SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Gelir vergisine ait indirim, istisna ve muafiyetler tekrar belirlendi

Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ait meblağlar ile kolay metotta vergilendirmeye ait had ve meblağlar yine belirlendi.

Gelir vergisine ait indirim, istisna ve muafiyetler tekrar belirlendi
Akacan The Mall
31.12.2022 00:06
0
A+
A-

Gelir vergisine ait indirim, istisna ve muafiyetler tekrar belirlendi
Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ait meblağlar ile kolay metotta vergilendirmeye ait had ve meblağlar yine belirlendi.

Gelir Vergisi Kanununda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ait meblağlar ile kolay yolda vergilendirmeye ait had ve meblağlar yine belirlendi.

Gelir vergisinde yer alan çok sayıda istisna ve indirim meblağı da mükelleflerin lehine olacak halde artırıldı. Bu kapsamda, kira gelirlerindeki 9 bin 500 lira olan istisna fiyatı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylelikle 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.

Akacan The Mall

Değer artış çıkarlarındaki 25 bin lira istisna meblağı, 55 bin lira olarak belirlendi. Örneğin, sahip olunan gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıldan evvel satılması halinde, bu satış nedeniyle elde edilen karlar kıymet artış karı olarak vergilendiriliyor. 2023 yılında elde edilen paha artış çıkarının 55 bin lirayı aşması halinde, beyanname verilecek lakin 55 bin lira istisna fiyatı beyan edilen gelirden düşülecek.

Arızi çıkarlardaki 58 bin lira istisna meblağı, 129 bin liraya çıkarıldı. Örneğin, arızi olarak yapılan bir danışmanlık hizmetinden 2023 yılında elde edilen ve istisna fiyatı olan 129 bin lirayı geçmeyen karlar vergilendirilmeyecek.

Tevkifata ve istisnaya husus olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ait beyanname verme hududu da 3 bin 800 liradan, 8 bin 400 liraya çıktı. Gelir Vergisi Kanununa nazaran kural olarak menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında tevkifat uygulaması bulunuyor. Lakin kimi hallerde örneğin kolay metoda tabi mükelleflere kiralanan iş yerlerinden elde edilen kira gelirlerinde tevkifat yapılmıyor. 2023 yılında elde edilen ve tevkifat ve istisnaya husus olmayan bu gelirlerin 8 bin 400 lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kullanılan binek arabaların kiralık olması durumunda ödenen aylık kira fiyatı ile işletmeye kayıtlı binek arabalarının amortisman yoluyla sarfiyat yazılabilecek iktisap bedeli ile ilgili indirim fiyatları da yükseltildi. Bu çerçevede, binek arabalar için ödenen aylık kira sarfiyatı 8 bin liradan 17 bin liraya, amortisman yoluyla masraf yazılabilecek iktisap bedeli sonu da 430 bin liradan 950 bin liraya çıkarıldı.

Engellilerin yararlandığı gelir vergisi indirimi fiyatlarında artışa gidildi

Gelir Vergisi Kanununda fiyat geliri elde edenler ile özgür meslek çıkarı elde eden engelli vatandaşların gelirlerinin bir kısmı engellilik indirimi yoluyla vergi dışı bırakılmıştı. Engelli vatandaşların engellilik derecesine nazaran belirlenen aylık indirim fiyatları da yükseltildi. Örneğin, 2023 yılında fiyat geliri elde eden I. Derece Engelli bir ücretlinin, aylık fiyat matrahından 4 bin 400 lira, yıllık ise 52 bin 800 lira indirim yapılacak.

Esnaf muaflığı limiti yükseltildi

Yapılan düzenlemelerle vergiden muaf esnaflığın kapsamı genişletilmiş ve konutlarda imal ettiği eserleri internet ve gibisi platformlarda satanlar da muafiyet kapsamına alınmıştı. Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında konutlarda üretilerek satılan eserlerin satışından 700 bin liraya kadar elde edilen gelirler, muafiyet kapsamında olacak.

Basit yönteme tabi mükelleflerin kira ve çıkar istisnası hadleri de kıymetli ölçüde yükseltildi. Taksici, dolmuşçu, servis işleticisi, berber, terzi, bakkal, manav, kasap ve gibisi esnaf kuralları dahilinde kolay adaba tabi bulunuyor. Düzenleme ile bu kapsamdaki esnafın yararları, 2021 yılından itibaren gelir vergisinden istisna edilmişti. Gelir Vergisi Kanununda kolay yola tabi olma kaideleri ile ilgili özel düzenlemeler bulunuyor. Kolay adaba tabi olmak için her yıl tekrar belirlenen kira fiyatları, yıllık alım, satım ve iş hasılatı üzere birtakım had ve meblağların aşılmaması gerekiyor. Bu kapsamda 2023 yılında elde edilecek gelirler için bu hadler de Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden beyannamelerini vaktinde veren ve vergilerini ödeyen uyumlu mükellefler, 5 puanlık vergiindiriminden faydalandırılıyor. Vergi indirimi yapılabilecek meblağın üst limiti de 2 milyon liradan, 4,4 milyon liraya çıkarılarak, mükelleflere sağlanan teşvikte artış yapıldı.

Telif haklarından elde edilen yararlara uygulanan istisna fiyatı da yükseltildi. Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların yasal mirasçılarının şiir, öykü, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, sinema, görüntü band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu üzere yapıtlarından elde ettikleri yararları, muhakkak bir meblağı aşmaması halinde gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu karlarla ilgili 880 bin lira olan istisna fiyatı, 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıkarıldı.

– Toplumsal içerik üreten ve taşınabilir uygulama geliştirenlerin, kar istisnası fiyatı arttı

Sosyal medyada içerik üreten ve taşınabilir uygulama geliştirenlerin elde ettikleri çıkarların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisnayken, bu meblağ 2023 yılındaki gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı. Bu meblağlar aşılmıyorsa beyanname verilmeyecek.

– Yemek, yol ve kreş yardımı ödemeleri yükseltildi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin dilimlerinde artış yapıldığını da açıklamıştı.

İlk gelir dilimi 70 bin liradan başlayan yeni tarifeye nazaran ücretliler başta olmak üzere tüm gelir vergisi mükellefleri daha geç üst dilimlerden vergi ödeyecek. Minimum fiyatta meydana gelen artış da gelir vergisi istisnasına yansıdı ve ücretlilerin ödeyeceği vergiyi azalttı.

Ücret istisnalarında yer alan maktu meblağlar da arttı. Fiyat olarak ödenen yemek ve yol paralarının istisna kapsamındaki fiyatları, bu yıl temmuz ayında artırılmıştı. Son yapılan düzenlemeyle nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemeleri de istisna kapsamına alındı. İstisna meblağlarının artırılmasıyla da 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı. Böylelikle, aylık 2 bin 860 lira yemek parası, 1456 lira yol parası ödemeleri vergiden istisna edildi.

İşverenlerce bayan hizmet erbabına her bir çocuk için brüt minimum fiyatın yüzde 50’sine kadar yapılan kreş yardımı ödemelerindeki istisna meblağı da aylık 3 bin 235,50 liradan 5 bin 4 liraya çıkarıldı.

Çalışanlara mevcut maaşlarına ek olarak yapılan yemek, yol ve kreş yardımı ödemelerindeki istisna fiyatlarının arttırılması sonucunda, bu ödemelerin tamamını alanlar açısından aylık 9 bin 320 liralık fiyatları vergi dışı bırakılmış oldu.​​​​​​​

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.