SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Futbol hırsızı oyunculara ‘Dur’ diyelim

Futbol hırsızı oyunculara ‘Dur’ diyelimSpor Toto Muhteşem Lig’de altıncı hafta geride kalırken Hürriyet müellifleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi …

Futbol hırsızı oyunculara ‘Dur’ diyelim
Akacan The Mall
15.09.2022 07:22
0
A+
A-

Futbol hırsızı oyunculara ‘Dur’ diyelim
Spor Toto Muhteşem Lig’de altıncı hafta geride kalırken Hürriyet müellifleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündeme damga vuran kararları kıymetlendirdi.

1- VAR takımını ayıran TFF nedeniyle, FIFA VAR kategorisindeki hakemlerimiz Avrupa’daki vazifelerine ligimizde 1 idman bahtı bulamadan gidiyorlar. Son örnek Abdulkadir Bitigen ve Mete Kalkavan. Bu ne yaman çelişki?

FIRAT AYDINUS: BİR KULÜBÜN, YILDIZ FUTBOLCUSUNU AVRUPA’DA OYNATMAMASI GİBİ

Akacan The Mall

Süper Lig kulübünün takımında olan yıldız oyuncusunu yalnızca Avrupa kupalarındaki maçlarda oynatmak üzere bir şey bu. Dönem başında açıklanan takımda bulunmayan hakemler Kayserispor-Antalyaspor maçıyla VAR odasına girmeye başladılar. FIFA VAR hakemlerimiz için idman, kendi ligindeki maçlardır. İdmansız maça çıkılmasına gün gelir UEFA da müdahale edebilir. Ayrıyeten TFF internet sitesinin bilgi bankasında VAR hakemleri de klasman takımları listesine dahil edilmeli ki futbolseverler bilgi sahibi olabilsin

MURAT FEVZİ TANIRLI: TFF BARİ KALKAVAN VE BİTİGEN’E ‘VAR SİMÜLASYONU’ YAZDIRSIN!

Dünyada gibisi olmayan bu uygulamanın sakıncalarını belirtmiştik. TFF, gereksinim olması halinde VAR’a yabancı hakem getirilebileceğini dönem başında açıklamıştı. Sayın lider Mehmet Büyükekşi’nin danışmanları ya çok yeterli araştırma yapmadan ve MHK’dan görüş almadan deneme yanılma yoluyla kararları hayata geçiriyorlar ya da futbol idaresiyle kurumsal idaresi benzeştirme yanılgısına düşüyorlar. Mete Kalkavan ve Abdulkadir Bitigen, gün gelecek Şampiyonlar Ligi maçlarında VAR atanacak. TFF en azından bir “VAR simülasyon” uygulaması yazdırsın da Mete ile Abdulkadir konuttaki bilgisayarlarında ‘VAR’cılık oynayabilsinler.

2- Tüm liglerimizde hakemlere karşı alanda abartılı toplu itiraz sahneleri görüyoruz. Bunu önlemek ismine Premier 2 Lig’de uygulanan “toplu itirazın alanda yarattığı berbat manzara cezası” bizde de devreye alınmalı mı?

FIRAT AYDINUS: BİRİSİ FUTBOLCULARA MAÇLARDA ARTIK VAR KULLANILDIĞINI HATIRLATSIN

Premier Lig’deki bu ceza sisteminin katiyetle bizde de uygulanması gerek. Lakin uygulayacak olan ünite, otorite kim olacak ve itimat sağlanabilecek mi? Toplu itirazlardaki disiplin cezası uygulamasında hakemlere verilen eğitimlerin yarısı futbolculara da verilse hayli azalacağını düşünüyorum. Ayrıyeten futbolculara artık karşılaşmalarda VAR hakemi görevlendirildiğinin, itiraz etse de etmese de, baskı oluştursa da oluşturmasa da alandaki hakemin bir biçimde VAR’a mahkum olduğunun hatırlatılmasında yarar var.

MURAT FEVZİ TANIRLI: YENİ KURULAN FAİR-PLAY KONSEYİ’NE ÖZEL BİR VAZİFE VERİLMELİ

Sert cezalar verilirse mutlaka tesiri olur. TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz ağustos ayında Riva’daki hakem seminerinde TFF bünyesinde bir Fair-Play heyeti oluşturulacağından bahsetmiş ve gerçekten geçtiğimiz günlerde bu heyeti belirlemişti. Hem hakeme mobbing halindeki toplu itirazlar hem yüzüne temas olmadığı halde yere yatıp taklalar atan futbol hırsızı oyuncu profilini alanlardan uzaklaştırmak manasında bu şuraya vazife verilse olağanüstü yararı olur.

3- Muhteşem Lig müsabakalarında bu hafta teknik yöneticilerin saha kenarındaki agresif davranışları ve gördükleri kartlar 3 dikkat çekti. Bu noktada dördüncü hakemlerin pasifliğinden kelam etmek mümkün mü?

FIRAT AYDINUS: 4. HAKEM ATAMASI YAPARKEN TEKNİK YÖNETİCİLER DE DİKKATE ALINMALI

Yapay zeka nasıl ki algoritma bilgilerine nazaran maçın zorluğu, ekiplerin performansı, ekip isimleri üzere doneleri de kapsayarak hakem ataması yapıyorsa, 4. hakem atamasında da bu bilgilere ilaveten kadroların kulübelerdeki tavırları, teknik yönetici profillerini de göz önünde bulundurmalı. Hakem takımının genel deneyim ortalaması bile çok yüksek değilken, sonuçta dördüncü hakemler de misal durumda

MURAT FEVZİ TANIRLI: YILLARCA 4. HAKEMLERE ‘3 MAYMUN OYNAYIN’ DERSENİZ BU TÜRLÜ OLUR

Futbol kültürümüzün bir yansıması. Zira kenarda bir değil, 10 teknik yönetici var! Hakemin aykırı bir kararında alana depar sayısı gani! İtirazları, el kol hareketlerini saymıyorum bile. 4. hakemlere yıllarca “Aman 3 maymun oynayın, sorun getirmeyin” derseniz, kuralı layıkıyla uygulayanları haftalarca cezalandırırsanız olacağı bu. Bayan hakemlerin bu hafta 4. hakem olarak görevlendirilmesi hoş bildiri fakat asıl her lig kategorisinde sert yaptırım koşul.

4- Bu dönem Beşiktaş ve Galatasaray’ın oynadığı maçlarda genç hakemleri görme bahtımız oldu lakin Trabzonspor ve 4 Fenerbahçe müsabakalarında göremedik. Bu yapay zeka atama sisteminin dengesizliği midir?

FIRAT AYDINUS: DURUMU ANLATAN EN HOŞ KELAM ŞU: NE VERİRSEN ELİNLE, O GELİR SENİNLE

Algoritma bilgilerine dayanarak yapay zeka atamaları konusunda dönem başından bu yana yaşananlardan sonra çok ayrıntıya girmeye hakikaten gerek yok. Tek cümle: “Ne verirsen elinle, o gelir seninle…” Geldiğimiz noktada yaşananları en yeterli anlatan kelam bu…

MURAT FEVZİ TANIRLI: YAPAY ZEKA SAĞLIKLI KURGULANMALI, HAKEM DAĞILIMI HOMOJEN OLMALI

4 büyüklerin maçlarında deneyimliler erken yıpratılıyor. Kulüpler genç hakemleri istiyorsa ülkü haftalar dönem başlarıdır. İkinci yarıda yarış alevlendiğinde gençleri aslında sık göremeyecekler. Bu nedenle yapay zeka sağlıklı kurgulanmalı, hakem dağılımı kadrolar ortasında homojen olmalı.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.