İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bine dayandığı Gazze’de, ordunun saldırılarının son 24 saatte yoğunlaştığı belirtildi. Refah kentinin yanı sıra, Gazze’nin orta ve kuzey bölgelerini hedef alan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki en büyük mülteci kampı olan Cibaliye’ye girdi. El Cezire’nin aktardığına göre tankların ve zırhlı araçların ilerlediği Cibaliye Mülteci Kampı’nda, tahliye merkezleri ve konutlar çevrelendi.
‘SALDIRILAR SAÇMA BİR KISIR DÖNGÜ ETRAFINDA DÖNÜYOR’
Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki saldırılarının “saçma olduğunu ve kısır döngü etrafında döndüğünü” belirtti. Rişk, Telegram’dan konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Rişk açıklamasında “Netanyahu ve ordusunun Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırılar saçma ve bir kısır döngü etrafında dönüyor” ifadesini kullandı.
İsrail ordusu, Refah kenti ve Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki birçok bölgedeki Filistinlilerin, belirlenen “güvenli bölgelere” gitmelerini istemesinin ardından Gazze Şeridi’nin tüm kentlerinde eş zamanlı olarak kara ve hava saldırılarını genişletmişti.
REFAH’TAN 300 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinden 300 bin Filistinlinin göçe zorlandığını tahmin ettiklerini bildirdi. UNRWA’nın X hesabından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin zorla ve insanlık dışı koşullarda yerinden edilmelerinin sürdüğü belirtildi.
GAZZE’DE ‘GÜVENLİ’ BÖLGE YOK
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze’de halkı zorla yerinden etmeyi sürdürdüğünü, Gazze’de güvenli bölge olduğu iddiasının yanlış ve yanıltıcı olduğunu belirtti. İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de Filistinlileri zorla yerinden etmesinin devam ettiğini aktaran Lazzarini, “Tekrar ve tekrar, göç devam ediyor” ifadelerini kullandı. Lazzarini, bu durumun Refah’taki insanları nereye olursa olsun kaçmaya zorladığını vurguladı.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana çoğu kişinin ortalama ayda bir kere olmak üzere defalarca yerinden olduğunun altını çizen Lazzarini, “Asla bulamadıkları güvenliği umutsuzca aradılar” ifadelerini kullandı.
Lazzarini, bazılarının UNRWA’nın bombalanan barınaklarında kalmaktan başka çarelerinin olmadığına dikkati çekerek, “Güvenli bölge (olduğu) iddiası yanlış ve yanıltıcıdır. Gazze’de hiçbir yer güvenli değil” ifadelerine yer verdi.
‘HOLOKOST’U ÇAĞRIŞTIRIYOR’
Öte yandan BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, “İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı soykırımın Holokost’u çağrıştırdığını” söyledi. Filistin Özel Rapörtörü Albanese, Tunus’ta düzenlenen Mağrib Maşrik Forumu’nda konuştu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı sürdürdüğü saldırıları, “insani ve demokratik değerlere yönelik açık bir meydan okuma” olarak değerlendiren Albanese, “Şu an Gazze’de olup bitenleri nasıl görmezden gelebiliriz? Bu bir trajedi” dedi.
Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkati çeken Albanese, İsrail’in, Gazze’de yaklaşık 15 bini çocuk olmak üzere 35 bin insanı öldürdüğünü ve bu saldırılarıyla aynı zamanda işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki tüm Filistinlilerden intikam almayı hedeflediğini kaydetti. İsrail’in saldırılarının durdurulması için uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yapan Albanese, şunları kaydetti: “Gazze’de yaşananların bir savaş değil, tereddüt etmeden bunun bir soykırım olduğunu söyleyebilirim. Batılı ülkeler her ne kadar soykırım kelimesinin kullanılmasından rahatsız olsalar da Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor.”
Albanese konuşmasında ayrıca İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı gerçekleştirilen protestolara da değinerek, “Dünya çapında bu zulmü durdurmak için harekete geçen ve kampüslerde eylem yaparak sistemleri sarsan öğrenci hareketlerine destek olmalıyız” diye konuştu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)