SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Garip davranıyordu, devasa parkın karanlığında kayboldu… ‘İki günde bir mevt oluyor’

Garip davranıyordu, devasa parkın karanlığında kayboldu… ‘İki günde bir vefat oluyor’Milyonlarca dönüm içerisinde yer alan parkta yaşanan …

Garip davranıyordu, devasa parkın karanlığında kayboldu… ‘İki günde bir mevt oluyor’
Akacan The Mall
22.07.2022 13:22
0
A+
A-

Garip davranıyordu, devasa parkın karanlığında kayboldu… ‘İki günde bir vefat oluyor’
Milyonlarca dönüm içerisinde yer alan parkta yaşanan kayıplar sürpriz değildi, hatta vefatlar bile… Ancak 18 yaşındaki Ty Sauer’in ortadan kaybolması tüm kenti ayağa kaldırmıştı. Pekala sonrasında ne oldu? İşte ayrıntılar…

Virginia polisi günü sakin bir formda sonlandırmaya hazırlanırken, telefondaki annenin feryatlarıyla karşı karşıya kaldı.

Saat 22.45’i gösterirken telefonun karşısındaki Chandra Maxwell paniğini dizginleyemiyordu.

Akacan The Mall

“Oğlum az evvel Skyline Drive’da otomobilini çarptı” diye bağırıyordu. “Lütfen! Otomobilden kaçtı ve artık ormanda. Onu bulmam için bana yardım etmelisiniz.”

Polis memuru, onu Shenandoah Ulusal Parkı’nın genel merkezine yönlendirdi. O sırada Chandra 18 yaşındaki oğlu Ty’ın kaçtığı karanlığa gerçek baktı. Virginia’nın yırtıcı tabiatında kaybolmuştu. Ty’ın babası John Sauer de bir yandan cep telefonunun fenerini ormanın karanlığına tutarak oğlunu arıyordu.

22 Nisan 2021 Perşembe günüydü ve çift oğullarını meskenlerinin yaklaşık 480 kilometre ötesindeki, daha evvel hiçbirinin gitmediği Shenandoah’taki parka kadar kovaladı. Ty, her yıl ulusal parklarda kaybolan yüzlerce bireyden biri olmuştu.

Bahar mevsimi gelmiş, kırmızı meşe tomurcukları patlamak üzereydi, lakin gece sıcaklığı hala donma noktasının dört derece altındaydı. John ellerini ceplerine soktu ve düşündü.

Oğlu orada ne kadar müddet hayatta kalabilirdi?

Ty, birkaç gündür tuhaf davranıyordu. Hafta başında annesine, çalıştığı yere neden uzaylıları gönderdiğini sorduğu bir ileti atmıştı. Daha sonra teyzesine 2016 yılında vefat eden büyükbabasıyla görüştüğünü söyledi. Chandra, oğlunun uyuşturucu kullanmış olabileceğinden korkuyordu. Fakat olay günü John, Ty’ı oturma odasında reaksiyonsuz bir biçimde çizgi sinema izlerken buldu. Derhal ambulans çağırdı ve sıhhat vazifelileri geldiğinde, Ty bir nöbet geçirdi. Hastanede yapılan testler pak çıktı fakat ailesi acil servis işçisine Ty’ın halüsinasyon gördüğünü söyledi. Zira hareketleri çok garipti ve taburcu edilmesini istemiyorlardı.

ÜÇ EYALET GEÇTİLER LAKİN YAKALAYAMADILAR

Chandra acil serviste söylenilenlerden tatmin olmayarak Ty’ı doktora götürmeye karar verdi. Randevu alana kadar onu inançta tutmak istediği için otomobilin anahtarlarını sakladı. Lakin annesi duştayken Ty, otomobilin anahtarlarını çaldı.

Pijamalarıyla kendini sokağa atmış, ayakları hâlâ sarı hastane patikleriyle sarılıydı. Ailesi nereye gittiğini sormak için aradığında, Ty onlara yakındaki bir markete gittiğini söyledi. Ortadan bir saat geçmesine karşın hala meskene dönmemişti. Chandra ve John, tam da bu vakitler için oğullarının cep telefonuna, pozisyonunu gerçek vakitli olarak görmelerini sağlayan bir uygulama yüklemişti. Ty, Philadelphia’daydı. Üç eyalet geçtikten sonra neredeyse onu yakalayacaklardı ki Ty, kaçmayı başardı. Chandra, Shenandoah tabelasını görünce oğlunun parka gitmiş olabileceğini düşündü. Zira açık havada olmayı çok severdi ve bir vakitler bunu ‘kafasını boşaltma yöntemi’ olarak tanımlamıştı.

NEREDEYSE BABASINI EZECEKTİ

Nihayet Ty’ı görüntülü bir yerde kilitli otomobilde müzik dinlerken gördüler. Chandra otomobilden atladı ve kapıyı açmaya çalıştı. “Ty, benim, annem,” diye bağırdı. “İçeri girmeme müsaade ver.” 54 yaşındaki John, yumruklarını aracın art camlarına vurarak kırmaya çalıştı. Ty yalnızca boş boş onlara bakıyordu. Kendine geldiğinde aracı geri vitese taktı, neredeyse babasını ezecekti. Süratle kaçmaya çalışırken alçak bir tuğla duvara çarptı, hava yastıkları patladı. Anne ve babası süratle kaza yerine geldiler. Otomobilin ön tamponu bükülmüş ve ezilmiş, korna durmadan ötüyordu. Ty otomobilden fırladı ve ormana gerçek koştu ve birkaç saniye sonra karanlık onu yuttu.

John, oğlunun ismini ormanda haykırmaya başladı. Chandra ise bir yandan yardım için polisi arıyordu. Memur, bir misyonlu göndereceğini söyledikten sonra bunun biraz vakit alacağını da ekledi.

HER İKİ GÜNDE BİR KİŞİ ÖLÜYOR

Melissa Moses, telsizinden gelen acil durum bildirisini aldığında Luray’daki park merkezindeydi. Uyarıyı dinledi: Bir genç, Skyline Drive’da otomobilini çarpmıştı. Parka en yakın vazifeliydi bu yüzden derhal olay yerine gitti.

42 yaşındaki Moses, 2016’da Shenandoah’a gelmeden evvel, 15 yıl boyunca Ulusal Park Servisi için, ülkenin en küçük ulusal parkı olan Gateway Arch’da misyon yapıyordu. İnsanların kaybolduğunu sık sık görüyor ve ölümlerin ender olmadığını biliyordu. Kimi sıcaktan kalp krizi geçiriyor, kimi ırmaklarda boğuluyor, kimi de bir çıkıntıya düşüyor ve bulunamıyordu. 2007’den 2020’ye kadar, 85 milyon dönümden fazla bir alanı kapsayan park yerinde 3 bin 20 kişi öldü. Bu da iki günde bir vefata denk geliyor.

Moses’in bildiği en kıymetli şey vakitti. Birini ne kadar erken bulursanız, hayatta olma mümkünlüğü o kadar yüksek olur. Chandra ve John’a Ty’ı sordu, onun fotoğrafı görmek istedi ve hakkında biraz bilgi sahibi oldu.

ARAZİ SARP VE ACIMASIZDI, HİÇBİR İZ YOKTU

Ty, dışarıda olmayı severdi. Çocukluğunu, yüzdüğü, yürüyüş yaptığı ve okyanus kıyısında bisiklet sürdüğü küçük bir kıyı kasabasında geçirmişti. Liseye girerken dert ve olumsuz vücut imajıyla çaba etti. Küçük yaşlarda spora da başladı ancak en çok teselliyi tabiatta buldu.

Ailesi gerekli tüm bilgiyi verdikten sonra oğullarından gelecek hoş haberi beklemeye başladı. Ty’ın cep telefonu pozisyonu en son 800 metreden daha uzaktaki bir patikanın yakınında sinyal vermişti. Sinyale yakın noktaları karış karış aradılar. Moses, yakınlarda olması gerektiğini biliyordu. Ne kadar uzağa yürüyebilirdi? O gece onu bulmaları beklenen görünüyordu. Ancak nerede? O gece Ty’a ilişkin hiçbir iz bulamadılar.

ARAMA ÇALIŞMALARINA YABANCILAR BİLE KATILDI

Ertesi sabah, Virginia polisi daha büyük bir grupla aramaya geldi. Parkın bu kısmındaki arazi sarp ve acımasızdı, taban ağaç kökleriyle düğümlenmiş ve kayalarla doluydu. Virginia Acil Durum İdaresi Departmanı 65 kişilik özel bir komuta grubu kurmuştu. 66 bin dolara mal olacak bir kurtarma vazifesinin modülü oldular. Ty’ın kaybolduğu haberi kasabayı sarsmıştı. Park tarafından dağıtılan kayıp kişi broşürünü gören yabancılar bile onlara katıldı.

Ty’ın bilinen son yerini doğrulamak için 25 kilometre uzaklıktaki bir cep telefonu kulesinden gelen datalar kullanıldı. Kurtarma köpeğine Ty’ın eşyaları koklatıldı lakin hala bir iz yoktu.

Moses, “Kişinin kaybolduğunda niyetinin ne olduğunu bilmiyorsak, bu işi zorlaştırabilir” dedi. “Kaybolan ve bulunmak isteyen birinin davranışı, kaybolan ve bulunmak istemeyen birinden farklıdır.”

DAVRANIŞLARININ SİVİLCE İLACINDAN KAYNAKLANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYORDU

Chandra, Ty’ın tuhaf davranışının sivilcesi için aldığı ilaca bağlı olabileceğinden şüpheleniyordu. Gencin dermatoloğu, zihinsel sıhhat sıkıntılarına sebep olan ilacın dozunu yakın vakitte arttırmıştı. Chandra, kurtarma takımını uyardı. Ty epey formdaydı, hafta sonları yürüyüş yapmayı severdi ve günde yaklaşık 40 kilometre bisiklet sürerdi. Kurtarma gruplarının beklediğinin çok ötesinde olabileceğini biliyordu. Daha uzağa bakmak gerekiyordu.

Ty kaybolduktan yaklaşık 36 saat sonra eşyaları, otomobilini çarptığı yerin yaklaşık üç kilometre kuzeyinde, ormanda neredeyse düz bir çizgide dağılmış halde bulundu. Evvel hırkası, akabinde da spor ayakkabısının sol teki ve sonunda da pijaması bulundu. Daha ileride de spor ayakkabısının sağ teki vardı. Sonunda da cep telefonu bulundu. Bir polis memuru açmaya çalıştı lakin ekran çatladı ve şarjı bitti. Tekrar de telefonun bir ihtar göndermesi için kâfi güç vardı. Yetkililer Chandra’ya bu bulguların yeterli haber olduğunu ve kurtarma takımlarının onu birkaç saat içinde bulacağını söyledi. Lakin pek de iddia edildiği üzere olmadı. Gece tekrar çökerken ve sıcaklıklar düştüğünde, oğlundan hala bir iz yoktu.

OĞULLARININ CANLI BULUNUP BULUNMAYACAĞINDAN EMİN DEĞİLLER

Pazartesi sabahı, arama dördüncü gününe giriyordu. Gruplar kilometrelerce yol kat etmişti. Berbat hava, bölge üzerinde bir helikopter uçuşunu zorlaştırdı. John ise Ty’ın herkesin beklediğinden daha uzağa yürümüş olması ihtimaline karşı arama alanının kenarlarını taramaya devam etti. Chandra’ya, oğullarının canlı bulunup bulunmayacağından emin olmadığını söyledi. 

Kaybolan insanların nasıl bulunacağına dair kitap yazan Robert Koester, “Kayıp deneklerimizin rasyonel kararlar vermesini beklemiyorum. Tam olarak nerede olduğunu asla bilemeyeceksin, lakin bir sürü farklı mümkün yer bulacaksın. Toprak, insanları ekseriyetle en az dirençli olan yola iter” diye açıkladı. Koester, Ty’ın eşyalarının bulunduğu yere dayanarak, gencin nerede olabileceğine dair mümkünlük halkaları oluşturmak için grubun dağlık araziyi tahlil etmesine yardımcı oldu.

ADINI SESLENDİKLERİNDE KARŞILIK VERMEDİ

Koester’a nazaran, bu muhtemelen bir patika, bir sırt yahut bir oluk boyunca bulunacaktı. 26 Nisan günü öğlenden sonra saat 14.53’te, arama gruplarından biri onu Catlett Dağı ve Hazel Dağı patikalarının yakınında, bir patikadan yaklaşık 200 metre uzakta, uzun bir çalı perdesi ortasında gizlenmiş olarak buldu.

Devrilmiş bir ağaca yaslanmıştı, ısınmak için kollarını iç çamaşırının içine sokuyordu. İsmini seslendiklerinde yanıt vermedi.

HER SABAH OĞLUNUN GÖRÜNTÜLERİNİ İZLİYOR

Chandra, oğlunun hipotermiden öldüğünü biliyor. Birinci başta, isimli tabip ona ne vakit olduğunu söyleyememişti. Ancak daha sonra Chandra’ya, kaybolduğu birinci gece muhtemelen öldüğü bildirildi. 

Aile, Ty’ın kullandığı ilacı üreten şirkete dava açmayı düşündü. Lakin ilaçla vefatına yol açan davranış ortasında bir ilişki olduğunu kanıtlamak neredeyse imkânsızdı. İki avukat da onlara farklı başka anlatmıştı. Chandra ve John, nöbetten çabucak sonra Ty’ı taburcu ettiği için hastaneye dava açmayı düşündüler. Lakin avukatlar bunun da güçlü bir dava olduğunu düşünmediler.

Chandra her sabah Ty’ın eski görüntülerini yine izliyor. Hala odasında Ty’ın kaybolduğunda üzerinde olan eşyaları var. Alışılmış yırtık, kan ve toprakla lekelenmiş biçimde…

The Washington Post’ta yayımlanan ‘He was acting strangely. Then he vanished into the Virginia wilderness’ isimli yazıdan derlenmiştir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.