SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

GAP cinsleri bize ilaç olur! Sarsıntı bölgesinde turizmciler itici güce dönüşen tiplerin eksikliğini hissediyor

Türkiye turizmine yıllar sonra yeni bir nefes olan GAP çeşitleri zelzeleyle birlikte durdu. Cinslerin bölge iktisadı için en büyük itici güçlerden olduğunu söyleyen TÜRSAB GAP Bölge Temsil Şurası Lideri İbrahim Halil Kılınç, “Rezervasyonların yüzde 80’i iptal oldu. Yüzde 20’ye katılacak olanlar da otellerden ve gidilecek restoranlardan zelzele raporu istiyor. Turlarne kadar erken başlarsa bölgenin kalkınması da o kadar erken başlar” dedi.

GAP cinsleri bize ilaç olur! Sarsıntı bölgesinde turizmciler itici güce dönüşen tiplerin eksikliğini hissediyor
Akacan The Mall
15.04.2023 07:25
0
A+
A-

GAP çeşitleri bize ilaç olur! Sarsıntı bölgesinde turizmciler itici güce dönüşen tiplerin eksikliğini hissediyor
Türkiye turizmine yıllar sonra yeni bir nefes olan GAP tipleri zelzeleyle birlikte durdu. Cinslerin bölge iktisadı için en büyük itici güçlerden olduğunu söyleyen TÜRSAB GAP Bölge Temsil Heyeti Lideri İbrahim Halil Kılınç, “Rezervasyonların yüzde 80’i iptal oldu. Yüzde 20’ye katılacak olanlar da otellerden ve gidilecek restoranlardan sarsıntı raporu istiyor. Turlarne kadar erken başlarsa bölgenin kalkınması da o kadar erken başlar” dedi.

Kimi Hatay’dan kimi Gaziantep’ten başlıyordu. Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin… Liste tercihe nazaran uzayıp gidiyordu. Göbeklitepe’de binlerce yıl öncesine gidip Atatürk Barajı’nda Cumhuriyet’in kazanımlarını görmek mümkündü. Ya da Zeugma’dan çıkıp bir gastronomi cennetinde gezinebiliyordunuz. Tarihi köprüler, mescitler, müzeler, mozaikler, doğal hoşluklar… Hepsi son yıllarda Türkiye turizmine yeni bir soluk olmaya başlayan GAP cinslerinin birer kesimiydi. Hem kültürel zenginliğin hem tarihi gezintilerin hem de gastronominin tadını alan turistler akın akın böyleye geliyordu. Bu yıl için de beklentiler yüksekti. Lakin kentlerimizi yıkan binlerce vatandaşımızın can kaybına neden olan zelzeleler bölgenin en büyük ekonomik aktivitelerinden biri olan GAP cinslerini da vurdu.

‘ENDİŞE ONLARI UZAK TUTUYOR’

Akacan The Mall

Depremin akabinde bu aylar için planlanan çeşitlerin yüzde 80 oranında iptal olduğunu anlatan TÜRSAB GAP Bölge Temsil Heyeti Lideri İbrahim Halil Kılınç, “Doğal olarak beşerler korktu. Bir belirsizlik oluştu. Otellerin durumu çabucak netleşmediği için büyük oranda cinsler da iptal edildi. Aslında bu cinslerin çoğunlukla güzergâhı yıkım olan yerlerde değil fakat beşerler haklı olarak tasa ediyor. İptal olmayan cinsler için de beşerler otellerden ve restoranlardan rapor istiyor. Kalacakları yerlerin kaç katlı olacağını, hasar alıp almadığını denetim edip emin olmak istiyorlar” diyor.

İbrahim Halil Kılınç

ARTÇILAR SÜRECİ UZATIYOR

Bölgedeki otellerin yüzde 90’ının hasarsız ya da hafif hasarlı olduğunu tabir eden İbrahim Halil Kılınç, “Yani birçok otelde konaklama yapılabilir. Fakat artçılar yüzünden bu tasa büsbütün geçmiyor maalesef. Her artçı olduğunda bölgenin hala sallanmaya devam ettiği kanısı ile beşerler vazgeçiyor. Cinslerin tekrar canlanmaya başlaması için artçıların yeterlice azalması lazım. Varsayımımıza nazaran kasım ayına kadar gerçek bir artış göremeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

BÖLGENİN İTİCİ GÜCÜYDÜ

Bölgedeki turizm acentelerinin kıymetli bir kısmının hasar gördüğünü söyleyen İbrahim Halil Kılınç, şöyle devam etti: “Otellerde şu anda çoğunlukla STK’lar kalıyor. Ancak onlar da vakitle gitmeye başlayacak. Konaklama ve yeme-içme bölümünde GAP tipleri bölge iktisadı için itici güç olmaya başlamıştı. Turizm olmazsa bölge çok büyük bir yara alır. GAP cinsleri bizim için olmazsa olmaz. Hem yerli turist hem yabancı turist tarafından epey benimsenmişti. Süratle eski ritmini kazanması için elimizden geleni yapmalıyız. Gerekirse konaklamaları azaltırız ya da farklı vilayetlere kaydırırız. Mahallî esnaf için de epeyce değerli.”

GÜZELLİKLER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR

Depremlerin akabinde Hatay üzere eşsiz güzergâhlara sahip cinsler yapılmıyor. Şu anda yüklü olarak Mardın, Diyarbakır ve Gaziantep konaklamalı cinsler satılıyor. Ayrıyeten Van ve Kars merkezli tipler da GAP’ın boşluğunu doldurmaya çalışıyor. Şu ande satılan cinslerde da Göbeklitepe, Nemrut, Halfeti, Hasankeyf, Harran, Zeugma Müzesi ve çok sayıda turistik noktayı görmek mümkün. Uçaklı ve iki gece konaklamalı cins fiyatları ise kişi başı 4 bin liradan başlıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.