STERLIN
41,0800
DOLAR
32,3391
EURO
35,1222
ALTIN
2.236,22
BIST
8.731,47
SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Finlandiya’da polis Kuran’ın yakılmasına müsaade vermeyecek

Finlandiya Ulusal Polis Teşkilâtı, kutsal kitaplara saygısızlığa ve İsveç ile Danimarka’dakine misal aksiyonlara müsaade verilmeyeceğini açıkladı.

Finlandiya’da polis Kuran’ın yakılmasına müsaade vermeyecek
Akacan The Mall
01.02.2023 07:41
0
A+
A-

Finlandiya’da polis Kuran’ın yakılmasına müsaade vermeyecek
Finlandiya Ulusal Polis Teşkilâtı, kutsal kitaplara saygısızlığa ve İsveç ile Danimarka’dakine benzeri hareketlere müsaade verilmeyeceğini açıkladı.

İsveç’in başşehri Stockholm’de Kuran-ı Kerim’in yakılması, NATO üyesi olmak isteyen bu ülkenin sürecini yeterlice karmaşık hale getirdi. İsveç olaya yalnızca söz özgürlüğü boyutuyla bakarken NATO’ya girmek isteyen komşusu Finlandiya, kutsal kitapları gaye alan şovlara ait farklı bir yaklaşım içinde. Finlandiya Ulusal Polis Teşkilâtı, kutsal kitaplara saygısızlığa ve İsveç ile Danimarka’dakine misal hareketlere müsaade verilmeyeceğini açıkladı. Finlandiya, dini bir topluluk tarafından kutsal sayılan bir kitaba saygısızlık edilmesini ülkedeki dini barışın korunmasını ihlal edeceği görüşünde. Polis tarafından Finlandiya Haber Ajansı’na (STT) yapılan açıklamada, ülke maddelerinin dini barışı ihlal etmenin cezalandırılabilir bir hata olduğunu öngördüğü vurgulandı. Kuran-ı Kerim yakma gayeli bir hareket planlanması halinde organizatöre bu müsaade verilmeyecek.

ALTI AYA KADAR HAPİS

Akacan The Mall

Bu istikamette bir aksiyon diğer bir aktiflik ya da polisin dikkatini çeken öteki bir durumda gerçekleşirse müdahale edilecek. İsveç ve Danimarka’daki hareketlere müsaade verilmesine münasebet olarak “bunların rastgele bir maddeyi ihlal etmemesi” gösterilmişti. Finlandiya maddelerine nazaran dine hakarete, çok örneği bulunmamakla birlikte, altı aya kadar mahpus cezası uygulama mümkünlüğü var. Finlandiya’da kutsal kitap yakmaya bir söz özgürlüğü biçimi olarak pek rastlanmasa da polis, bilhassa Türkiye aksisi birtakım çevrelerin İsveç ve Danimarka’daki aksiyonlardan esinlenme ihtimali bulunduğuna dikkat çekiyor.

MARIN İSVEÇ YOLCUSU

Türkiye aksisi çevrelerin ve terör örgütü sempatizanlarının İsveç’e nazaran daha az varlık gösterdiği Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecinde Ankara’yla daha az sorun yaşamasında Başbakan Sanna Marin ve hükümetinin yaklaşımı da kıymetli rol oynuyor. Marin, prensiplerine bağlı kalmakla birlikte süreci baltalayabilecek açıklamalar yapmaması ve itidalli bir yaklaşım sergilemesiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri konusunda farklı bir yaklaşım sergileyebileceğinin sinyalini en üst düzeyden vermesinin akabinde verdiği iletiler Marin’in bu yaklaşımını koruduğunu gösteriyor.

DENGELİ SÖYLEM

Türkiye’den gelen açıklamalar Finlandiya hükümetini güç bir duruma soksa da Helsinki istikrarlı telaffuzunu koruyor. Marin, hususa ait açıklamasında, “Bana nazaran durumda bir değişiklik yok. NATO’ya katılmak için İsveç ile birebir anda müracaatta bulunduk ve elbette birebir anda onaylanmamız her iki ülkenin de faydasına olacaktır” dedi. Marin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO süreciyle ilgili açıklamalarından evvel planlanmış bir ziyaret için yarın Stockholm’e giderek İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşecek. NATO üyeliğiyle ilgili gelişmeler ister istemez bu görüşmenin gündeminde olacaktı. Şimdiyse mevzu Erdoğan’ın açıklamalarını da dikkate alarak pahalandırılacak.

ÜYELİKTE TEMMUZ UMUDU

Kapalı kapılar arkasında, ortalarında farklı vakitlerde üyeliğin de yer aldığı her türlü ihtimal bedellendiriliyor lakin birebir anda üyelik iki başşehrin önceliği olmayı sürdürüyor. Baltık Denizi’nin ‘NATO gölü’ haline dönüşmesini arzulayan İttifak’ta da İsveç’in dışarıda kalmasının güvenlik açısından boşluk yaratacağı görüşü hâkim. Bu nedenle iki ülkenin birebir anda üye olması tercih ediliyor. Türkiye’nin İsveç’i bloke ettiği, Finlandiya’ya onay verdiği bir basamağa gelinip gelinmeyeceği ise kestirilemiyor. İttifak’ta genel beklenti iki ülkenin temmuzda Litvanya’da yapılacak NATO Zirvesi’nde masaya tam üye olarak oturmaları.

ÇAVUŞOĞLU: FİNLANDİYA’YA OLUMLU BAKIYORUZ

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan’ın başşehri Budapeşte’ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısına katıldı. Bakan Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda gelen soruya “Biz, Finlandiya’ya başından beri daha olumlu baktığımız söyledik. Ancak NATO, iki ülkenin üyelik sürecini birlikte götürmek istiyor. Şayet bu üyelik süreciyle ilgili başka farklı kıymetlendirme konusunda bir karar verilirse, Finlandiya’ya daha müspet bakabileceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız şahsen söyledi” karşılığını verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu

“Bizim inancımıza nazaran anti-Semitizm bir insanlık hatasıdır, Hıristiyanlık düşmanlığı da bir insanlık kabahatidir, İslam düşmanlığı da bir insanlık hatasıdır. İnsanlık cürmü olan hareketler, fikir ve fikir özgürlüğü üzere adlandırılamaz” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Düşünce özgürlüğüyle ilgili birebir yasalar Finlandiya’da var İsveç’te de var. Finlandiya diyor ki, ‘Ben müsaade vermeyeceğim zira bu bir nefret suçudur’. Bu kaidelerde İsveç’in NATO üyeliğine bizim ‘evet’ dememiz mümkün değil.”

 ‘F-16’YA NATO KAİDESİ KABUL EDİLEMEZ’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı için, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması kaide koşacağı savlarına ait, “Türkiye açısından asla kabul edilemez bir durumdur” dedi. Sözcü Kalın özetle şöyle konuştu:

“Eğer kongrede bunu bir ön kaide olarak getirirlerse, ezamanlı olarak da Yunanistan’ın F-35 talebine olumlu karşılık verirlerse NATO’da tarafsızlık durumlarını yitirmiş olurlar. Türkiye açısından asla kabul edilemez bir durumdur. F-16 programını İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine bağlı hale getirirlerse, hiç gündemlerine almamaları daha güzel olur.

İbrahim Kalın

Geçen sene İsveç bir anayasa değişikliği yaptı. Terörle çaba yasasını bu çerçevede yine yazıyor. Maddeyi uygulamaya geçirdikten sonra Türkiye’nin taleplerinin yerine getirebileceğini söz ediyor. Türkiye’nin güvenlik dertleri giderilirse olumlu adım atacağımızı tabir ettik. Lakin İsveç’te son bir ayda yaşananlar bunun aksi tarafta. Bundan sonra Finlandiya farklı bir kıymetlendirme yapar mı, bu onların takdirlerinde.”

KURAN’A SALDIRANLARA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İsveç ve Danimarka’da Kuran-ı Kerim yakan Danimarkalı Stram Kurs Partisinin yöneticisi Rasnus Paludan ile Hollanda Parlamentosu önünde Kuran-ı Kerim yırtan ırkçı Pegida örgütü önderi Edwin Wagensveld hakkında resen soruşturma başlattı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.