SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Firar eden Rus askerleri… Savaşı toplumsal medyadan öğrendi!

Firar eden Rus askerleri… Savaşı toplumsal medyadan öğrendi!Ukrayna’daki savaş devam ederken firar eden Rus askerlerinin sayıları artıyor …

Firar eden Rus askerleri… Savaşı toplumsal medyadan öğrendi!
Akacan The Mall
10.06.2022 13:37
0
A+
A-

Firar eden Rus askerleri… Savaşı toplumsal medyadan öğrendi!
Ukrayna’daki savaş devam ederken firar eden Rus askerlerinin sayıları artıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya resmen savaş ilan etmemesi ise tüzel süreci kelam konusu askerler açısından daha da karmaşık hale getirdi

Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaş devam ederken, askeri kararnamelere ve avukatlara nazaran yüzlerce Rus askeri Ukrayna’daki çatışmalardan kaçtı ya da savaşın birinci etaplarında yer almayı reddetti. Askeri analistler ise sayının çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Rusya ordusu Ukrayna’yı işgalinin başlarında makus bir halde tökezledi ve binlerce zayiat verdi. Konuşlandırılmış askeri donanımının yaklaşık dörtte birini kaybetti. Askerlerin ortasındaki firarlar ve itaatsizlik, sorunu her geçen gün daha da büyütüyor. 

Akacan The Mall

Firar edenlere verilen cezalar ise şu ana kadar büyük ölçüde askeri misyondan uzaklaştırmalarla sonluydu. Bazı hukukçulara nazaran, Rusya Ukrayna’ya savaş ilan etmediği için, hizmet etmeyi reddedenlere yönelik cezai suçlamalar için çok az yasal destek var. Rusya’daki protestoları bastıran ulusal bir askeri güç olan Ulusal Muhafızların üyelerini temsil eden Rus avukat Mikhail Benyash, “Pek çok insan savaşmak istemiyor” dedi. Benyash, Şubat ayında Ukrayna’ya girme buyruğunu reddettikten sonra misyondan alınmalarına itiraz eden askerlere yardım ediyor.

SAVAŞI TOPLUMSAL MEDYADAN ÖĞRENDİLER

24 yaşındaki Rus asker Albert Sakhibgareev, 8 Şubat’ta askeri tatbikatlar için Rusya’nın Belgorod Bölgesi’ne gönderildiğini söyledi. Vladimir Putin’in 21 Şubat’ta Ukrayna’nın devlet olma hakkını reddeden konuşmasının akabinde, Sakhibgareev üssündeki askerlerin birçoklarının telefonlarına el konduğunu ve kendilerine kurşun geçirmez ceket giymelerinin emredildiğini söyledi. Sovyet periyodundan kalma kamyonlardan mermileri ve mühimmatı boşalttılar lakin ne olacağını bilmiyorlardı. 24 Şubat’ta şafak vakti yakın topçu ateşiyle irkilerek uyandı. Ukrayna sonundaki kışlaya iki top mermisi düştü. Askeri helikopterler ve başka uçaklar doruktan uçtu. Sakhibgareev, neler olduğunu lakin toplumsal medyadaki bir haber başlığını gizlice okuduktan sonra öğrendiğini söyledi: “Rusya Ukrayna’yı işgal ediyor.”

Korktu, ordu üssünden kaçtı ve saklandı.

Rus askeri Albert Sakhibgareev

TEK BAHTI ASKER OLMAKTI

Sakhibgareev, “Hiçbirimiz bu savaşı istemedik” derken annesi Galina Sakhibgareeva, oğlunun vatanseverlik nedeniyle askere gittiğini, birebir vakitte Moskova’nın yaklaşık bin 126 kilometre doğusunda bulunan Rusya’nın Ufa bölgesindeki küçük kasabalarında öbür meslek fırsatının da olmadığını söyledi. Askeri bir meslek, kendine bir hayat kurma şansıydı. “Uzun uzunluklu, atletik bir çocuk yetiştirdim ve onu ülkenin savunması için verdim” dedi.

KAÇAK ASKERİ GERİ DÖNMEYE İKNA ETTİLER

Kaçışının akabinde çok geçmeden askeri savcılar Sakhibgareev ve annesine telefonla ulaştılar. Onu hizmete geri dönmeye ikna ettiler. Ön çizgilerden uzakta diğer bir üsse transferine müsaade verdiler. Avukatı Almaz Nabiev, Sakhibgareev’in uzak durdukça daha önemli suçlamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Onu hizmet için uygunsuz ilan edebilirler yahut firar için suçlamada bulunmaya karar verebilirler. Benyash, Ukrayna’ya gitme buyruğunu reddeden birçok askerin, bir ceza davasını göze almanın hayatlarını savaşmak için riske atmaktan daha kolay olduğunu düşündüklerini söyledi.

ASKERLER BUYRUKLARA KARŞI ÇIKTI

Avukat Benyash, Ulusal Muhafız davalarıyla ilgili 24 Mart tarihli bir gönderiyi yayınladıktan sonraki birkaç gün içinde, 1000’den fazla asker ve çalışanın hukuksal yardım için irtibata geçtiğini söyledi. Benyash, “Pek birden fazla, savaş için Ukrayna’ya girme yahut Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen kentlerdeki protestoları bastırma buyruklarına karşı çıktı” dedi.

17 Mart’ta Rus insan hakları kümesi Agora, ordu üyelerinin ve akrabalarının buyrukları reddettikleri için yasal yardım arayabilecekleri bir toplumsal medya kümesi kurdu. Kümenin yöneticisi Pavel Chikov, 721 askerin takip eden 10 gün içinde karşılık verdiğini söyledi. 4 Mart’ta bir Rus üs kumandanı tarafından imzalanan askeri kararname ile Ukrayna hududu yakınında misyon başındayken buyrukları reddeden birkaç yüz ordu askerinin misyondan alınması emredildi. Eski askerlerin daha fazla ceza alıp almadığı ise belirli değil.

Nalçik kentindeki bir askeri mahkemede yargıç tarafından imzalanan 25 Mayıs tarihli öteki bir evrak, Şubat ayı sonlarında ve başlarında Ukrayna’ya girmeyi reddettikleri için misyondan alınan Rusya Ulusal Muhafızlarının 115 üyesinin temyiz başvurusunu reddetti. 

ASKERLER İÇİN 10 YILA KADAR CEZA ÖNGÖRÜLÜYOR

Rus maddeleri, yeminli vazifelerini bırakan askerler için 10 yıla kadar mahpus cezası öngörüyor. Firariler, büyük bir baskı altında hareket ettiklerini yahut kaçmalarına neden olan şahsî meseleleri olduğunu kanıtlayabilirlerse cezai suçlamalardan kurtulabilir. Moskova’da vazifeli Pavel Luzin’e nazaran Putin’in Ukrayna’da ‘özel askeri operasyon’ olarak isimlendirdiği aksiyonda buyrukları reddetmenin cezası; askerleri, fiyatlarını geri ödemeden kovmakla yahut hizmet avantajlarından yoksun bırakmakla hudutlu.

‘AVUKATLARINI BURAYA GETİR’

Journal mecmuasından muharrirlerin dinlediği bir kayıtta üs kumandanı askerlere “Gidemezsiniz” dedi. “Oraya gitmezseniz, bir hapishane avlusunda 15 yıl geçireceksiniz.” Asker ise Ukrayna’da savaşmayı reddettiği için mahpusa girme riskini göze almayarak avukatla konuşacağını söyledi. Kumandan, “Avukatlarını buraya getir” diye yanıtladı. “Onlarla sohbet edeceğiz.”

RUS KAÇAKLARINI SAVUNAN AVUKATLAR DA TEHLİKEDE

Rus kaçaklarını savunan avukatların yanı sıra davalar hakkında haber yapan gazeteciler de tehlikede. 13 Nisan’da Bay Benyash, Journal mecmuası tarafından görüntülenen dokümanlara nazaran, savaşın birinci günlerinde yayınlanan bir görüntüde yaptığı açıklamalar nedeniyle ‘Rusya’nın silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştırmak’ ile suçlandı.

Daha evvel Sibirya’nın Khakassia bölgesinde Ukrayna’ya girme buyruğunu reddeden 11 Ulusal Muhafız hakkında bir makale yayınlayan gazeteci Mihail Afanasyev de tutuklandı. Rus ordusu hakkında düzmece haberler yaymakla suçlandı. Tutuklanmadan evvel “Hayatım boyunca gazeteci olma ve doğruyu söyleme hakkım için savaştım” dedi.

The Wall Street Journal’da yer alan ‘Documents Reveal Hundreds of Russian Troops Broke Ranks Over Ukraine Orders’ isimli haberden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.