SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ermenistan’ın oyunu boşa çıktı… Azerbaycan geri püskürttü

Ermenistan’ın oyunu boşa çıktı… Azerbaycan geri püskürttüErivan idaresi evvelki gece ağır mağlubiyete uğradığı İkinci Karabağ Savaşı sonrası …

Ermenistan’ın oyunu boşa çıktı… Azerbaycan geri püskürttü
Akacan The Mall
14.09.2022 07:38
0
A+
A-

Ermenistan’ın oyunu boşa çıktı… Azerbaycan geri püskürttü
Erivan idaresi evvelki gece ağır mağlubiyete uğradığı İkinci Karabağ Savaşı sonrası statükoyu değiştirmek için tüm hudut boyunca akına kalkıştı. Azerbaycan ordusu, atakları püskürttü. Moskova’nın arabuluculuğu ile dün ateşkes ilan edildi.

Rusya ile Ukrayna ortasında savaş tüm süratiyle devam ederken, Güney Kafkaslar’da evvelki gece Ermenistan’ın provokasyonları yüzünden Azerbaycan ile yeni bir büyük savaşın eşiğinden dönüldü. Rusya’nın dün sabah saatlerinde devreye girmesiyle Azerbaycan-Ermenistan hudut bölgesinde silahların susması sağlandı. İki yıldan bu yana en büyük ateşkes ihlalinde ağır silahların kullanıldığı gece çatışmalarında en az 49 Ermeni askerinin öldüğü bildirildi.

GECE SALDIRDILAR

Akacan The Mall

İki yıl evvel 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı’nı kaybeden Ermenistan, evvelki gece rövanş alma niyetiyle Azerbaycan topraklarına girdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasına nazaran gece karanlığından istifade eden Ermeni kuvvetleri, Daşkent, Kelbecer ve Laçin bölgelerine hududu girerek toprağa mayın döşemeye başladı. Akabinde Azerbaycan mevzilerine top ateşi açıldı. Kısa müddette alarm pozisyonuna geçirilen Azerbaycan ordusu saldırganlara karşılık verdi. Zırhlı birlikler, topçu bataryaları ve havadan silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanıldığı karşı operasyonda Ermeni birlikleri geri püskürtüldüğü üzere Ermenistan hudut bölgesinde bulunan karargâhları da imha edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 42’si askeri işçi, 8’i hudut muhafızı olmak üzere 50 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

RUSYA’DAN YARDIM İSTEDİ

Dün sabaha karşı Ermenistan Güvenlik Kurulu, Başbakan Nikol Paşinyan liderliğinde acil toplanarak Azerbaycan’ın Ermenistan’a tekrar savaş ilan etmiş üzere göstermeye çalıştı. Ermenistan idaresi Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin kurduğu Kolektif Güvenlik Muahedesi Örgütü’ne de (KGAÖ) resmen müracaat yaparak, Ermenistan’ın savunulması için destek kuvvet gönderilmesini talep etti. Başbakan Paşinyan, Azerbaycan ile Ermenistan ortasında neredeyse tüm hudut çizgisinde gece meydana gelen çatışmalarda birinci belirlemelere nazaran 49 Ermeni askerinin öldüğünü de bildirdi.

MOSKOVA DEVREYE GİRDİ

Güney Kafkaslar bölgesinde tırmanan tansiyon, ilerleyen saatlerde Rusya’yı da harekete geçirdi. Dün sabah 08.00 sularında Rusya Dışişleri Bakanlığı, Erivan ve Bakü ile temasa geçerek çatışmaların şartsız koşulsuz durdurulmasını istedi. Böylelikle Moskova’nın teşebbüsüyle saat 09.00 sularında taraflar ortasında ateşkes ilan edildi.

 

GERİLİM NASIL ALEVLENDİ

– Azerbaycan-Ermenistan-Rusya önderleri İlham Aliyev, Nikol Paşinyan ve Vladimir Putin tarafından 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan ve 44 gün devam eden savaşı sona erdiren Moskova Anlaşması’ndan sonra iki yıl boyunca irili ufaklı ateşkes ihlalleri daha evvel de yaşanmıştı.

– Son olarak 25 Ağustos tarihinde üçlü mutabakat gereği Laçin kentinin Rus barış gücü nezaretinde Azerbaycan’a devredildiği gün Ermeni milisleri, Azerbaycan askerlerine Laçin koridoru bölgesinde ateş açmış, üç askerin yaralanmasına yol açmıştı.

– Evvelki gece meydana gelen ve yeni bir topyekûn savaşı anımsatan çatışmaların bariz bir öbür özelliği daha var: Son iki yıldır hudut bölgesinde irili ufaklı akınları genelde Dağlık Karabağ bölgesinde kalan Ermeni milisleri düzenliyordu. Evvelki geceki çatışmaları ise direkt Ermenistan ordusu başlatmış oldu. Bu, kapsamlı provokasyonun Ermenistan idaresi ve Başbakan Paşinyan ile genelkurmayın bilgisi dahilinde yapıldığı manasına geliyor.

– Böylelikle son periyotta Ermenistan içinde çok milliyetçi kümelerle diasporayı temsil eden Taşnak partisi baskısına maruz kalan Paşinyan, evvelki gece barışçıl çizgiden geri adım atmış oldu.

– Ermenistan’da havanın değişmesi 32 yıl boyunca Ermenistan ile Karabağ ortasında kara kontağını sağlayan Laçin koridorunun devredilmesiyle Azerbaycan’ın Nahçıvan ile ilişkiyi sağlayacak Zengezur koridorunun açılması için yapılan baskının da rol oynadığı üzerinde duruluyor. Kapsamlı çatışmaların akabinde Azerbaycan’dan Nahçıvan’a kara koridoru açılması problemi Ermenistan tarafından rafa kaldırılabilir.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.