SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Fenomen öğretmenlerin ‘sosyal medya’ imtihanı

Fenomen öğretmenlerin ‘sosyal medya’ imtihanıÖğrencileriyle birlikte yaptığı aktiflikleri, çalışmaları ve memnun anları paylaşan öğretmenler …

Fenomen öğretmenlerin ‘sosyal medya’ imtihanı
Akacan The Mall
12.05.2022 10:52
0
A+
A-

Fenomen öğretmenlerin ‘sosyal medya’ imtihanı
Öğrencileriyle birlikte yaptığı aktiflikleri, çalışmaları ve memnun anları paylaşan öğretmenler, toplumsal medyada tartışma konusu oldu. Hem velileri hem de eğitimcileri ikiye bölen tartışmada, fenomen öğretmenler hakkında birçok yorum yapılıyor.

 

Fenomen öğretmenlerin düzgün örnekleri paylaşarak eğitim için olumlu tesir sağladığını düşünenler olduğu üzere bu paylaşımlarda öğrencilerin yüzlerinin görünüyor olmasını büyük bir yanlış olarak değerlendirenler de var. Bununla birlikte ‘fenomen öğretmenler’in toplumsal medyada reklam alarak para kazandığını ve sadece bunun için öğrencilerini kullandığını tabir edenler de tartışmayı farklı bir boyuta taşıyor. Mevzuyu hem uzmanlarla hem de fenomen öğretmenlerle konuştuk.

Akacan The Mall

‘MESLEĞİM DAİMA BİRİNCİ PLANDA’
Muğla Ortaca Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni olan İzzetin Gülşen, öğrencileriyle olan görüntülerini çoğunlukla Instagram hesabından yayınlanıyor. 176 bin takipçisi olan İzzettin Gülşen’in hesabında, öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği drama etkinliklerinin görüntüleri yer alıyor. Paylaştığı görüntüler için Gülşen, “Öğle ortalarında çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağladığım bu etkinlikler için hoş dönüşler alıyorum. Paylaşımlarıma birinci başladığımda toplumsal medya hesabımın bu kadar büyüyeceğini hiç kestirim etmiyordum” dedi.
2014 yılında öğrencilerinin tavsiyesi üzerine akıllı telefon aldığını söyleyen Gülşen ‘fenomen öğretmen’ olma seyahatini şöyle anlattı:
“İlk başlarda toplumsal medya bu kadar yaygın kullanılmadığı için olumsuz tenkitler alıyordum. Lakin görüntü çekimlerini ders dışı faaliyet olarak yaptığımı her fırsatta lisana getirdiğim için vakitle olumsuz tenkitler azaldı. Aslında daima mesleğimi birinci, toplumsal medyayı ikinci planda tutuyorum. Tenkitler, birebir anda ikisini yapamayacağım istikametindeydi. Lakin ben severek yaptığım için toplumsal medya kısmının da üstünden geliyorum. Toplumsal medya üzerinden reklam ya da iş birliği teklifi geldiğinde firmalardan gelen armağanları ben çocuklara veriyorum. Bir reklamdan kar elde ettiysem de bununla öğrencilerimi yemeğe götürüyorum. Genelde insanların fikri öğrencileri kullanarak meşhur olmaya çalıştığımız tarafında. Benim o denli meşhur olma üzere bir niyetim yoktu lakin oldu. Ne yapayım.”

‘BEN YALNIZCA ÖĞRETMENİM’
Kars Okçuoğlu İlkokulu 1’inci ve 2’nci sınıf öğretmeni olan İhsan Kartoğlu’nun ise Instagram hesabında 412 bin takipçisi bulunuyor. Kartoğlu, öğrencileri ile olan görüntü ve fotoğraflarını birinci başta yalnızca onu takip eden yakın etrafı ve ailesi ile paylaştığını söyledi. Toplumsal medya hesabının vakitle kendisi dışında büyümeye başladığını söyleyen Kartoğlu, bunun için bir efor göstermediğini anlattı. ‘Fenomen öğretmen’ tanımlamasından rahatsızlık duyduğunu ve kendisinin yalnızca öğretmen olduğunu lisana getiren Kartoğlu, toplumsal medyada yapılan tenkitler hakkında şunları söyledi:
“Sosyal medya günümüzün gerçeği. Paylaşımlarımdan velilerim de öğrencilerim de keyifli. Yaptığımız hoş şeyleri paylaşıyoruz ve olumlu dönüşler de alıyoruz. Kimi olumsuz tenkitler de geliyor natürel lakin onları çok önemsemiyorum. Hatta ders dışı etkinliklerim öteki öğretmen arkadaşlarım tarafından da örnek alınıyor. Bunu görmek de sevindirici bir şey. Toplumsal medyadaki kitlemi öğrencilerime yararlı olmak için kullanıyorum. Bu sayede birçok sefer okulumuza yardımlar geldi. Ayrıyeten artık öğrencilerim kendi kendilerine görüntü çekip ‘Öğretmenim bunu paylaşalım’ diyorlar. Öğrenciler, ders dışı etkinliklerle ve bunların paylaşılmasıyla motive oluyorlar. Motive olan öğrenci dersi de daha çok seviyor. Bununla ilgili net sonuçlarım var. Öğrencilerimin ders başarısı arttı. Bununla birlikte öğretmen-öğrenci bağlantısı de güçlendi.”

‘MOTİVE EDİCİ OLABİLİR’
Prof. Dr. Seher Balcı Çelik Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Kısmı Öğretim Üyesi:
“Öğretmenlerin toplumsal medyada neleri paylaştığı kıymetli aslında. Toplumsal medyada da öğretmenlerimizin güzel örnekleri sunması öbür öğretmenlerimiz açısından motive edici olabilir. Ancak doğal fenomen öğretmenin paylaşımlarının hangi maksatla yapıldığına da bakmak gerekiyor. Örneğin fenomen öğretmen tanındıktan sonra kendini öğrencilere yararlı olacak halde geliştirmeye devam mı ediyor, yoksa aksi davranışlarda mı bulunuyor buna bakmak gerekir. Yalnızca fenomen olmak ismine bu üslup paylaşımlar gerçekleşiyorsa burada etik bir ihlal kelam konusu olabilir.”

‘ÇOCUKLARIN YÜZÜ GİZLENSİN’
Prof. Dr. Hülya Güvenç Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Kısmı Öğretim Üyesi: “Zaten yasal olarak da velinin açık müsaadesi olmadan çocuğun fotoğrafı yayınlanamaz. Ben bunu hiçbir biçimde onaylamıyorum. Tekrar paylaşım yapabilirler fakat bunu öğrencilerin yüzlerini kapatarak yapmalılar. Öğrenciyi rencide edici bir şey olmadığı vakit öğrenciler bu paylaşımları sevinçle karşılıyor. Ancak öğrenciler zati günümüzde toplumsal medyanın çok içindeyken öğretmenlerinin bu davranışları da olumlu bir örnek oluşturmuyor. Alışılmış ki biz de aktifliklerin paylaşılmasını, yayılmasını istiyoruz. Ben de toplumsal medyadan örneklere bakıyorum ancak baktığım yerlerde çocukların yüzü daima kapalı. Yani illa çocuklarla paylaşım yapılacaksa çocukların yüzü gizlensin. Bu sayede tartışılacak bir bahis da kalmamış olur.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.