SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

EYT Meclis’ten süratli geçecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor. 2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart prestijiyle emeklilik maaşına hak kazanacağını söyleyen AK Parti Küme Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, “Kanun teklifi süratli bir halde geçsin diye ayrıca rastgele bir ek olmaksızın yalnızca EYT hususlarını ihtiva ediyor” dedi.

EYT Meclis’ten süratli geçecek
Akacan The Mall
31.01.2023 07:28
0
A+
A-

EYT Meclis’ten süratli geçecek
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor. 2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart prestijiyle emeklilik maaşına hak kazanacağını söyleyen AK Parti Küme Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, “Kanun teklifi süratli bir formda geçsin diye ayrıca rastgele bir ek olmaksızın yalnızca EYT unsurlarını ihtiva ediyor” dedi.

Cumhur İttifakı devlette, belediyelerde ve özel bölümde 5 milyona yakın çalışanı direkt ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini Meclis Başkanlığı’na sundu. AK Parti Küme Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, teklifin bu hafta Meclis Plan-Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşacağını ve 2023 yılı için 2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart prestijiyle emeklilik maaşına hak kazanacağını açıkladı. Akbaşoğlu, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 öncesi olup prim günü ve yıl koşulunu dolduran herkesin emekli olabileceğini, askerlik üzere mevzuata uygun borçlanmalarla sigorta girişini öne çekenlerin de bu hakkı kazanacağını söyledi.

AK Parti Küme Başkanvekili Akbaşoğlu, dün Meclis’te yaptığı açıklamada 4 unsurluk teklifle ilgili, “Hızlı bir biçimde bu kanun teklifi geçsin diye ayrıca rastgele bir ekte bulunmaksızın yalnızca EYT unsurlarını ihtiva ediyor. EYT’ye has, yalın, sade, uygulanabilirliği kolay ve en genel biçimde hakları genişletici bir teklif” dedi.

Akacan The Mall

Akbaşoğlu’nun sorulara verdiği cevaplar şu halde:

KİMLERİ KAPSIYOR?

2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023 yılı içerisinde direkt ilgilendiren, yaklaşık 5 milyon çalışanımıza dönük bir düzenleme. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 olan, bu tarih dahil olmak üzere, yani sigortalılık müddetini 9 Eylül 1999’dan önceye götürebilenler artık yaş kaidesinden bağımsız emekli olabilecek.

BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI FARK EDER Mİ?

Yürürlükteki mevzuata nazaran prim gün sayısını ve çalışma mühletini, sigortalılık müddetini dolduran herkes, kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan, istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster Bağ-Kur’lu, ister SSK’lı, ister Emekli Sandığı olsun.

BAŞLANGIÇ BORÇLANMAYLA GERİ ÇEKİLİRSE?

Mevcut mevzuata nazaran sigorta başlangıcını 9 Eylül 1999 öncesine götürebilenler de yararlanacak. Askerlik borçlanması üzere birtakım başlıklar altında yürürlükteki mevzuata nazaran borçlanma imkânından yararlanacak sigorta başlangıcını 9 Eylül 1999’dan evvel getirebilen herkes de bundan yararlanabilecek. Yıllara sari olarak 3 sene, 5 sene sonra da icabında yaş koşulu olmaksızın emekli olabilme hakkını kazanacak. Mevcut yürürlükteki mevzuata nazaran hangi düzenleme kelam mevzusuysa bu geçerli. Biz daraltıcı asla bir düzenleme getirmedik, getirmiyoruz. Genişletici manada bir düzenleme yapıyoruz.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERİN PRİMİ NE OLACAK?

SGK takviye primini getirmek suretiyle, her bir çalışan için işyerlerine 5 puan dayanak sağlanacak. Emekliliği hak edip, emekli olduktan sonra birebir işyerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 lira Hazine’miz üstleniyor.

EMEKLİ OLMAK MECBURÎ MU?

375 sayılı KHK’nın süreksiz 23 ve 24. hususu kapsamındaki çalışanlar (taşeronluktan takımlı emekçi statüsüne geçenler) emekliliğe hak kazanıldığı takdirde mecburî olarak iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan personel takımına geçen bütün çalışanlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkânlarını sağlıyoruz. Yüz binlerce insanımızın mecburî emekliliğini ortadan kaldırmış oluyoruz.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI İÇİN ZARURÎ MU?

Bütün bakanlıklarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde vilayet özel yönetimlerinde ve bunlara bağlı şirketlerde taşerondan emekçi takımına geçen bütün çalışanlar kapsam içerisinde ve onlarla ilgili bu zarurî emeklilik kelam konusu olmayacak. Kendi taleplerine bağlı. Emekli olmak isteyen, emekliliği hak edenlerin çalışabilme imkânlarını kendilerine bırakıyoruz.

ÖZEL KESİM İÇİN MECBURÎ MU?

İsteyen emekli olabilecek, isteyen çalışmaya devam edecek. Kontratın tarafları olan emekçi ve patron ortasında tercih yapacak olan emekçi kardeşlerimizin kendisidir. Çalışma imkânını elde etmiş bir kişi ister emekli olabilecek isterse çalışmaya devam edebilecek.

MAAŞI NE VAKİT ALACAKLAR?

Teklifin inşallah en geç haftaya salı günü yahut çarşamba günü Genel Kurul’da yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik müracaatları ister e-Devlet’ten, ister SGK kurumlarına müracaatla yahut çalışan memursa kendi kurumlarına müracaatla yapılabilecek. Mevcut mevzuata nazaran bir çalışan emeklilik dilekçesiyle müracaat yaptığı tarihten itibaren takip eden aybaşı prestijiyle emekliliğe hak kazanmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. İnşallah şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkânları kelam konusu. Hak sahibi olacaklardır, o bahiste en ufak bir telaş kelam konusu değildir.

EYT’LİNİN MAAŞ HESABI FARKLI MI?

EYT’lilerin o denli farklı bir statüsü kelam konusu değil. Hasebiyle daha az maaş alması kelam konusu değil. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira. Bunun altında hiç kimse maaş almayacak, üstü doğal ki kendi durumuna, primine, çalışma mühletine nazaran hesaplanacak. Kimi toplumsal medyada geçen “EYT’liler daha az maaş alacak” biçimindeki bilgiler büsbütün gerçek dışıdır, palavradır, çarpıtmadır, asparagas bir haberdir ve yaklaşımdır.

KIDEM TAZMİNATI TAKVİYESİ NASIL VERİLECEK?

Kanun teklifinde kıdem tazminatıyla ilgili düzenleme yok. Bu hususta Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımız tarafından kamuoyuna deklare edilen Kredi Garanti Fonu’nun kullandırılmasında en ufak bir sorun yok. KGF dayanaklı uygun formda kredilerle kıdem tazminat direkt çalışanımızın hesabına yatırılacak.

KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLUR?

Yapılan simülasyon çalışmalarına nazaran 2 milyon 250 bine yakın insanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Çalışmaya devam etme yahut emekli olma noktasında kendi isteğinde olduğu için bunun nasıl tezahür edeceğine daima birlikte tanıklık edeceğiz. Yürürlükteki mevzuat çok net: Hangi sistemde, hangi çalışma gün ve prim sayısı geçerliyse bunları dolduracak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.