SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

EYT’ye müracaat sürecinde dikkat etmeniz gerekenler

Maddeleşerek Resmi Gazete’de yayımlanan EYT düzenlemesi ile gözler artık izlenecek sürece çevrildi. Hala bir iş yerinde çalışan EYT’linin kıdem tazminatı almak konusunda sorun yaşamaması ve patronun 5 puan indiriminden yararlanması için dikkat…

EYT’ye müracaat sürecinde dikkat etmeniz gerekenler
Akacan The Mall
03.03.2023 11:07
0
A+
A-

EYT’ye müracaat sürecinde dikkat etmeniz gerekenler
Yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanan EYT düzenlemesi ile gözler artık izlenecek sürece çevrildi. Hala bir iş yerinde çalışan EYT’linin kıdem tazminatı almak konusunda sorun yaşamaması ve patronun 5 puan indiriminden yararlanması için dikkat…

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle gözler izlenecek sürece çevrildi.

Koşulları yerine getiren olan EYT’liler emeklilik dilekçesini 3 Mart tarihinden itibaren vermeye başlayacaklar. Dilekçeyi Mart ayının rastgele bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçenin ayın hangi günü verildiğinin değeri olmayacak.

Akacan The Mall

Ancak birtakım hak kayıplarının kelam konusu olmaması için kimi noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor.

Emekliliğe hak kazanan EYT’lilerin müracaatlarını SGK şubelerinden yapabileceği üzere e-Devlet’ten yapabilecekler.

SGK şubelerinde yoğunluk olma ihtimaline ait bakanlık müracaatların e-Devlet’te yapılmasını önerirken, birinci iş saatlerinde yoğunluktan vakit zaman kilitlenmelerin yaşandığı belirtildi.

‘Emekli olabilir’ yazısına dikkat

İş Kanunu’na nazaran, emekli olan çalışanların, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Mevcut uygulamaya nazaran, bir işte çalışmakta olanlar emekli olarak kıdem tazminatı alabilmek için evvel Toplumsal Güvenlik Kurumu’ndan “emekli olabilir” yazısını alması gerekiyor.

Bu yazı ile birlikte patrona başvurarak iş akdini feshetmek suretiyle kıdem tazminatını alıyor.

İşverence işten çıkış yapıldıktan sonra SSK’lılar birebir gün yahut izleyen günlerde e-Devlet üzerinden ya da toplumsal güvenlik merkezlerinden emeklilik başvurusu yapabiliyor.

Yoğunluk bekleniyor

Kanunun yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 2 milyon civarında kişinin emeklilik müracaatında bulunması bekleniyor.

Bunların kıymetli bir kısmı hala bir işte çalışmakta olan şahıslardan oluşuyor. Yüz binlerce EYT’linin SGK’dan birebir anda “emekli olabilir” yazısı istemesi halinde taleplerin hepsinin Mart ayı içinde karşılanması çok sıkıntı görünüyor.

SGK’dan yazı almadan iş akdinin feshedilmesi halinde de kıdem tazminatının ödenmesi konusunda uyuşmazlık çıkabileceği ihtarları yapılıyor.

İşçi, emekli aylığı bağlandığına ait evraklarla emeklilik münasebeti ile işten ayrıldığını mahkemede kanıtladığında kıdem tazminatını daha sonra alabilir lakin dava sürecinde mağduriyet yaşayabilir. Bu nedenle SGK tarafından, “emekli olabilir” yazısı konusunda bundan sonra nasıl bir süreç yapılacağı konusuna açıklık getirilmeden işten ayrılmamak gerektiği uyarısı yapılıyor.

5 puan indirim için mühletin aşılmaması şart

Emekli olan EYT’liler, birebir işyerinde tekrar çalışmaya başlarsa toplumsal güvenlik takviye priminde 5 puanlık indirim yapılacak.

Prim indirimi, personelin brüt fiyatı üzerinden uygulanacak. Taban fiyatla çalışanlar için 500 TL, minimum fiyatın 7,5 katı brüt fiyatla çalışanlar için de 3 bin 753 TL prim indirimi kelam konusu olacak.

Prim indiriminden yararlanabilmek için 30 gün içinde birebir işyerinde tekrar işe başlamak gerekiyor. Otuz günlük müddet, iş akdinin sona erdiği tarihten başlayacağı için müddetin aşılması halinde prim indirimi uygulanmasında sorun yaşanacak.

Emekli olabilmek için evvel işten çıkış yapıp, sonra emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli aylığı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. gününden başlatılıyor.

Bir emekli ayın birinci günlerinde işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verdikten birkaç gün sonra işe başlayamaz. Zira birebir ay içinde tekrar işe başlanması halinde emekli aylığı bağlanmaz.

Maaş almaya orta vermek istemeyenler için bir yol mümkün

Bununla birlikte, boşluk bırakmadan çalışmaya devam etmenin yolu kelam konusu. EYT’li için patron 31 Mart günü işten çıkış bildirimi yapar, emekçi tıpkı gün e-Devlet üzerinden emeklilik müracaatında bulunur. Patron 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere “sosyal güvenlik primine tabi çalışan” olarak tekrar işe giriş bildirimi yapar. Böylelikle emekçi patrondan Mart ayı fiyatını tam alarak, boşluk bırakmadan çalışmaya devam eder.

Hak kaybı olmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), olağan yıllarda emekli aylığı müracaatlarını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Birebir anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik müracaatında bulunacak olması nedeniyle bu yıl incelemelerin vakit alması, bu nedenle birinci aylık ödemesinde gecikmeler yaşanması mümkün görünüyor. Bununla birlikte, birinci aylık ödemesi ne vakit yapılırsa yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Hak kaybı olmayacak.

Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, Nisan ayındaki Şeker Bayramı münasebetiyle bin 100 lira fiyatındaki ikramiyeyi de alabilecekler.

Emeklilik başvurusunu e-Devlet’ten nasıl yapılır?

turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın.

Arama kısmına aylık/emekli/gelir sözlerinden rastgele biri yazılarak ekrana gelen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Dokümanının Verilmesi irtibatını tıklayın.

Gelen ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğini tıklayın.

Tahsis talep tipi olarak “Yaşlılık Aylığı” seçin.

SSK kapsamında aylık talep ediyorsanız, 4/A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsanız 4/B BAĞKUR seçilir ve altta yer alan “Başvur” butonunu tıklayın.

TC Kimlik Numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.

İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına sıfır eklenmeden yazılmalı. e-Posta adresi de eklenebilir.

Adres kısmında ikametgâh bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Bildirinin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde; farklı adres kısmına yeni adres yazılmalı. Yazılmış olan yeni adresin vilayet ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekiyor.

Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı yahut yurtdışından aylık alınması durumunda, “Aylık alıyor mu?” Kutucuğunda yer alan “Evet” ya da “Hayır” seçeneklerinden rastgele birinin kesinlikle işaretlenmesi gerekiyor.

İleri butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapılarak ‘Başvur’ kutucuğu tıklandığında, müracaat Toplumsal Güvenlik Kurumuna gönderilecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.