SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Fenerbahçe’de yüzler gülüyor: Jesus neyi farklı yapıyor? Yerli teknik yöneticiler yorumladı: “Futbolcular ‘Hocamız çözer’ diye bakıyor”

Fenerbahçe’de yüzler gülüyor: Jesus neyi farklı yapıyor? Yerli teknik yöneticiler yorumladı: “Futbolcular ‘Hocamız çözer’ diye bakıyor”Jorge …

Fenerbahçe’de yüzler gülüyor: Jesus neyi farklı yapıyor? Yerli teknik yöneticiler yorumladı: “Futbolcular ‘Hocamız çözer’ diye bakıyor”
Akacan The Mall
02.11.2022 10:07
0
A+
A-

Fenerbahçe’de yüzler gülüyor: Jesus neyi farklı yapıyor? Yerli teknik yöneticiler yorumladı: “Futbolcular ‘Hocamız çözer’ diye bakıyor”
Jorge Jesus, Fenerbahçe’ye adeta sihirli bir değnekle dokundu. Yalnızca birkaç ay içinde oyuncuları kazandı, taraftarı kazandı ve maçları da kazanıyor. İdarenin güvenoyunu kazandığı da açık. Futbolda her şey süratlice değişebilir ancak Jesus’ın hem saha içinde hem dışında ezber bozan bir karakter olarak spor dünyamıza dahil olduğunu söylemek için erken değil. Pekala Jesus neyi farklı yapıyor? Daha evvel Harika Lig’de vazife alan teknik yöneticilere sorduk.

Fenerbahçe, döneme dünya yıldızı futbolcularla değil, yıldız bir teknik yönetici transferiyle başladı. Portekiz ve Brezilya’da büyük muvaffakiyetler elde eden tecrübeli hoca Jorge Jesus’a Samandıra’nın anahtarı teslim edildi. 

15 Haziran’da ekibin başında egzersize çıkan Jesus, tek tek seçtiği 12 transferle orijinal bir takım oluşturdu. Lige fırtına üzere başlayan Jesus’un Fenerbahçesi 11 maçta 34 gol ve 26 puanla dorukta yer alıyor. Ayrıyeten UEFA Avrupa Ligi’nde de 5 maçın sonunda 11 gol ve 11 puanla liderliğini sürdürüyor. 

Akacan The Mall

Sahada muvaffakiyet geldikçe Jesus’un topluluk içindeki tartısı da çok süratli bir halde düzey atladı. Kusurlu goller yediği gerekçesiyle taraftarlar tarafından ıslıklanan kaleci Altay’ı savunurken ‘Bunu kendime yapılmış sayarım, bu türlü bir yerde bulunmak istemem’ diye ultimatom veren Portekizli teknik yönetici, konvansiyonel irtibat metotlarının dışına çıkan bir portre çiziyor. 

Peki, Jorge Jesus’u öteki teknik adamlardan ayıran özellikleri neler? Teknik yönetici gözüyle 12 haftalık süreçte neyi farklı yaptı?

Daha evvel Muhteşem Lig’de misyon alan dört teknik adamla konuştuk.

‘BURADA STAR YALNIZCA JESUS’

Teknik yönetici İrfan Buz, Jorge Jesus’un hem Türkiye’deki futbol ortamına hem de Fenerbahçe’ye çok uygun bir karakter olduğunun altını çizdi. Buz, şu bilgileri paylaştı:

“Jesus, his yoğunluğu yüksek ve hareketli biri… Jurgen Klopp üzere taraftarıyla bütünleşmeyi seviyor. Birebir biçimde futbolcularıyla da kusursuz bir sinerji yakaladı. Tüm bunlar son periyotta hem Fenerbahçe taraftarının hem de topluluğun özlediği şeylerdi. Tahminen İsmail Kartal da geçen yıl ligin sonlarına hakikat bu kenetlenmeyi başarmıştı fakat Fenerbahçe’de tam manasıyla Jesus üzere bir öndere gereksinim vardı. Hatta Ali Koç’un bu türlü bir teknik adama muhtaçlığı vardı. Özetle şu an Fenerbahçe büsbütün bir teknik yönetici ekibi. Burada star yalnızca Jesus…”

Jesus’un taktiksel olarak da çok düzgün bir kadro izlettirdiğini vurgulayan Buz, “Sezon sonunda Fenerbahçe’nin en çok gol atan ve ofansif oyun anlayışına karşın en az gol yiyen kadro olacağını düşünüyorum” dedi. Buz şöyle devam etti:

“Jesus baskıyı olağanüstü yapan bir futbol oynatıyor. Grup savunmasını ileride kuruyor. Bu anlayış birtakım riskleri barındırsa da üçüncü bölgede kaptırılan toplarda rakibin atağa çıktığı anları çok güzel kesip kusursuza yakın bir ofsayt taktiği yaptırıyor. Lakin başlarda bu oyun anlayışında dertler yaşadı. Aslında ortada bir geriye topu kaçırıyorlar lakin genel manada baktığınız vakit oyununu kadrosuna çok düzgün öğretti.”

‘TAKIM İÇİNDE FORMA ADALETİNİ ÇOK DÜZGÜN SAĞLADI’

Jesus’un geçmişte çok şey başardığını ve referansının sağlam olduğunu söyleyen teknik adam Cihat Arslan, “Tüm bunlar hem futbolcuların hem de kamuoyunun gözünde büyük bir inanç oluşturur. Bu nedenle Jesus her şeye 1-0 önde başlamış oldu. En büyük farkı ise grup içinde adaleti çok düzgün dağıtması” dedi ve ekledi:

“Kim formdaysa formayı ona veriyor. Örneğin bir orta Miguel Crespo ve Miha Zajc’tan vazgeçmiş üzere görünüyordu lakin en büyük farkı burada yaptı. Herkesi ekipte hazır tutmayı başardı. Bunu yapmak çok kolay değildir. Sonuçta egoları da direktörüz gerekiyor. Bu noktada liderliğini göstermiş oldu.”

‘FUTBOLCULAR, ‘HOCAMIZ BİR SORUN OLURSA ÇÖZER’ DİYE BAKIYOR’

Jesus’un “çözüm odaklı” olduğunu tabir eden Arslan, “Futbol kadrosu hoca için meseleleri çözüyor mu, çözemiyor mu? diye bakar. Şu an Fenerbahçeli futbolcular güç duruma düşürsek “Bizim hocamız devreye girer, kesinlikle çözer” diye düşünüyor. Bunu çok net görüyoruz. Jesus bu doğrultuda farkını ortaya çok önemli bir halde koydu. Ayrıyeten taraftarın da itimadını kazandı. Dönem sonu şampiyon olur yahut olmaz ancak Fenerbahçe için çok gerçek bir tercih” tabirlerini paylaştı.

Ayrıca Cihat Arslan Fenerbahçe’nin bulduğu konumları gole çevirme yüzdesinin çok yüksek olduğunu söz ederken en değerli katkıyı ise kulübeden aldığını vurguladı. Arslan şu formda ayrıntılandırdı:

“Bir ekipte sonradan giren oyuncular bazen vites düşürür. O nedenle her maç yedek kulübesinden istenileni alamayabilirsiniz. Lakin Fenerbahçe’de bu durum tam aksisi. Sonradan giren oyuncularla vites yükseliyor. Bu da Jesus’un oyunu ne kadar güzel okuduğunu gösteriyor. Bir de elinde ziyadesiyle kaliteli yerli oyuncu var. İrfan Can Kahveci, Serdar Aziz, Altay Bayındır, Mert Hakan Yandaş, Arda Güler, Serdar Dursun, İsmail Yüksek, Emre Mor… Özetle Galatasaray’da Okan Buruk’un zorlandığı yerde Jesus zorlanmıyor. Bunu da idarenin başarısı olarak söylemek gerek.”

‘KADROSUNU ÇOK YETERLİ YÖNETİYOR’

Teknik yönetici Mehmet Altıparmak da oyuncu kalitesine dikkat çekerek “Jesus geldikten sonra tam yetkili oldu. Elindeki takım kalitesi çok farklı. Her mevkide 2-3 tane oyuncusunun olması Jesus’un elini güçlendiriyor” dedi. Altıparmak şunların altını çizdi:

“Dinamo Kiev maçından sonraki süreçte daima daha düzgüne giden bir takım ve oyun gördük. Jesus, ön tarafta baskılı olup rakibin yanlışlarını kollayan bir oyun sistemiyle oynamaya çalışıyor. Tabi bunun riskleri de var. Şu anda tahminen rakipler bu risk olayını çözemediler lakin kesinlikle bunu çözecek ekipler olacak. Lakin oynayan 11’inin dışında oynamayan ve tahminen de oynasa bu ligde birinci ikinin içinde olacak bir takımının olduğunu da unutmamak gerek. Bu noktada Jesus’un yaptığı en kıymetli şey takımını çok güzel yönetiyor ve yönlendiriyor olması.”

Fenerbahçe’deki en büyük tehlikenin ‘kötü gidişat olduğu vakit ne olacak? sorusunun yanıtında bâtın olduğunu söyleyen Altıparmak “Bunu o vakit göreceğiz fakat şu an her şey düzgün gidiyor. Şampiyonluğun en büyük adayı Fenerbahçe. Dayanılmaz iştahlılar ve taraftarın gücünü çok âlâ kullanıyorlar” dedi.

‘SÜPER LİG’İ YANLIŞSIZ TAHLİL ETMİŞ’

Teknik Yönetici Mustafa Kolcu ise “Jesus ülkemize geldiğinde Muhteşem Lig’i gerçek tahlil etmiş. Buna nazaran de oyun ideolojisi ve grup kurgusu üzerinde önemli ağırlaşmış ve dersine âlâ çalışmış” dedi ve ayrıntılandırdı:

— Sistem içerisinde oyuncunun kıymetli olduğunu çok net bir halde oynadığı oyunlarla bize her maçta kanıtlıyor. Lakin burada büyük avantaj şu, ekibin yapılanmasında büsbütün sorumluluk alarak kendi tanıdığı ve bildiği oyuncuları tercih etmesi. Yarar sağlayacağı oyuncuları gerçek biçimde bulmuş. Bu nedenle çok güçlü oyunlar oynuyor.

— Fenerbahçe’yi üç sefer canlı seyretme fırsatı buldum. Her mevkide oyuncuların istediği opsiyonları çok net bir biçimde oyuncusuna pratikte, idmanda ve görselde çok gerçek aktarmış. Oyuncu da bunu hakikat bir formda almış. Sistem içerisinde bunu yapamayan oyuncu çok fazla talih bulamıyor. Lakin görüyoruz ki geniş bir takımı var. Beş tane oyuncu da oynamasa onun yerine oynayan oyuncular tıpkı coşku ve sistemle oynayabiliyor.

‘SAHA KENARINDA OYUNCU KADAR EFOR SARF EDEN YAPISI VAR’

Jorge Jesus’un saha kenarında en az oyuncu kadar efor sarf eden bir yapısı olduğuna da vurgu yapan Kolcu, “Sisteminde vazgeçilmez oyuncu yoktur anlayışını oyuncusuna çok düzgün aktarmış. O nedenle yetenekli oyunculardan İrfan Can Kahveci bile top rakipteyken koşu uzaklığını, yüksek şiddetli baskılarını, temaslı oyunlarını hakikat bir biçimde alana yansıtıyor. Berbat oynadığı maçlarda bile 7-8 tane gol durumuna giren bir Fenerbahçe var. Bu gruba karşı tesirli olmak için en az onlar kadar tepki göstermek gerekiyor. Jesus nitekim büyüklüğünü gösteriyor” dedi.

Fotoğraflar: DHA

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.