SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Gelire nazaran taksit dayanağı

Orta gelirlileri konut sahibi yapacak yeni finansman modeli açıklandı. Faizin yüzde 0.69’dan başladığı, vadenin 15 yıla uzadığı kampanyada en dikkat çeken detay ‘Hazine desteği’ oldu. Birinci 3 yılda taksit ödemelerine Hazine dayanak verecek. Takviyenin ölçüsü hane gelirine nazaran değişecek. Geliri düşük olan daha çok desteklenecek.

Gelire nazaran taksit dayanağı
Akacan The Mall
06.01.2023 07:23
0
A+
A-

Gelire nazaran taksit desteği
Orta gelirlileri mesken sahibi yapacak yeni finansman modeli açıklandı. Faizin yüzde 0.69’dan başladığı, vadenin 15 yıla uzadığı kampanyada en dikkat çeken detay ‘Hazine desteği’ oldu. Birinci 3 yılda taksit ödemelerine Hazine takviye verecek. Takviyenin ölçüsü hane gelirine nazaran değişecek. Geliri düşük olan daha çok desteklenecek.

Yüzbinlerce vatandaşın merakla beklediği yeni konut kampanyası evvelki gün açıklandı. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalıştığı kampanya ile yeni bir finansman modeli ortaya konuldu. Kaideleri sağlayan orta gelirli vatandaşlar uygun faiz ve vade oranı ile konut sahibi olacak. Bugüne kadar yapılmayan ve dikkat çeken dayanak ise Hazine’den geldi. Mesken alan vatandaşın birinci 3 yılda taksit ödemelerine Hazine katkı sunacak. Bu dayanak ise hane gelirine nazaran değişecek. 

Ziya Yılmaz – Nazmi Durbakayım – Ertan Keleş – Hakan Gedikli – Altan Elmas – Mehmet Kalyoncu

Akacan The Mall

İŞTE AVANTAJ

‘Yeni Evim’ kampanyasının ayrıntılarını paylaşmak için Emlak Konut GYO tarafından dal temsilcisi sivil toplum kuruluşları liderlerinin da katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Hazine dayanağını anlatan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, “İlk 3 yılda aylık taksit ödemelerinin makul bir kısmına, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek kuralıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı dayanağı verilecek. Bu takviye her kesim için birebir olmayacak. Aile geliri 20 bin lira olan ile 40 bin lira olana farklı katkı yapılacak. Bu, tıpkı vakitte bir toplumsal proje. Daha düşük hane geliri olana daha çok katkı verilir” dedi.

Hazine takviyesini bir örnekle anlatan Gedikli şöyle devam etti: “1 milyon liralık kredide kampanyasız taksit 14 bin 326 lirayken, kampanyadaki faiz oranı ile 9 bin 719 liraya düşecek. Buna devlet dayanağı verildiğinde birinci yıl ödeme 4 bin 410 lira olacak. Hem kira hem de kredi taksiti ödeyecek vatandaş bu yolla nefes alacak.”

ÖNCE MUHTAÇLIK SAHİBİ

“Proje kapsamında bir yatırım yapılması değil, barınma gereksiniminin karşılanması amaçlanıyor” diyen Gedikli bu nedenle kampanyaya iştirak kriterleri belirlediklerini kaydetti Kredi faizinin yüzde 1’in altına gerilediğini, vadenin 180 aya çıktığını belirten Gedikli, firmaların da vatandaşa dayanak olacağını kaydetti. Konut üreticilerinin yüzde 5’lik katkı sağlayacağına dikkat çeken Gedikli, “Konutu almak isteyen kişi bankadan kredi çekecek. Bu evrede yüzde 5 karşılığı ne ise banka onu direkt o basamakta üreticiye kesecek” dedi. Konut kredi taksitlerinin, hane gelirinin en fazla yüzde 40’ı düzeyinde olması öneriliyor. Lakin bunun bir sınırlama manasına gelmediğini belirten Gedikli şöyle devam etti: “İlk 3 yılda ve daha sonraki yıllardaki taksitler gelirin tam olarak yüzde 40’ı kadar olur diye bir şey yok. Bu alanda bir sınırlama kelam konusu değil.”

Kampanyaya küçük ve orta ölçekli firmaların da katılacağını belirten Gedikli fiyatlarla ilgili olarak da, “Fiyatlar bölgeye, projenin özelliklerine nazaran değişse de, İstanbul’da 1.5-2.5 milyon lira bandında 2+1 daire var. 3-3.5 milyon liraya da 3+1 daire bulmak mümkün”ifadelerini kullandı.

Bankalarla garantörlük muahedeleri yapan ve konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere finansman imkanı sağlanacağını da belirten Hakan Gedikli, bu yolla üretimin hızlanacağını ekledi.

HEDEF MODELİN KALICI OLMASI

Yeni Meskenim ile 2023’te 100 bin orta gelirli ailenin mesken sahibi olacağı kestirim ediliyor. Lakin kampanyanın bu yıl ile hudutlu olmaması, kalıcı hale gelmesi de hedefleniyor. Bankalar ve üreticilerin süreci gerçek yönetmesi durumunda yeni bir finansman modeli elde edileceğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Lideri Altan Elmas, Türkiye’ye kıymetli bir sistem kazandırıldığını söyledi. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Lideri Mehmet Kalyoncu ise, bu programın tesirini artırmak için özel dal olarak çalışmalar yürüteceklerini lisana getirdi. “Konut bölümünde yeni bir açılım yaşıyoruz” diyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Lideri Nazmi Durbakayım, azalan üretimin bu kampanya ile istenilen düzeye geleceğini kaydetti. DAP Holding Lideri Ziya Yılmaz ise, yıllardır beklenen uzun vadeli kredilerin gerçekleştiğini, bu sayede tüketicinin konuta erişiminin kolaylaştığını tabir etti.

KAMPANYADA ÖNE ÇIKANLAR

* 2 milyona kadar olan kredide 0.69, 2 ila 4 milyon TL ortasında 0.79 ve 4 milyon ila 5 milyon TL ortasında 0.99 faiz oranı uygulanacak. Peşinat yüzde 10, vade en çok 15 yıl olacak. Dileyenler daha çok peşinat ya da daha kısa vade seçebilecek.

* Türkiye 3 bölgeye ayrılarak kredi limitleri buna nazaran belirlendi. İstanbul birinci bölge olarak kredi üst limiti 5 milyon lira uygulanacak. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’yı kapsayan ikinci bölgede kredi üst limiti 3 milyon lira. Üçüncü bölge olan başka vilayetlerde ise en çok 2 milyon lira olacak.

* Finansman yalnızca sıfır konutlara yönelik olacak. Bu konutlar ise tamamlanmış konutlar; belli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar; üretimine başlanacak olan konutlar olarak üçe ayrıldı.

* Programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam geliri dikkate alınacak. Azami gelir oranları 1’inci bölgede 80 bin lira, 2’nci bölgede 60 bin lira ve 3’üncü bölgede 45 bin lira olarak belirlendi.

* Kampanyadan yararlanacak şahısların konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı vilayette konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

* 1’inci (İstanbul) ve 2’nci bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) vilayetlerde konut almak isteyenlerden son 1 yılda bu vilayetlerde ikamet etmiş olması kaidesi aranacak.

* Alınan konutlar, vefat boşanma üzere zorlayan sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak.

* Hanede eşlerden birinin üzerine konut varsa, kampanyadan yararlanamayacaklar. Fakat 18 yaşını doldurmuş çocuklar bankadan kredi alabilecek koşulları taşıyorsa mesken sahibi olabilecek.

* Yabancılar kampanyadan faydalanamayacak. 

* Kampanya 16 Ocak’ta başlayacak. Programın ayrıntılarına ait bir web sitesi kurularak, vatandaşın tüm bilgilere erişmesi sağlanacak.

 * Kampanyaya Emlak Konut GYO’nun projeleri GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ve Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan tüm yüklenici firmaların yapmış olduğu projeler ile 81 ilin tamamında teknik ve mali kriterleri karşılayan, büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri dahil olacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.