SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Finlandiya bayrağı NATO gönderinde

Rusya, Ukrayna savaşıyla NATO’nun nüfuzunu azaltmak isterken tam aksi oldu. Rusya’yı güvenlik tehdidi olarak gören eski tarafsız Finlandiya dün resmen ittifaka katıldı. Finlandiya bayrağı, merasimle Brüksel’deki NATO karargâhı önünde göndere çekildi.

Finlandiya bayrağı NATO gönderinde
Akacan The Mall
05.04.2023 08:51
0
A+
A-

Finlandiya bayrağı NATO gönderinde
Rusya, Ukrayna savaşıyla NATO’nun nüfuzunu azaltmak isterken tam aksi oldu. Rusya’yı güvenlik tehdidi olarak gören eski tarafsız Finlandiya dün resmen ittifaka katıldı. Finlandiya bayrağı, merasimle Brüksel’deki NATO karargâhı önünde göndere çekildi.

Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya ataklarını sürdürerek Avrupa güvenliğini tehdit ettiği ve hudutlarında daha az NATO görmek istediği iletisini her fırsatta verdiği bir ortamda İttifak’ın 31’inci üyesi oldu. Bir devir tarafsızlık denince akla gelen birinci ülkelerden olan Finlandiya’nın üyeliğinin NATO’nun 74’üncü kuruluş yıldönümüne denk gelmesi tarihi olarak nitelendirilen bu gelişmenin sembolik değerini de artırdı.

5’İNCİ HUSUS KORUMASI

Akacan The Mall

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gerçekleşen üyeliği “gerçekten tarihi” olarak niteleyerek, “Yıldönümümüzü kutlamak için Finlandiya’nın İttifak’a tam üye olmasından daha bir metot hayal etmek zor” dedi. İttifakla uyumlu imkân ve kabiliyetleri yüksek olan Finlandiya’nın üyeliği NATO açısından hem stratejik hem de askeri manada kazanım olarak görülüyor. Finlandiya’yı NATO üyelerinden birine yapılan bir akının tüm İttifak’a yapılmış sayılacağı temeline dayanan ortak savunma unsuru 5’inci husus müdafaası altına ve nükleer caydırıcılık kapsamına alan üyelik, Rusya’nın en değerli yanlış hesaplarından biri olarak da bedellendiriliyor.

PUTİN’İN SAYESİNDE

Finlandiya’nın üye olarak sarsılmaz bir güvenlik garantisi elde edeceğini belirten Stoltenberg, “Sınırları boyunca daha az NATO istiyordu. NATO’nun kapısını kapatmak istedi. Avrupa’da artık hiçbir ülke NATO üyesi olmayacaktı. Tam karşıtını elde ediyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de “Bunun tahminen de Sayın Putin’e teşekkür edebileceğimiz tek şey olduğunu söylemek istiyorum zira Rusya’nın saldırganlığıyla önlemek istediğini argüman ettiği bir şeyi burada bir kere daha hızlandırdı” diye konuştu.

BAYRAK MERASİMİ YAPILDI

Finlandiya’nın toplantı öncesinde prosedürel süreçleri tamamlamasının akabinde NATO’da resmi merasim düzenlendi. Tüm üye ülke dışişleri bakanlarının ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nun iştirakiyle yapılan merasimle Finlandiya bayrağı NATO karargâhında, öteki 30 üyenin bayraklarının bulunduğu alanda göndere çekildi. Finlandiya bayrağı, alfabetik sıra metodu gereği Estonya ve Fransa bayrakları ortasında dalgalanacak.

RUSYA’DAN KARŞI ATAK

Rusya’yla sonu olan bir ülkenin daha NATO üyesi olması Moskova’nın reaksiyonuna neden oldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, mevcut gerginliğin daha da artıracağına inandıklarını belirterek, “NATO, pek çok taraftan Rusya’ya düşmanca hal sergileyen bir kurum olmaya devam ediyor” dedi.Finlandiya’nın üyeliği konusunda adımlar atacaklarını söz eden Peskov, “Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamaya yönelik önlemler alacağız” dedi. Peskov, NATO güçlerinin Finlandiya’ya konuşlandırılması sürecini yakından izleyeceklerini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU, FİN MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO karargâhına gelir gelmez birinci görüşmesini Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile yaptı. Görüşmeye ait toplumsal medya iletisinde, “Brüksel’deki birinci görüşmemizde yeni müttefikimiz Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Haavisto’yu, NATO üyelik süreçlerinin tamamlanması nedeniyle tebrik ettik” tabirlerini kullanan Çavuşoğlu, akabinde ABD Dışişleri Bakanı Blinken’le bir ortaya gelerek Finlandiya’nın NATO’ya iştirak onay evrakını, kurucu evrak olan Washington Antlaşması uyarınca üyelik evraklarını saklayan ABD’ye iletti. Blinken ise toplumsal medyadan paylaştığı bildirisinde Finlandiya ile tıpkı anda başvuran lakin Macaristan ve Türkiye’nin onayını bekleyen İsveç’in üyelik müracaatının onaylanması davetinde bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.