SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Gedik Yatırım 2023’te borsada yüzde 18 prim bekliyor

Gedik Yatırım 2023 Strateji Raporu açıklandı. Raporda 2023 yılının ana teması olarak resesyon ihtimali belirlenirken Türkiye’de hızlı büyüme isteğine bağlı olarak TL’deki değer kaybı eğiliminin güçleneceği belirtildi. Şirket 2023 yılı için borsada…

Gedik Yatırım 2023’te borsada yüzde 18 prim bekliyor
Akacan The Mall
21.12.2022 14:49
0
A+
A-

Gedik Yatırım 2023’te borsada yüzde 18 prim bekliyor
Gedik Yatırım 2023 Strateji Raporu açıklandı. Raporda 2023 yılının ana teması olarak resesyon ihtimali belirlenirken Türkiye’de hızlı büyüme isteğine bağlı olarak TL’deki değer kaybı eğiliminin güçleneceği belirtildi. Şirket 2023 yılı için borsada…

Gedik Yatırım’ın 2023 Strateji Raporu yayımlandı. Raporda 2023 yılının ana teması olarak resesyon ihtimali belirlenirken Türkiye’de hızlı büyüme isteğini devam edeceği ancak TL’deki değer kaybı eğiliminin güçlenebileceği belirtildi. TCMB’nin para politikasıyla ilgili faizlerin düşük tutulduğu ve TL’deki değer kaybını önlemek amacıyla kredi büyümesinin makroihtiyati tedbirlerle ilgili sektörlerde yoğunlaştırılma çalışmalarının sürdürüleceği öngörüldü.

Gedik Yatırım mali genişlemeye ek olarak kredileri canlandırma potansiyelinin yılın ilk yarısında iç talebe ivme kazandırabileceğini ancak bu talebin 2023 boyunca canlı kalmasının zor olduğuna ve ihracatta beklenen yavaşlama kaynaklı GSYH’nin 2022 yüzde 5 seviyelerinden 2023’te yüzde 2-2,5 seviyelerine gerileyeceğini değerlendirdi.

Akacan The Mall

2023 sonu Dolar/TL beklentisi 24,50 TL

Raporda kredi büyümesinde kayda değer bir ivmelenme olmamasının TL’de son dönemdeki stabilizasyona yardımcı olduğu ve kısa vadede stabilizasyonun korunmasını beklemekle beraber mali genişlemeye bağlı olarak değer kaybı baskısının güçlenebileceğine dikkat çekildi. Şirket dolar/TL kurunu 2023 sonu için 24,50, yıllık ortalama olarak da 22,70 olarak öngördü.

Enflasyon tarafında önümüzdeki aylarda güçlü baz etkilerinin TL’de sınırlı sayılabilecek bir değer kaybına neden olacağı tahmin edilirken yıllık TÜFE enflasyonunun ilk çeyrekte sonunda yüzde 50, ikinci çeyrekte yüzde 45 ve sene sonunda yüzde 67,5’e gerileyebileceği hesaplandı.

2023 Strateji Raporunda cari açığın 2022 sonunda GSYH’nın kabaca yüzde 5,6’sına denk gelecek şekilde 49 milyar olacağı ve ilk çeyrekte bu rakamın 55 milyar dolara çıkacağı tahmin edildi. Ancak yılın ikinci yarısında enerji ithalat maliyetlerinin düşeceği beklentisi ve güçlü turizm gelirleri beklentilerine bağlı olarak cari açığın düşüş trendine girmesi ve sene sonunda GSYH’nın yüzde 4,1’ine denk gelecek şekilde 40 milyar dolara gerilemesi beklendiği ifade edildi.

“Merkezi bütçe açığı/GSYH oranı yüzde 4’e çıkma olasılığı yüksek”

Merkezi bütçe açığının GSYH oranının 2022 sonunda yüzde 3’in altında kalmasının muhtemel görüldüğü ancak faiz harcamalarında yaşanacak hızlı artış ve KKM sistemine bağlı transferler nedeniyle bütçe açığı/GSYH oranının ilerleyen yıllarda yüzde 4’e doğru hatta üstüne çıkması riskinin oldukça yükseldiğine dikkat çekildi.

Bankacılık sektörü yüzde 22, sanayi sektörü yüzde 22 primlenecek

Gedik Yatırım, 2022 yılında BIST 100 Endeksi’nin yüzde 153 gibi güçlü bir getiri oranı olduğu ve sağlanan getirinin aynı dönemde açıklanan yüzde 62,4’lük enflasyonun ve yüzde 33 Döviz yükselişinin oldukça üzerinde olduğunun altı çizildi. BIST 100 Endeksi’nde hedef seviyesinin yüzde 18’lik yükselme potansiyeliyle 6 bin puan olduğu, güçlü devam eden şirket büyümeleri ve enflasyonist ortamın yarattığı etki ile endeks hedefinin 4 bin 650 den 6 bine çıkarıldığı belirtildi. Şirket bankacılık sektöründeki yükselme beklentisini yüzde 22, sanayi sektörlerindeki beklentisini yüzde 16 olarak belirledi.

Model portföye Akbank, Orge Enerji ve Tekfen Holding eklendi

Şirketin model portföyünde yapılan güncellemelerde ise bankacaılık sektöründe Garanti Bankası pozisyonunun, göreceli daha düşük çarpanlar ve 4. Çeyrekte TÜFE’ye endeksli tahvil portföyü sayesinde güçlü kâr beklentisi yaratan Akbank ile değiştirildiği ifade edildi.

Enerji alanında ise aktif olduğu metro projelerinin orta vadede büyümesi beklenen ve yeni iş alanı olarak yenilenebilir enerji tarafında güçlü potansiyel görülen Orge Enerji’nin portföye eklendiği kaydedildi.

Şirket son olarak Tekfen Holding’i portföylerine ekledi. Buna göre inşaat segmentinde güçsüzlüğün orta vadede sona erdiğini, gübre ve hizmetler segmentinde ise güçlü görünümün 2023 yılında da devam edeceğinin düşünüldüğü ve BIST 100 Endeksi’nin göreceli olarak yüzde 20’lik negative ayrışmanın alış fırsatı olarak görüldüğü belirtildi.

“Doğalgaz fiyatları tarihsel ortalamanın çok üstünde devam edecek”

Gedik Yatırım 2023 yılında Brent petrol varil fiyatının yılın genelinde 80-100 dolar arasında salınacağını bu bant dışındaki rakamların kalıcı olmayacağını öngördü. Öte yandan Rusya’dan Avrupa’ya gaz kesintilerinin süreceğini ve TFF spot doğalgaz fiyatının tarihsel ortalamaların çok üzerinde kalmaya devam etmesinin beklendiği vurgulandı.

Şirket ABD tarafında ise kısa vadede enflasyondaki düşüşün hız kazanmasını ancak tedarik zincirindeki potansiyel duraklamalar ve jeopolitik risklerin yuakrı yönlü risk yaratmaya devam etmesinin beklendiğini, TÜFE enflasyonunun 2023 sonunda yüzde 3-3,5 aralığına gerileyeceğini ancak sene ortalamasının yüzde 4,5 civarında gerçekleşecebileceğini kaydetti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.