SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

“Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak”

“Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak””Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak” Futurance Kurucu Ortağı ve CEO’su …

“Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak”
Akacan The Mall
22.11.2022 08:07
0
A+
A-

“Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak”
“Geleneksel finans blokzinciri daha yaygın kullanacak”

Futurance Kurucu Ortağı ve CEO’su Erkan Coplugil, kripto para platformu FTX’in iflası ve sonrasında yaşananların kesim açısından son derece üzücü olduğu, olayın hem kullanıcılara hem de dala verdiği ziyan açısından artçı tesirlerinin önümüzdeki günlerde takip edileceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Coplugil, uzun yıllar bankacılık kesiminde yöneticilik yaptığını belirterek, kripto varlık piyasasında son devirde yaşanan aksiliklerin blockchain teknolojisinin gelişimine olumsuz bir tesiri olmayacağını ve olmaması gerektiğinin altını çizdi. Blockchain teknolojisinin önümüzdeki devirde şimdi şu anda hayatımızda olmayan çok farklı kullanım noktalarının ve yararlarının yaşanacağını kaydeden Coplugil, yaşanan olumsuz olayların teknolojinin kendisinden mi yoksa kullanım halinden mi kaynaklandığına bakmak gerektiği vurguladı.

Akacan The Mall

Coplugil, “Her teknoloji yanlış kullanımda, ehil olmayan ellerde kullanıldığında ya da oluşacak birtakım yol kazalarında dönüp de teknoloji ile ilgili sorgulama hakikat olmayacaktır. Bir uçak kazası olduğunda tüm havayolu ulaşımının güvensizliği ile ilgili bir yorum yapmayıp, kazaya neden olan şeyin ve bunun nasıl tekrar etmemesi gerektiğinin incelenmesi üzere. Şu an piyasanın yaşadığı durumu biraz buna benzetiyorum. Blockchain teknolojisinin kullanım alanı ile ilgili şimdi buz dağının görünen kısmına bakıyoruz. Finans ya da finans dışı kesimler için buzdağının altında çok daha farklı kullanım alanları olacak. Blockchain, finans kesimi için de şu andaki kullanım alanları dışında, klasik finansın diğer alanları, ana süreçleri ve diğer hizmetlerinde de güvenliği, aktifliği ve verimliliği ile yarar sağlayacak” dedi.

‘Blockchain’in finansal piyasalardaki kullanım alanında odaklanıyoruz’

Futurance’ın yaklaşık iki yıl evvel kurulan ve blockchain teknolojilerinin finansal piyasalardaki kullanım alanlarına odaklanan bir finansal teknoloji şirketi olduğunu Coplugil, “20 yılı aşkın bankacılık bölümü deneyimine sahibim. Takım olarak baktığınızda hem bankacılık hem de yeni jenerasyon alanında epeyce deneyimli bir takımın hibrit geliştirdiği sistemlere sahibiz. Büsbütün odaklandığımız kısım blockchain ve bunun finansal piyasalardaki uygulamaları. Bunun birinci adımı olan kripto varlık platformu, çabucak gerisinden gelecek olacak saklama tahlili ve NFT platformuyla seyahatimize başlamış durumdayız. Haziran ayında birinci hizmetimiz olan kripto varlık platformumuz Fexobit’i hayata geçirdik. Altyapı yatırımlarının ve geliştirmelerin aşikâr bir noktaya geldiğini görmeden hizmet vermeye başlamamayı tercih etmedik. Çok yeni, ekim ayında da yeni bir hizmet modeli olan kripto kasalar uygulamasını hayata geçirdik. Üç farklı tipteki yatırımcı profiline uyan, çeşitli avantaj ve inançlı saklama tahlilleri sunan hizmet modeli ortaya koyduk” diye konuştu.

‘FTX gibisi olaylar kısa vadede ziyan verse de inançlı büyüme için orta vadede fırsat sağlıyor’

Kripto para platformu FTX’in iflası ve sonrasında yaşananların hem kripto hem de klasik finans olarak bakıldığında birinci kere yaşanan düşünceler olmadığını vurgulayan Coplugil, “Bu üslup olaylar kısa vadede elbette dalın geneline de hasar veriyor, kısa vadeli olarak bir itimat ezası yaratıyor. Fakat bir orta uzun vadeli tesirleri açısından baktığımızda da bu şekil olayların, kesimlerin daha olgun, daha verimli, daha inançlı ve sağlıklı büyümeleri için de bir fırsat sağlıyor diye düşünüyorum. Münasebetiyle yaşanmış, geçmiş olaylardan orta ve uzun vadeli faydalanmaya odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun içim de başta bizim üzere bölüm oyuncularına büyük sorumluluk ve roller düşüyor. Bu süreç bizim için bugüne kadar yaptığımız yatırımların ve self regülasyon olarak tanımladığımız hususun ne kadar yararlı olduğunu gösterdi. Burada yalnızca yatırımcı varlıklarının saklanması noktasındaki bakış açıları değil, bu bölümün tüm risk faktörleri açısından bütünsellikle ele aldığımız bir yaklaşımımız var” değerlendirmesinde bulundu.

‘Müşteri varlıklarının karşılığını bankada vadesiz mevduat hesabında tutuyoruz’

Kripto varlık platformu Fexobit’te kolay bir iş modeli üzerinde durduklarını vurgulayan Coplugil, “Müşterilerimize kredi vermiyoruz, kredi almıyoruz. Rastgele bir getiri vermiyoruz. Kaldıraçlı eserlerle ilgili hizmet vermiyoruz. Müşterilerimizin yanında ya da karşısında durum almıyoruz. Piyasa yapan olarak tahtaya müdahale etmiyoruz. Yaptığımız son derece kolay bir iş var alıcı ile satıcıyı bir ortaya getiyoruz” dedi. Müşterilerin varlıklarının karşılıklarının nerede tutulduğu konusunda da açıklamalarda bulunan Coplugil, “Müşterilerin fiat diyebileceğimiz varlıklarının tamamı teğe bir karşılıkları bankalarda hatta vadesiz mevduat hesaplarında. Bir nevi müdafaa hesabı tipi bir yapıda saklanıyor. Kısa vadeli düşük riskli varlıklar da bile değerlendirmiyoruz. Kripto varlıkları ise Walter diye isimlendirdiğimiz kendi saklama çözümümüzde, soğuk cüzdanlarda ve tabi süreçler için muhakkak bir oranı sıcak cüzdanlarda hibrit bir yapıda saklanıyor” diye konuştu.

‘Sektör oyuncuları kendi iç kontrollerini gözden geçirmeli’

Yaşananlardan çıkarılması gereken derslere de değinen Coplugil, yaşanan sürecin daha evvel klasik finansta da yaşanan örneklerden çok farklı olmadığını belirtti. Oyuncuların kendi iç kontrollerini, iç bakış açılarını, risk idare siyasetlerini gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Coplugil, otoritelerin getireceği regülasyonların da dala orta ve uzun vadede büyük yararlar sağlayacağının altını çizdi. Coplugil, “Daha evvel bunun çok örnekleri oldu. Kâfi ki, destekleyici, yapan, oyuncuların minimum yatırımları yapmalarını sağlayacak kadar zorlayıcı ancak bölümdeki monopolleşmeyi engelleyecek kadar da esnek bir bakış açısıyla hazırlanmış oldun” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.