SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Evvel Avrupa, artık ABD… Yeni salgın kaygı yarattı!

Evvel Avrupa, artık ABD… Yeni salgın endişe yarattı!Maymun çiçeği (monkeypox), çoklukla yalnızca Afrika kıtasında görülen bir hastalık fakat son …

Evvel Avrupa, artık ABD… Yeni salgın kaygı yarattı!
Akacan The Mall
19.05.2022 08:37
0
A+
A-

Evvel Avrupa, artık ABD… Yeni salgın endişe yarattı!
Maymun çiçeği (monkeypox), çoklukla yalnızca Afrika kıtasında görülen bir hastalık fakat son günlerde Avrupa’da görülen olay artışı ve virüsün ABD’ye de sıçraması dünyada kaygı yarattı. Uzamanlar ise bildiğimizden daha fazla hadise olabileceği konusunda kaygılı…

Maymun çiçeği birinci olarak 1958’de araştırma için laboratuvar ortamında tutulan maymunlarda çiçek gibisi bir salgın meydana geldiğinde keşfedildi. İnsanlarda görülen birinci hadise ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedildi ve enfeksiyon o vakitten beri bir dizi Orta ve Batı Afrika ülkesinde görülmeye devam ediyor.

‘Nadir bir viral enfeksiyon’ olarak tanımlanan bu hastalık ekseriyetle virüsü barındırdığı bilinen sincap üzere hayvanlarla direkt temas yoluyla yayılır. Fakat bununla birlikte, enfekte bir şahısla çok yakın temas yoluyla da bulaşabilir.

Akacan The Mall

Afrika dışında yalnızca bir avuç hadise bildirildi ve bunlar kıtayla seyahat kontakları olan beşerlerle sonlu kaldı. Öte yandan son günlerde Avrupa’da çok sayıda olaya rastlanması ve ABD’ye bile sıçraması bilim insanlarını endişelendirdi.

ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri tarafından paylaşılan bir manzara… Maymun çiçeği mikroskop altında bu türlü görünüyor

NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Monkeypox ekseriyetle hafif seyreder ve birden fazla hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde güzelleşir. Tekrar de bu hastalık ölümcül olabilir. Virüs bulaştığı insanların yüzde 10’unu öldürür.

 Bununla birlikte, daha hafif suşlarda mevt oranı 100’de teğe yakındır. Bu da Covid’in birinci vurucu tesirlerinin hissedilmeye başlandığı vakitlere emsal bir tablo.

Birleşik Krallık’ta görülen hadiselerinin hepsinde, virüsün Batı Afrika suşu vardı ve bu, Orta Afrika suşuna kıyasla hafif seyreden bir hastalığa yol açıyor.

Testler devam etse de Portekiz ve İspanya’daki olayların da daha hafif versiyona sahip olduğu düşünülüyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığına neden olan virüsle yakından alakalı olduğundan, çiçek hastalığı aşıları insanları maymun çiçeğine yakalanmaktan da koruyabilir.

Öte yandan bu virüse özel bir aşı olan ve Imvamune yahut Imvanex olarak da bilinen Jynneos, ABD’de ruhsat almıştır, lakin bu aşı henüz  Birleşik Krallık’ta onaylanmamıştır.

Aşı, maymun çiçeği enfeksiyonunu önlemede yüzde 85 civarında tesirli.

Şiddetli hadiseleri tedavi etmek için çiçek hastalığına karşı aşılanmış bireylerden alınan antiviraller ve alınan kan da kullanılabilir.

SALGIN NE KADAR YAYILDI?

Avrupa’daki küçük çaplı salgınlar sürerken ABD’den de bir hadise bildirimi yapıldı.

Yakın vakitte Kanada’ya seyahat eden adamın bu yıl ABD’de görülen birinci hadise olduğu açıklandı. Lakin yetkililer daha fazlası olabileceğini düşünüyor ve bunun için hazırlanıyor.

Çarşamba günü Massachusetts eyalet yetkilileri, yakın vakitte Kanada’ya seyahat eden bir adamda az görülen bir maymun çiçeği olayı bildirdi ve sıhhat yetkilileri bunun Avrupa’daki küçük salgınlarla temaslı olup olmadığını araştırımaya başladı.

Monkeypox tipik olarak Afrika ile sonludur ve ABD’deki ve öbür yerlerdeki ender olaylar ekseriyetle bu kıtaya yapılan seyahatlerle irtibatlıdır. Bu ay Birleşik Krallık, Portekiz ve İspanya’da az sayıda doğrulanmış yahut kuşkulu olay bildirildi.

Hastalık, Covid’in birinci periyotlarında gördüğümüz tesirlerden kimilerine sahip…

ABD’deki sıhhat yetkilileri, soruşturma kapsamında İngiltere ve Kanada’daki yetkililerle temas halinde olduklarını söyledi. Lakin ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri’nden (CDC) Jennifer McQuiston, “Bu noktada, Massachusetts olayını Birleşik Krallık’taki olaylara bağlayan rastgele bir bilgiye sahip değiliz” dedi.

ABD’DE TEK OLAY

Bu hadise CDC’nin bildiği tek ABD hadisesi olmasına karşın McQuiston “Daha fazla hadise muhtemelliğine hazırlandığımızı düşünüyorum” dedi.

Yetkililer, ABD hadisesinin halk için rastgele bir risk oluşturmadığını ve Massachusetts sakininin hastaneye kaldırıldığını fakat uygun durumda olduğunu söyledi.

McQuiston, adamın arkadaşlarıyla buluşmak için nisan sonunda Kanada’ya gittiğini ve mayıs başında geri döndüğünü söyledi. Açıklamada adamın özel aracıyla seyahat ettiğinin altı çizildi.

Geçen yıl ise Texas ve Maryland eyaletleri, Nijerya’ya seyahat eden şahıslar ortasında birer hadise bildirmişti.

Monkeypox tipik olarak grip gibisi bir hastalık ve lenf düğümlerinin şişmesi ile başlar, akabinde yüz ve bedende bir döküntü oluşur. Afrika’da insanlara kemirgenler yahut küçük hayvanların ısırıkları yoluyla bulaşmıştır ve çoklukla beşerler ortasında kolay kolay yayılmaz.

Virüs, yerleştiği bedenlerde bu türlü tesirler yaratabiliyor

AVRUPA’DA YAYILIYOR OLABİLİR

Bununla birlikte, Avrupa’daki araştırmacılar, hadiselerin birçoklarının gey yahut biseksüel erkeklerde olduğunu söylüyor ve yetkililer, kimi enfeksiyonların cinsel alaka sırasında yakın temas yoluyla yayılma mümkünlüğünü araştırıyor.

Hastalık iki ana suş olmasına karşın ekseriyetle hafif seyreder.

Kongo suşu, yüzde 10’a varan mevt oranı ile daha tehlikelidir. Mevt oranı hadiselerin yüzde 1’inden daha fazla olan ise Batı Afrika suşu olarak isimlendirilir.

Birleşik Krallık hadiselerinin Batı Afrika tipi olduğu bildiriliyor. Lakin ABD’den şimdi bu istikamette bir açıklama gelmedi…

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.