SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

G7’nin ana gündemi savaş, güç ve yüksek fiyatlar olacak

G7’nin ana gündemi savaş, güç ve yüksek fiyatlar olacak26-28 Haziran’da Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda yapılacak G7 Önderler …

G7’nin ana gündemi savaş, güç ve yüksek fiyatlar olacak
Akacan The Mall
25.06.2022 12:19
0
A+
A-

G7’nin ana gündemi savaş, güç ve yüksek fiyatlar olacak
26-28 Haziran’da Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda yapılacak G7 Önderler Doruğu’nun ana gündemi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve akabinde gelen Batı yaptırımlarını takip eden ekonomik şoklar olacak.

G7nin ana gündemi iklim krizi yerine savaş, güç güvenliği ve yüksek fiyatlar olacak.

Dünyanın en büyük 7 iktisadını bir ortaya getiren G7 Önderler Doruğu’nda, Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova’ya yönelik yaptırımlar, güç fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon gündemde olacak.

Akacan The Mall

Küresel ekonomik ve siyasi problemlerin tahlilinde kıymetli platformlardan biri sayılan G7 Başkanlar Tepesi, 26-28 Haziran’da Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda yapılacak.

Zamanlamasıyla dikkati çeken G7 Önderler Tepesi, NATO üyesi devletlerin ittifakın tekrar yapılanmasını müzakere edeceği, İspanya’nın başşehri Madrid’de 28-30 Haziran’da düzenlenecek NATO Doruğu’nun çabucak öncesinde gerçekleşecek.

G7 Önderler Doruğu’nun ana gündemi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve akabinde gelen Batı yaptırımlarını takip eden ekonomik şoklar olacak.

Almanya tepenin “dönüm noktası” olmasını hedefliyor

Bu yılki G7 Önderler Tepesi’nde güç güvenliği, altyapının geliştirilmesi, aşı eşitliği, besin güvenliği üzere hususlara odaklanması ve yeni taahhütlerde bulunulması bekleniyor.

G7 Periyot Başkanlığı’nı 1 Ocak’ta İngiltere’den alarak iklim krizi üzere global sıkıntılar konusunda çalışmaya başlayan Almanya, “sürdürülebilir dünya”, “ekonomik istikrar ve dönüşüm”, “sağlıklı yaşam”, “daha uygun bir geleceğe yatırım” ve “çok taraflılık” olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan gündemlerle dünyanın büyük ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

G7 tepesinde gündemin birinci sırasında Ukrayna’nın olması beklenirken, tepede ülkenin orta ve uzun vadede yine inşası müzakere edilmesi öngörülüyor.

Almanya bu yılın başlarında G7 devir başkanlığını devraldığında, “iklim krizi” en büyük önceliğiydi. Lakin artık, Rusya-Ukrayna savaşı, pazar günü başlayacak G7 Başkanlar Tepesi’nde güç güvenliği ve güç fiyatlarını iklim krizini kenara iterek gündemin en üst sıralarında yer aldırdı.
Çok taraflı iş birliği konusunda G7 Elmau Doruğu’nun dönüm noktası olmasını isteyen Almanya, dorukta “uluslararası ortaklarıyla” önemli adımlar atarak ortak zorluklar konusunda ortamın değişmesini hedefliyor.

Gıda güvenliği, jeopolitik tansiyonlar ele alınacak

Zirvede petrol ve doğal gaz üzerinde Rusya’ya yönelik yatırımların nasıl ilerleyeceğinin de başkanlar tarafından müzakere edilmesi planlanırken, global ekonomik durum, pak güç dönüşümü, karbon fiyatlandırması ve enflasyon da masaya acil olarak yatırılması gereken husus başlıkları ortasında yer alıyor.

Küresel problemlere tahliller bulunması hedeflenen G7 doruğunda, siyasi, ekonomik ve finansal problemlerin yanı sıra bilhassa ikili görüşmelerde mülteci krizi, global ekonomiyi tehdit eden belirsizliklerin kaynakları ortasında gösterilen jeopolitik tansiyonlar, hammadde kıtlığı ve besin güvenliği bahislerinin da görüşülmesi bekleniyor.

Zirvede, Çin’in son yıllarda Batı ekonomilerini zorlayan ticaret ve ekonomik uygulamalarının da masaya yatırılması öngörülüyor.

Ayrıca, G7 önderlerinin Çin’in “Modern İpek Yolu” olarak tanımladığı ve bütçesinin 10 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen Nesil ve Yol Projesi’ne karşı düşük ve orta gelirli ülkelere yönelik yeni bir altyapı teşebbüsü açıklamaları da bekleniyor.

Analistler, G7’nin geçmiş kararlarının kimilerinin global tesirleri olduğunu hatırlatarak, Ukrayna’da bir tahlil bulunmasının G7 önderlerinin Rusya’ya karşı kendi ekonomilerine de ziyan verecek daha sert adımlar atmaya hazır olup olmadığının değerli olduğunu belirtiyor.

G7 önderler tepesine kimler katılıyor?

Avrupa Birliği G7 üyesi olmamasına karşın yıllık başkanlar tepesine katılırken, Almanya’nın periyot lideri olarak gelecekte global zorlukları gidermede ilerleme sağlamak için Güney Afrika, Senegal, Hindistan, Endonezya ve Arjantin’i doruğa davet ettiği biliniyor.

ABD Lideri Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avrupa Birliği (AB) Kurulu Lideri Charles Michel ve AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen yanı sıra, tepeye Hindistan Başbakanı Narendra Modi üzere Almanya tarafından davet edilen ülkelerin hükümet liderlerinin da katılması bekleniyor.

Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy’in de G7 Doruğuna görüntü konferans aracılığıyla katılması planlanıyor.

G7 Zirvesi’nin sonunda önderler tarafından kabul edilenleri özetleyen bir “Elmau Sonuç Bildirgesi”nin yayımlanması bekleniyor. Sonuç bildirgesi yasal olarak bağlayıcı değil. Yasa ve yönetmeliklerde kendi değişikliklerini uygulamak, gerekli finansmanı bulmak ve yeni taahhütleri yerine getirmek G7 ülkelerine bağlı olacak.

Yoğun güvenlik tedbirleri alındı

G7 Zirvesi’nin düzenleneceği bölge çerçevesinde G7 ve globalleşme karşıları çok sayıda şov yapmayı planlanıyor.
Alman polisi ise şovlarda çıkacak olası olaylara hazırlıklarını tamamladı. G7’nin güvenliği için 20 binden fazla polis vazife yapacak.
Zirvenin düzenleneceği Elmau Sarayı etrafındaki 4 kilometrelik alan kapatıldı. Devlet ve hükümet liderlerinin geçecekleri güzergahlarda bomba araması yapılırken, etraftaki rögar kapakları mühürlendi.
Liderlerin, havalimanından tepenin düzenleneceği Elmau Sarayı’na helikopterle taşınması planlanıyor.

Gözaltılar için 50 konteyner

Göstericilerin Elmau Sarayı yakınlarında gösteriyi yapmak istediğini, lakin bunun nasıl yapılacağı konusunda şimdi bir karar alınmadığını aktardı. Göstericiler Garmisch-Partenkirchen’de bir protesto kampı da açacak. Yaklaşık 750 kişinin katılması beklenen kampta çadırlar kurulacak.
Kentteki Olimpiyat Kayak Stadı’nda 260 konteyner kuruldu. Polis, savcı ve yargıçların 24 saat vardiyalı bir formda misyon yapacağı bu alanda şovlarda göz altına alınacak şahısların yargılanması bu konteynerlerde yapılacak.
Olası gözaltı ve tutuklamalar için 50 konteyner ayrıldı. Klimalı olan bir konteynerde 3 kişi kalabilecek.
Almanya G7 Zirvesi’nden ötürü özgür sirkülasyonu öngören Schengen uygulamasını güvenlik sebebiyle de süreksiz olarak askıya aldı. Almanya İçişleri Bakanlığı 13 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihlerinde Almanya hudutlarında süreksiz olarak denetimler yapılmaya başlandı.
Potansiyel şiddet yanlılarının Almanya’ya girişlerini önlenmesi hedefiyle ülkenin kara, hava ve deniz hudutlarında “duruma bağlı” olarak hudut denetimleri uygulanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.