SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Fed ekonomistinden Türkiye’ye rezerv uyarısı

Fed ekonomistinden Türkiye’ye rezerv uyarısıFed Finansal İstikrar Kısmı Ekonomisti Levent Altınoğlu, Bloomberg HT yayınında Türkiye’nin para …

Fed ekonomistinden Türkiye’ye rezerv uyarısı
Akacan The Mall
06.05.2022 16:37
0
A+
A-

Fed ekonomistinden Türkiye’ye rezerv uyarısı
Fed Finansal İstikrar Kısmı Ekonomisti Levent Altınoğlu, Bloomberg HT yayınında Türkiye’nin para siyasetine ait değerlendirmelerde bulundu. Altınoğlu, “Son yıllarda rezervleri arttırmak için Merkez Bankası bankalardan döviz ödünç aldı. Dış…

Fed Finansal İstikrar Kısmı Ekonomisti Levent Altınoğlu Bloomberg HT’de yayınlanan Piyasa Çizgisi programına konuk oldu.

Altınoğlu, stagflasyon ortamında merkez bankalarının atması gereken adımlardan bahsederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gevşek para siyasetinin tesirleri üzerine değerlendirmelerini aktardı.

Akacan The Mall

Altınoğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Stagflasyon merkez bankalarına zorluk teşkil eder”

Stagflasyon iktisatta hem sakinliğin hem de enflasyonun bir ortada olmasıdır. Stagflasyon ortamları merkez bankaları için zorluk teşkil eder. Bu türlü bir ortamda merkez bankası para siyasetini sıkılaştırırsa sakinliği daha da derinleştirebilir. Gevşek para siyaseti ile enflasyonu daha da körükler, o yüzden merkez bankaları için zorluk oluşturur. Bu türlü ortamlarda merkez bankasının kredibilitesinin değeri ortaya çıkıyor. Burada da demek istediğim şey merkez bankasının enflasyonun denetimi dışına çıkmasına müsaade vermeyeceğine kamuoyunu inanmasıdır. Kredibilite varsa stagflasyon ortamlarında bile enflasyon beklentileri süratle yükselmez. Merkez bankası da bundan istifade ederek daha gevşek bir siyaseti güderek büyümeyi sağlayabilir.

“Enflasyonist baskı artarsa global faiz artışını öngörmek zor”

Global faizler artışa geçti. Bunun ne kadarının tedarik zinciri ile alakası var bilmek sıkıntı ancak bu türlü bir ortam gelişen ülkeler için risk teşkil ediyor. Bunun nedeni de kimi firmalar uzun vakittir devam eden düşük faiz ortamından faydalanarak çok borçlandılar. Faizler artınca bu firmaların yükümlülükleri gerçek olarak arttı. Bu sebeple bu ülkelerde ani sermaye çıkışları yaşanabiliyor. Sermaye çıkışları faiz artışları ile karşılanmazsa, kurun daha da yükselmesine neden olabiliyor. Emtia fiyatlarındaki artış enflasyonist bir baskı oluşturduğuna dair birden fazla ekonomist hemfikir. Enflasyonist baskı artarsa global faiz artışının devamını bilmek güç.

“Türkiye’de faiz artışı gerekebilir”

Enflasyonun yüksek seyirde olmasına karşın Türkiye’de gevşek para siyasetinin sürdürülmesi Türkiye iktisadı için değerli riskler doğuruyor. Türkiye’de birçok firma Döviz cinsinden çok borçlanmış durumda ve borçların büyük kısmının kısa vadede ödenmesi gerekiyor. Hasebiyle gevşek para siyaseti enflasyonu körüklüyor, enflasyon da kurun artmasına sebep oluyor. Döviz artınca firmaların gerçek yükü artıyor. Buradaki risk bu firmaların borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi telaşıyla ani bir sermaye çıkışının yaşanmasıdır. Gerçek bölümde sakinlik olursa banka kesimine de sirayet edebilir. Geçmişteki krizlerde olayların bu türlü geliştiğini gördük. İhtiyatlı para siyaseti riskler ortaya çıkmadan faiz artışını gerektirir.

“Kur muhafazalı mevduat orta vadede enflasyonist baskı oluşturabilir”

Bu türlü bir ortamda enflasyonun azalmasını beklemek çok sıkıntı. Son vakitlerde TL büyük ölçüde bedel kaybetti, bunun sebebi gevşek para siyaseti ve yüksek enflasyon ortamı. Yüksek enflasyon ortamında faiz artırımına gitmeden TL’yi desteklemek zorlaştı zira Merkez Bankası kura müdahale etmek için döviz rezervlerini büyük ölçüde sattı. Son yıllarda rezervleri artırmak için Merkez Bankası bankalardan döviz ödünç aldı. Dış yatırım ve ihracatla ülkeye giren döviz ölçüsü yetersiz kalırsa, Merkez Bankası o vakit ödünç alınan dövizleri ödemekte zorlanır. O vakit iki seçenekle karşı karşıya kalınır. Birincisi ödünç alınan dövizleri TL cinsiden ödemeye gidebilir ki bu enflasyonu daha da körükler. İkinci seçenek ödünç alınan dövizleri kısmen ödemeyerek olur ki bu bankalara ziyan verir ve banka kredisini olumsuz tesirler. Kur muhafazalı mevduat uygulaması kura süreksiz takviye sağlayabilir. Orta vadede ise enflasyonist baskı oluşturarak kura aykırı tesir yaptığını da görmemiz mümkün

Kıbrıs Haber

Kıbrıs Haberleri, Hakikat, Tarafsız ve Aktüel Kıbrıs Haberleri Kıbrıs Habercide son dakika olarak okuyabilirsiniz. 
Yayın sürecimiz boyunca tarafsız olarak Ülkemizde ve Dünyada gelişen bütün  Siyaset, Sıhhat, İktisat, Eğitim, Spor ve Teknoloji alanlarında ülkemizi ilgilendiren ve son dakika Kıbrıs Haberlerini Kıbrıs Haberci ‘de fiyatsız bir halde okuyabilirsiniz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.