SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: “Yeni maddeyle Türk sporu sağlam temele oturacak”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: “Yeni kanunla Türk sporu sağlam temele oturacak”Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem …

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: “Yeni maddeyle Türk sporu sağlam temele oturacak”
Akacan The Mall
02.05.2022 07:22
0
A+
A-

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: “Yeni kanunla Türk sporu sağlam temele oturacak”
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kulüpler Birliği’nin tenkitlerine karşılık verdi. Bakan Kasapoğlu, “Yeni yasa ile kulüplere şirketleşme hakkı veriliyor. Şirket demek sorumluluk demek. Artık o kimsenin sorumluluk almadığı, mali manada gelenin gideni arattığı devirler geride kalıyor. Temeli sağlam olmayan bina çöker. Bizde hem taban sıkıntılı hem temel sağlam değil, kalkmışız bina niçin çöküyor diye düşünüyoruz? Yeni maddeyle Türk sporu sağlam taban üzerine, sağlam temelle inşa edilecek.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen yeni Spor Yasası’nın ekonomik ve sportif açıdan çıkmazda olan kulüpler için tek kurtuluş yolu olduğunu söyledi. Kulüpler Birliği Vakfı’nın tenkitlerine rağmen yasanın Meclis’ten oy birliğiyle geçtiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, Hürriyet’e verdiği bayram röportajında başta bu olmak üzere pekçok mevzuda sorularımızı yanıtladı ve gündemi kıymetlendirdi…

Spor topluluğunu çalıştayda bir ortaya getirdik

Akacan The Mall

· Kulüpler Birliği’nin, “Yeni Spor Yasası’nda bizim görüşlerimize yer verilmedi” eleştirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sporun her alanında rekor muvaffakiyetler gelirken, kulüplerin ve federasyonlarının yönetimsel manada sürdürülebilir olması için düzenlemeler yapılması gerekiyordu. Bakanlık olarak 13-17 Ocak 2020 tarihinde Türk sporunun kıymetlendirilmesi ve gelecek stratejilerinin belirlenmesi gayesiyle bir çalıştay düzenledik. 181 kulüp, 91 federasyon ve öteki ilgili yerlerden toplam 457 kişi katıldı bu çalıştaya.

Tüm iştirakçilerin fikirleri dinlendi

Çalıştayda tüm iştirakçilerin fikirleri, teklifleri dinlendi ve yasa taslağı hazırlanırken bu teklifler dikkate alındı. Görüşlerimiz önemsenmedi demek tüm bu çalışmalara karşı bir haksızlık olur. Çalışma arkadaşlarım çalıştaydaki tüm teklifleri de içeren bir web sitesi hazırladı (https://sporkanunu.gsb. gov.tr) orada tablo net. Bizi sevindiren bir taraf de bu kanunun Meclisimizde oy birliğiyle kabul edilmiş olması. Bu, ne kadar sağlam bir taban üzerinde inşa edildiğini ve gereksinimleri gerçek karşıladığını da gösteriyor.

Yeni yasa kulüp yöneticilerinin sayısını artıracak

· Spor Yasası’nın hangi özelliğini, sporun geleceği açısından daha değerli görüyorsunuz?

Spor kulüplerine şirketleşme hakkı veriliyor. Şirket demek sorumluluk demek. Artık o kimsenin sorumluluk almadığı, mali manada gelenin gideni arattığı periyotlar geride kalıyor. Temeli sağlam olmayan bina çöker. Bizde hem yer problemli, hem temel sağlam değil, kalkmışız bina niçin çöküyor diye düşünüyoruz? Artık yeni maddeyle birlikte Türk sporu sağlam yer üzerine, sağlam temelle inşa edilecek. Kulüpler şeffaf halde yönetilecek ve herkes yönetici olduğu periyottan de sorumlu olacak.

· Kulüp liderlerinin, “Bu yasa ile kulüpleri yönetecek adam bulamayız” kelamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu ülkenin dayanılmaz bir insan kaynağı var. Yeni yasa yöneticileri mali manada disiplinli davranmaya mecbur bırakacak lakin mali sıkıntılar ortadan kalkacağı için daha verimli bir çalışma ortamı oluşacak. O yüzden bu ülkenin uzman insan gücünün spor yöneticiliğine daha fazla iştirak göstereceğine inanıyorum.

KULÜPLERiN BORCU 17 MiLYARA ULAŞTI iFLASIN EŞiĞiNDELER

· Mevcut durumda kulüplerin finansal durumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Finansal tablolar bilhassa 4 büyük kulübün teknik olarak mali yapısının sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu gösteriyor. Mali tablolar ortada. 2020 Ekim ayı itibariyle, toplam 15.08 milyar TL; 2021 Mayıs ayı itibariyle toplam 17,38 milyar TL borçları olduğunu görüyoruz. Bu tablonun açıklaması şu: Kulüplerin borçları varlıklarını ve öz sermayelerini yok ediyor ve artan ziyanlar hasebiyle kulüpler teknik manada iflasa sürükleniyor. Kulüpler bunları kendileri açıklıyorlar zati.

ÜLKENiN HER YERi ÇAĞDAŞ SPOR TESiSLERiYLE DOLU

“Doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine ülkemizin her köşesi çağdaş spor tesisleriyle dolu. Sporun kolay ulaşılabilir olması, farklı branşlardaki sportmen sayımızı da artırdı. Son Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar’da gelen muvaffakiyetler bu bütünsel bakış ve bilimsel sürecin eseri.”

· Bilhassa olimpik branşlarda yakaladığımız muvaffakiyetlerin gerisinde hangi etkenler var?

Ben iki şeye inanırım: Hayatta hiçbir muvaffakiyet tesadüf değildir ve içinde çok çalışma, emek olmayan da bir muvaffakiyet öyküsü yoktur. Olimpik branşlarda gelen muvaffakiyetleri yorumlarken bu perspektiften bakmak gerekir. Fotoğrafa ayrıntılı bakınca olağan orada çok kıymetli noktalar var.

SPOR ARTIK BiR LÜKS DEĞiL

Birincisi, Türkiye son 20 yılda bir tesis ihtilali gerçekleştirdi. Doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine ülkemizin her köşesi çağdaş spor tesisleriyle dolu. Spor artık ülkemizde bir lüks değil. Biz sporu hem rekabetçi düzeyde önemsiyoruz hem de sporun 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızın hayatının bir kesimi yapmak için çalışıyoruz. Sistemimiz bu iki bakış açısı üzerinde heyeti.

BRANŞ VE SPORTMEN SAYISI ARTTI

Sporun kolay ulaşılabilir olması, farklı branşlardaki atlet sayımızı da artırdı. Böylesi geniş bir havuz içinde bilimsel tarama tekniklerini de devreye alarak, seçkin sportmen yetiştirme konusunda çok kıymetli muvaffakiyetler elde ettik. Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar’da gelen muvaffakiyetler bu bütünsel bakış ve bilimsel sürecin eseri. Çağdaş tesis, bilimsel tarama, yanlışsız idman teknikleri ve atlet psikolojisini ve performansını önemseyen 4 ayaklı bir planlama olarak özetleyebiliriz muvaffakiyetin ardındaki sırrı.

BÜTÜNCÜL BiR BAKIŞ AÇIMIZ VAR

Türkiye’de yediden yetmişe herkese spor yaptırma amacı doğrultusunda değerli çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “Bir yanda çağdaş komplekslerimiz bir yandan mahalle ortalarında butik spor alanlarımız, sporun kitlelere ulaşımı konusunda bütüncül bir bakış açımız var” dedi.

CUDi CUP BiR TURNUVADAN ÇOK DAHA FAZLASI OLACAK

· Ülkemiz birçok memleketler arası tertibi muvaffakiyetle gerçekleştiriyor. Şimdi kamuoyu ile paylaşılmayan yeni tertipler için bir sürpriz olacak mı?

Bizim tertip kabiliyetimiz çok yüksek. Geçen sene pandemiye karşın 169 memleketler arası turnuvaya mesken sahipliği yaptık. Bu sene de çok sayıda turnuva düzenleyeceğiz. Mayıs ayında Şırnak’ta Cudi Cup düzenliyoruz. Bu tertibi bu ülkenin Gençlik ve Spor Bakanı olarak çok önemsiyorum. Takvimde bundan büyük çapta tertipler elbette var lakin bir periyot terörün, silah seslerinin hakim olduğu yerlerde bugün milletlerarası tenis turnuvası düzenlenmesi bu ülkenin tarihinde çok değerli bir nokta. Bu yalnızca bir tenis turnuvası değil; zihinlerde çiçekler açmasını sağlayacak olan bir gelişme.

Değerli OLAN GÖNÜLLERDE KAZANMAK

· Gençlik ve Spor Bakanı olarak kendinize 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?

İnsanın kendini notlaması gerçek olmaz. Ben zati sayısal olarak bir derece koymak yerine, kalplerde, gönüllerde ne kadar yer edinebilmişiz ona daha çok ehemmiyet veriyorum. İnsanın fazlası olur, eksiği olur, kimileri yaptıklarınızı sever, kimileri eleştirir lakin günün sonunda kalplerde nasıl bir iz bıraktığınız değerlidir. İnsanın her şeyi tıpkı anda yapması mümkün değil, değerli olan rasyonel bir planlamayla ilerlemektir.

TOKYO’DAKi SiSTEM PARiS’TE DE BiZE MUVAFFAKİYET GETiRECEK

· Tokyo, en çok madalya aldığımız olimpiyattı. 2024 Paris’teki amaç ne?

Bizi Tokyo’da muvaffakiyete götüren sistemimiz birebir biçimde devam ediyor. Hatta sporun gelişen tüm metotlarını da bu hazırlıklarımıza entegre ediyoruz. Daha bir ay evvel Antalya’da bir “Spor Psikolojisi Zirvesi’ topladık. Muvaffakiyetin sürdürülebilir olmasının saha dışı etkenlerini de masaya yatırmak, o hususta da hazırlıklarımızı yapmak için. İnşallah rastgele bir olumsuz durum da yaşanmaz ve 2024, 2020’nin muvaffakiyetlerinin bir üst basamağa çıktığı bir yıl olur.

GENÇLERiN HER MUVAFFAKİYETİNİN KALBiMDE ÖZEL BiR YERi VAR

· Arda Güler, Emirhan İlkhan üzere gençlerin çıkışı için neler söylersiniz?

Bakanlığımızın “Spor” tarafı olduğu üzere bir de çok değerli “Gençlik” tarafı var. Gençlik ve Spor Bakanı olarak, bu ülkenin gençlerinin kazandığı her muvaffakiyetin benim kalbimde başka yeri var. Üstelik bu muvaffakiyetler sporla alakalı olunca mutluluğum haliyle bir kat daha artıyor.

Kasapoğlu, “Bu sene bisiklette Cumhurbaşkanlığı Çeşidi, teniste İstanbul Cup üzere kıymetli tertiplere mesken sahipliği yaptık. Eskrim ve kickboks’ta Avrupa şampiyonaları ülkemizde düzenlenecek. Tekrar İslami Dayanışma Oyunları’na konut sahipliği yapacağız” diye konuştu.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.