SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

G-7’den Rus petrolüne tavan fiyat planı

G-7’den Rus petrolüne tavan fiyat planıG-7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle “ağır ve acil ekonomik maliyetler” getirme kelamı vererek …

G-7’den Rus petrolüne tavan fiyat planı
Akacan The Mall
28.06.2022 17:08
0
A+
A-

G-7’den Rus petrolüne tavan fiyat planı
G-7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle “ağır ve acil ekonomik maliyetler” getirme kelamı vererek, belli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini araştıracaklarını duyurdu.

Almanya’nın konut sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda düzenlenen G-7 Doruğu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı.

Moskova’nın güç üretiminde konumunu kullanarak Ukrayna’da başlattığı savaştan faydalanmasını önlemek için G-7’nin daha fazla tedbir alacağı belirtilen bildirgede, belli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesinin gözden geçirileceği kaydedildi. Bildirgede, “Benzer kanıya sahip tüm ülkeleri (Rus petrolü konusunda) aksiyonlarımıza katılmayı değerlendirmeye davet ediyoruz.” denildi.

Akacan The Mall

Bildirgede, tedariklerini çeşitlendirmek isteyen ülkelere yardım etmek de dahil olmak üzere Rusya’dan sivil nükleer teknoloji ve ilgili eserlere olan bağımlılığın daha da azaltılacağı bildirildi.

Enerji

Uluslararası Güç Ajansı (UEA) ile koordineli olarak güçte fiyat artışlarını azaltmak ve G-7 ülkelerinde, başka ekonomilerde ve toplumlar üzerinde daha fazla etkiyi önlemek için ek tedbirlerin araştırılacağı vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:

“Üretici ülkeleri güç piyasalarındaki tansiyonu azaltmak için üretimlerini artırmaya teşvik ediyoruz ve bu bağlamda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) son devirde arzı sıkılaşan milletlerarası piyasalara verdiği yansıları memnuniyetle karşılıyoruz. Bu mevzuda harekete geçmeleri davetinde bulunuyoruz.”

Enerji arzını teminat altına almak ve fevkalâde piyasa şartlarının neden olduğu fiyat artışlarını azaltmak için tavan fiyat üzere ek tedbirler de dahil olmak üzere derhal harekete geçileceği belirtilen bildirgede, G-7 ülkelerinin iklim ve çevresel maksatlarından ödün vermeden Rus gücüne olan bağımlılığı etaplı olarak sona erdirme taahhüdü yenilendi.

Bildirgede, güç arzında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) teslimatlarının oynayabileceği rolün ehemmiyetine işaret edilerek, mevcut global güç krizine karşılık olarak bu bölüme yatırım yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Gıda güvenliği

Bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bir sonucu olarak artan besin fiyatları ve kıtlığı azaltmak için G-7 önderlerinin uğraşlarını ağırlaştırma konusunda anlaştıkları bildirildi.

G-7 ülkelerinin başkanlarının, global besin güvenliği kriziyle uğraş için 4,5 milyar dolar ayıracakları belirtilen bildirgede, G-7 ülkelerinin besin ve tarım pazarlarını açık tutmaya devam edeceği kaydedildi.

Tüm ortaklara “piyasa oynaklığı ve münasebetiyle besin güvensizliği riskini artıran haksız kısıtlayıcı ticaret tedbirlerinden kaçınmaları” davetinde bulunulan bildirgede, yetersiz beslenmenin yüksek olduğu ülkelerde temel beslenme hizmetlerini yaygınlaştırma taahhüt edildi.

Bildirgede, G-7 ülkelerinin başkanlarının, büyük besin stoklarına sahip ülke ve şirketlere “piyasaları bozmadan global besin kıtlığını gidermeye yardımcı olmaları” davetinde bulunduğu da kaydedildi.

İklim Kulübü

G-7’nin 2050 yılına kadar iklim değişikliğiyle uğraş ve karbon nötr olma konusundaki aksiyonları koordine etmek ve Paris Mutabakatı’nı desteklemek için bir “İklim Kulübü” kurmayı hedeflediği aktarılan bildirgede, İklim Kulübü’nün, iştirakçi ülkelerin “karbon emisyon yoğunluklarını azaltmayı” desteklemeyi hedeflediği ve bilhassa sanayi bölümüne odaklanacağı belirtildi.

Bildirgede, 2025’e kadar 100 milyar dolarlık iklimin finansmanı maksadı için G-7 ülkelerinin uğraşlarını ağırlaştıracağı kaydedildi.

Çin

Bildirgede, Çin’e, “askerlerini Ukrayna’dan derhal ve şartsız olarak geri çekmesi için Rusya’ya baskı yapması” davetinde bulunuldu.

Doğu ve Güney Çin Denizi’ndeki durumla ilgili önemli kaygıların devam ettiği aktarılan bildirgede, “Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki büyük bir alana yönelik hak tezlerinin yasal bir desteği olmadığını vurguluyoruz.” denildi.

Bildirgede, Çin’e, “Hong Kong için Çin-İngiliz Ortak Bildirgesi’nde belirtilen özgürlük ve özerklik taahhütlerini yerine getirme” daveti yapıldı.

Liderlerin Çin’deki insan hakları durumu konusunda “ciddi” ölçüde kaygılı içinde olduğu vurgulanan bildirgede, Pekin idaresi, “zorla çalıştırma savlarıyla gündeme gelen Tibet ve Sincan’da kozmik insan haklarına ve temel özgürlüklere hürmet duymaya” davet edildi.

İran

İran’ın nükleer programına yer verilen bildirgede, “İran’ın asla nükleer silah geliştirmemesi gerektiğine ait açık taahhüdümüzü tekrarlıyoruz. İran’ın nükleer programını kısıtlamanın en yeterli yolu diplomatik bir tahlil olmaya devam ediyor.” denildi.

Kovid-19

Bildirgede, Kovid-19 salgınının üstesinden gelmek için inançlı, tesirli, kaliteli ve uygun fiyatlı aşılara ve başka temel tıbbi eserlere adil global erişim ve teslimat sağlama taahhüdü yenilendi. Bildirgede, aşıların ve başka eserler için sürdürülebilir mahallî ve bölgesel üretim kapasitesinin genişletilmesi yoluyla global sıhhat sisteminin destekleneceği kaydedildi.

G-7 önderlerinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle G-7 ülkelerinde dijital altyapının dayanıklılığını artırmak için adımlar atma konusunda anlaştıkları belirtilen bildirgede, “Ayrıca, Rusya ve öteki otoriter rejimler tarafından oluşturulanlar da dahil olmak üzere milletlerarası tehditler karşısında iç güvenliğimizi daha da güçlendirmeyi taahhüt ediyoruz.” denildi.

Rus petrolüne tavan fiyat

Bu ortada, G-7 başkanları, Rus petrolüne tavan fiyat planıyla Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımlara karşı ülkenin hala önemli petrol gelirine sahip olmasının önüne geçmek istiyor. Savaşın başladığı tarihten itibaren Rusya’nın petrol üretimi yüzde 8 düşmesine rağmen petrol fiyatlarının artışıyla hükümetin hala sabit bir petrol gelirine sahip olduğu kestirim ediliyor.

Uzmanlar, bilhassa Çin ve Hindistan’ın, Rus petrolünün en büyük alıcıları haline gelmişken Rus petrolünün alım ve satımında tavan fiyat uygulanmasının hayata geçirilmesinin epeyce güç olacağını savunuyor.

Öte yandan, tavan fiyat uygulamasının, Rus petrolünün taşınmasında yer alan Batılı bankacılık, sigortacılık ve nakliyat şirketlerine baskı uygulanarak hayata geçirilebileceği düşünülüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.