SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Fazilet Çenesiz: Seramikte hammadde sorunu var

Fazilet Çenesiz: Seramikte hammadde sorunu varBloomberg HT yayınına katılan Çimento Cam Seramik İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri Fazilet …

Fazilet Çenesiz: Seramikte hammadde sorunu var
Akacan The Mall
12.05.2022 14:52
0
A+
A-

Fazilet Çenesiz: Seramikte hammadde sorunu var
Bloomberg HT yayınına katılan Çimento Cam Seramik İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri Fazilet Çenesiz, bir yandan en büyük kil üreticisi Ukrayna’nın savaş nedeniyle devre dışı kalması bir yandan da Orman Bakanlığı’nın kil alanlarını…

En büyük kil üretiminin Ukrayna’nın Dombas bölgesinde gerçekleştirildiğini belirten Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği İdare Konseyi Lideri Fazilet Çenesiz, kil arzında sorun yaşanırken talepte de artış yaşandığına dikkat çeker, en çok etkilenen bölümlerden birinin seramik olduğunu söyledi.

Katıldığı Bloomberg HT yayınında mevzuya ait soruları yanıtlayan Fazilet Çenesiz, “Ortada bir kriz var. Her krizde olduğu üzere bir fırsat da Türkiye’nin önünde duruyor. Ukrayna kilinin piyasadaki arzıyla ilgili önemli bir eza var. Ülkemiz de bundan etkilenecek, o denli gözüküyor. Fakat aslında bu krizin içinde bir de fırsatımız var. Ukrayna killerine bir ölçü yakın niteliği olan Şile bölgesi killerimiz var. Yıllardır bu killeri kullanıyoruz. Bir taraftan hammadde arzında kriz varken bir taraftan da talebinde artış var” formunda konuştu.

Akacan The Mall

“Bakanlık sınırladı”

Şile bölgesiyle ilgili Orman Bakanlığı’nın verdiği karara dikkat çeken Çenesiz, “Orman Bakanlığı, arama alanlarının sonlandırılmasını, aşağı üst neredeyse mevcut hammadde alanlarının çabucak etrafından bir hudut belirleyerek büyüme alanlarının hammadde rezervi olarak kullanılmamasına sebep olan bir karar uygulamaya sokmuştu. Bu bölgedeki çok önemli rezervin arzedilememesine sebep oluyor. Münasebetiyle biz de bu hammaddeye ulaşamıyoruz. Buradaki rezerv hakikaten çok fazla ve çevreci madencilik yapılıyor. Şayet bunu eskiye çevirebilirsek yahut genişletebilirsek çok önemli halde ihracat yapma olasılığımız var” dedi.

“Seramik bölümü İtalya ve İspanya’da süratli büyüdü”

Çenesiz’in bölüme dair yaptığı kıymetlendirme de özetle şöyle:

“Pandemiden beri Türk seramik kesimi büyüyor. Avrupa’da önemli bir seramik üretimi var. Seramik dalı; yerli kaynaklarla yatırım yapıldığı ve yüksek katma kıymet oluşturduğu için bilhassa İspanya ve İtaya tarafından önemsenen bir kesim. Pandemide bu ülkeler bilhassa üretim koşullarında bizden daha fazla etkilendikleri için birtakım pazarlarda zayıfladılar. Biz o pazarlara çok süratli giriş yaptık; zira nitekim müteşşebbis bir yapımız var. Bu talep bizde kalıcı olmaya başlayınca, aşağı üst bütün fabrikalarımızda küçük yahut büyük yatırımlarımız oldu. Tesis kuran yatırımcılarımız var, mevcut tesisine tevsi yatırımları yapan yatırımcılarımız var. 100 milyon metre kare ve aşağı üst 8 ile 10 milyon ortasında bir ek kapasitenin oluşacağını görmekteyiz. Hasebiyle bu yatırımlara bir hammadde muhtaçlığı var. Seramik bölümü ünite bazında (kilogram ve ölçü bazında) birinci 4 ayda yüzde 10 büyüdü. Bölüm meblağ bazında yüzde 37 büyüdü. Yani son periyotta Türkiye seramik eserlerinin fiyatını arttırdı.”

Ülke menfaatine olan tahlilin, hammadde alanlarını genişletmek olduğunun altını çizen Çenesiz “Top şu anda büsbütün Orman Bakanlığında. Sayın Bakanımızın bu husustaki hassasiyetini biliyoruz. En kısa vakitte bu bölgenin alan genişletmesi yapılarak Ukrayna’dan boşalan alana hem Türk üreticilerinin gereksinimi olan kili üretebiliriz hem de daha fazlasını üreterek dünya piyasalarına ihraç ederek, ihracatta istediğimiz amaca ulaşmaya katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz. Şu anda stoklar azalıyor. Şayet Ukrayna tekrar devreye girmezse hammaddesiz kalma ihtimalimiz çok yüksek; bu yüzden bu senaryoyu dikkate almalıyız” dedi.

Fiyat artışı doğalgaz kaynaklı

Çenesiz eser fiyatlarının denetimi ile ilgili sorulan soruya ise “Ürünlerimizin fiyatını arttırmak hiç istemiyoruz, lakin doğalgaz fiyatlarının son 1 yılda 8.2 kat artması mecburi bir sonucu ortaya çıkardı. Bu bizim tolere edebileceğimiz bir artış değil. Maliyetimiz içinde doğalgazın hissesi çok büyük’’ halinde karşılık verdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.