SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Fransa ve İtalya kapıştı! 234 göçmen için birbirlerine düştüler

Fransa ve İtalya kapıştı! 234 göçmen için birbirlerine düştülerFransa ve İtalya, Akdeniz’deki 234 sistemsiz göçmen için birbirine düştü. İtalya …

Fransa ve İtalya kapıştı! 234 göçmen için birbirlerine düştüler
Akacan The Mall
12.11.2022 07:38
0
A+
A-

Fransa ve İtalya kapıştı! 234 göçmen için birbirlerine düştüler
Fransa ve İtalya, Akdeniz’deki 234 sistemsiz göçmen için birbirine düştü. İtalya, kurtarma gemisinde günlerdir ömür gayreti veren göçmenleri kabul etmeyince, Fransa isteksiz bir biçimde geminin yanaşmasına müsaade verdi. İki ülke birbirini suçladı.

Türkiye yıllardır çeşitli ülkelerden milyonlarca göçmene mesken sahipliği yaparken Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birbirine girmesi için yüzlerle söz edilen sayılar bile kâfi oluyor. Kurtardığı 234 göçmenle 20 günden fazla müddettir Akdeniz’de yanaşacak liman arayan Okyanus Vikingi isimli gemi Fransa ile İtalya ortasında krize neden oldu. Göçmen aykırılığıyla tanınan yeni İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin geminin yanaşmasına müsaade vermemesiyle başlayan gerginlik Paris ve Roma’yı karşı karşıya getirdi. Meloni’nin başbakan olmadan daima amaç aldığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, istemeye istemeye de olsa, istisnai olarak ve insani münasebetlerle geminin ülkenin güneyindeki Toulon limanına yanaşmasına müsaade verdi. Okyanus Vikingi’nin sonunda liman bulması iki ülke ortasında suların durulmasına yetmedi. Fransa, İtalya’nın yaklaşımını “insanlık dışı” olarak nitelerken İtalya, Fransa’yı agresif olmakla suçladı.

SÖZ DÜELLOSU

Akacan The Mall

Aralarında bebeklerin de olduğu 57 çocuk ve 20’si hasta olmak üzere 234 kişi taşıyan Okyanus Vikingi’ni kabul etme kararıyla ilgili konuşan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “İtalya bu olayda çok insanlık dışı davrandı. İtalyan makamları da profesyonel değildi. Bu gemiyi 20 gün boyunca bir karara varmadan bıraktılar ve bunun birtakım sonuçları olacağı açıktır” dedi. Fransa’nın benimsediği ton İtalya’da pek beğenilen karşılanmadı. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, “İtalya yalnızca bu yıl 90 bin göçmeni kabul etmişken Fransa’nın 234 göçmeni kabul etme talebine gösterdiği reaksiyon büsbütün anlaşılmazdır” dedi.

Meloni de Paris’in yansısını, “saldırgan, anlaşılmaz ve haksız” olarak niteleyerek sert halde eleştirdi. Meloni, İtalya’nın Akdeniz’deki tek muhtemel karaya çıkma limanı olması gerektiğinin hiçbir mutabakatta yazılı olmadığını savundu. Milletlerarası kurallar gereği denizde kurtarılan şahısların mümkün olan en kısa vakitte, en yakın inançlı yerde karaya çıkarılması gerekiyor. Uyuşmazlığın başladığı gün İtalya’nın kıyılarında “600 göçmeni ağırladığı” da Meloni’nin vurguları ortasında yer aldı.

İSTEKSİZ ADIM

Aslında Fransa’nın gemiyi kabul etmesi, bilhassa iç siyasi istikrarlar nedeniyle sorunlu olduğundan çok da istekli atılmış bir adım değil. Macron idaresi, kararı açıklamasının akabinde çok sağın tenkit oklarının maksadı oldu. Darmanin, “Bir karar almamız gerekiyordu ve bunu insani münasebetlerle yaptık” sözlerini kullandı. Fransa ve İtalya, 2018’de de misal bir krizle karşı karşıya kalmış lakin Paris, Roma’nın kabul etmediği 630 Göçmen taşıyan Aquarius isimli geminin limanlarına yanaşmasına müsaade vermemişti. Bunun üzerine İspanya devreye girerek geminin Valencia limanına girişine yeşil ışık yakmıştı.

KRİZ BÜYÜYECEK

Göçmen krizinin mevcut haliyle kalmayacağı ve yalnızca iki ülke ortasındaki bağlarda değil AB seviyesinde de gerginliği artıracağının birinci sinyalleri gelmeye başladı. Fransa, göçmenlerin çeşitli ülkelere paylaştırılmasını öngören yine yerleştirme düzeneğine iştirakini şimdilik askıya aldı. Bunun yanı sıra İtalya ile olan hudutlarında denetimleri güçlendirme kararı da alan Paris, önümüzdeki günlerde İtalya’nın davet edilmeyeceği bir konferans düzenlemeyi planlıyor. Göçmen krizi, gözlerin bu hafta içinde Bali’de düzenlenecek G20 Zirvesi’ne çevrilmesine neden oldu. Doruğa katılacak olan Macron ve Meloni’nin tutumları şimdiden merak konusu.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.