SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Faizde tek haneye hakikat

Faizde tek haneye doğruTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizini 150 baz puan indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekti. Açıklamada …

Faizde tek haneye hakikat
Akacan The Mall
21.10.2022 07:26
0
A+
A-

Faizde tek haneye doğru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizini 150 baz puan indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekti. Açıklamada, “Kurul, takip eden toplantıda da emsal bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” denilerek, faizde tek hane sinyali verildi.

siyaset faizinde 150 baz puanlık indirime giderken, bir sonraki toplantıda indirim yapacağını duyurdu. Merkez Bankası açıklamasında, “Kurul, takip eden toplantıda da emsal bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” denildi. Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Siyaseti Şurası (PPK) toplantısında siyaset faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 12’den yüzde 10.5’e indirildi. PPK sonrası yapılan açıklamada, 2022’nin birinci yarısında güçlü bir büyüme gerçekleştiği belirtilerek, yılın ikinci yarısına dair öncü göstergelerin ise zayıflayan dış talebin tesiriyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği tabir edildi. İmalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik hudutlu olan tesirlerinin yakından takip edildiğine değinilen açıklamada, istihdam kazanımlarının emsal ekonomilere nazaran daha olumlu seyrettiği kaydedildi.

Özellikle istihdam artışına katkı veren dallar dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğunun görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin hissesi artarken, turizmin cari süreçler istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, güç fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme mümkünlüğü cari istikrar üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari süreçler istikrarının sürdürülebilir düzeylerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için ehemmiyet arz etmektedir” denildi. Kredilerin büyüme suratı ve erişilen finansman kaynaklarının hedefine uygun formda iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğinin kaydedildiği açıklamada, “Ayrıca, son periyotta bariz halde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati önlemlerin katkısı ile geldiği istikrar yakından takip edilmektedir. Heyet, nakdî transfer düzeneğinin aktifliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir” denildi.

Akacan The Mall

BENZER ADIM VURGUSU

PPK açıklamasında enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı güç maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı tesirleri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının tesirleri, global güç, besin ve ziraî fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının tesirli olmaya devam ettiği lisana getirildi. Kurul’un global barış ortamının yine tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü belirtildi. Azalan dış talebin toplam talep şartları ve üretim üzerindeki tesirlerinin yakından izlendiği de lisana getirildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir periyotta sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal şartların destekleyici olması kritik değer arz etmektedir. Bu çerçevede Şura, siyaset faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Heyet, takip eden toplantıda da misal bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir biçimde kurumsallaşması maksadıyla TCMB’nin tüm siyaset araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir siyaset çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Kıymetlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite siyaset adımları para siyaseti transfer düzeneğinin aktifliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.” PPK’nin bir sonraki toplantıları 24 Kasım ve 22 Aralık 2022. PPK açıklamasına nazaran 24 Kasım tarihindeki toplantıda da bir indirim olacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.