SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Fed’in Haziran toplantısı için 75 baz puanlık fiyatlama artıyor

Fed’in Haziran toplantısı için 75 baz puanlık fiyatlama artıyorABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanırken Fed’in üzerinde oluşan süratli …

Fed’in Haziran toplantısı için 75 baz puanlık fiyatlama artıyor
Akacan The Mall
01.05.2022 00:01
0
A+
A-

Fed’in Haziran toplantısı için 75 baz puanlık fiyatlama artıyor
ABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanırken Fed’in üzerinde oluşan süratli sıkılaşma baskısı da artıyor. Uzmanlar Fed yetkililerinin açıklamalarını göz önüne alarak yılın 50 baz puanlık artışlarla bitmesinin mümkün olduğunu belirtseler de…

ABD tahvil piyasası, Fed’in 1994’ten bu yana en agresif faiz artırımına gideceği beklentisiyle fiyatlandırmanın tepesinde duruyor.

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda beklenen yarım puanlık artışın akabinde, Haziran ayında yapılacak toplantıda Fed yetkililerinin gösterge faizinde 75 baz puanlık artışa gitmesini neredeyse eşit bahtla fiyatlıyorlar.

Akacan The Mall

Fed, 1994 yılında faizlerin yüzde 3’ten yüzde 6’ye çıktığı sürecin sonunda gerçek yaptığı 75 baz puanlık artıştan beri bu türlü bir atakta bulunmadı. Faizler Mart ayında yapılan çeyrek puanlık artış sonrası 0,25-0,50 bandında seyrediyor.

Daha evvel yapılan Haziran ayı takas mukavelelerinde Mayıs ve Haziran ayları toplamı için beklentilerin 11 baz puan üstünde 111 baz puanlık sıkılaşma fiyatlanıyordu. Bu hafta başında ise bu sayı 106 baz puana geriledi.

“Art arda üç defa yarım puanlık artış görmemiz daha olası”

“75 baz puanlık faiz artışı araç setleri ortasında var ve bunu daha evvel yapmış olsalar da Fed yetkililerinin çoğunluğunun açıklamalarını göz önünde bulundurursak arka arda üç defa yarım puanlık artış yapılması daha muhtemel görünüyor” diyen AmeriVet Securities ABD Faiz ve Strateji Kısmı Lideri Gregory Faranello, “Ekonomi için yumuşak bir iniş istiyorlarsa faiz artışlarının suratını dengelemeleri gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Artan enflasyon baskısıyla merkez bankasının gelişmelerin gerisinde kaldığı niyeti, yatırımcıların birincisi 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak 4 toplantının her birinde yarım puanlık faiz artışı beklemesine neden oldu.

Fed’in 2023 ortası için öngördüğü düzey yüzde 2,8 olsa da piyasa bu tarihlerde yüzde 3,3’lük bir artışa işaret ediyor.

Fed’in agresif bir artış siyaseti izleyeceğinin fiyatlanması ABD tahvil getirileri üzerinde üst taraflı baskı oluştururken bu durum yatırımcılar için tarihi kayıplarla sonuçlandı. Hazine tahvilleri Nisan ayında Perşembe gününe dek yüzde 2,7 bedel kaybederek yıllık düşüşünü yüzde 8’e taşıdı.

ABD iki yıllık tahvilleri tarihin en uzun artış serisine hazırlanıyor

ABD iki yıllık tahvilleri de Cuma günü 14 baz puan civarında artışla yüzde 2,755’e yükselerek üst üste dokuzuncu ayını da artışla kapatmaya hazırlanıyor. Bu kayıtların tutulduğu 1976’dan beri kaydedilen en uzun artış.

10 yıllık tahviller ise ay sonu endeksinin yine dengelenmesinin tahvil talebi yaratacağı beklentisiyle bir ölçü rahatlamadan evvel 11 baz puan civarında yükseldi. Tahvil getirileri S&P 500’ün yüzde 3,6 kayıpla kapanmasıyla New York Borsası’nda seans doruğuna yakın düzeylerden süreç gördü.

Hazine getirilerinde gerçekleşen yüksek hareketliliğin nedeninin fiyat ve toplumsal yardım için kıymetli bir ölçü olarak kabul edilen ABD Çalışma Bakanlığı’nın istihdam maliyet endeksinde (ECI) gelen yüzde 1,4’lük rekor artış olduğu belirtiliyor.

Son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor

Öbür yandan Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan şahsî tüketim harcamaları fiyat endeksi, Mart 2021’e oranla yüzde 6,6 artarak 1982’den beri gördüğü en yüksek düzeye ulaştı.

Geçtiği bir notta, “Artan tüketim kapasitesinin enflasyonist bir kıssayı beslerken istihdam maliyet bilgileri de ücret-fiyat sarmalı öyküsünü besliyor” diyen BMO Capital Markets ABD Faiz Stratejileri Lideri Ian Lyngen, “Bu noktada fiyatlara yapılan vurgu göz önüne alındığında, nihayetinde piyasanın reaksiyonunu yönlendiren ECI sayıları oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Tahvil piyasasında işaret edilen enflasyon beklentileri, enflasyon muhafazalı borç için 10 yıllık başabaş oranının bu ay ulaşılan rekor düzeye yakın noktada yüzde 3 civarında seyretmesiyle, yüksek kalmaya devam ediyor.

“Bir noktada 75 ya da 100 baz puan artış yapmaları gerekebilir” diyen Columbia Threadneedle Investments Kıdemli Faiz Stratejisti Ed Al-Huseyni, “Fakat şimdilik faizleri nötr düzeye getirmek için önümüzdeki 3-4 toplantının artış suratını yarım puan olarak ayarlanmalı ve sonrasında durum değerlendirilmeli. Mevcut gidişatı bozmak için bir neden yok. Piyasa Fed için çok şey yaptı” tabirlerini kullandı.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.