkça yalnızca küçük ayarlamalar yapmasını bekleyen Bullard, “Amaç, enflasyonu aşağı çekecek ‘anlamlı ölçüde kısıtlayıcı bir seviyeye’ geçmek. Lakin bu, sonsuza kadar faiz artırmak manasına gelmez” dedi.

Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari Fed’in faiz artışlarını, gelecek yıl içinde bir noktada durdurma ihtimalinin olduğunu lakin çekirdek enflasyonun zirve yaptığına yahut sürat kestiğine dair şimdi bir işaret görmediğini belirtti. Stratejist Dennis Gartman ise Fed’in faiz artışlarını gelecek yıl sonuna kadar tamamlamasını beklemediğini söyledi. Gartman, “Para siyasetinde değişim en azından 2023 sonu, tahminen 2024 gelmeden gerçekleşmez” öngörüsünde bulundu. Fed’in bilançosunu küçülteceğini ve bu nedenle pay senetlerinin “ayı piyasasında” kalacağını öngören Gartman, yatırımcılara yüzde 4,5 getirili 2 yıllık ABD tahvillerinde alım yapmalarını tavsiye etti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.