SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Erdoğan: İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıl istihdam garantisi sağlayacağız

Erdoğan: İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıl istihdam garantisi sağlayacağızCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının akabinde …

Erdoğan: İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıl istihdam garantisi sağlayacağız
Akacan The Mall
13.04.2022 00:10
0
A+
A-

Erdoğan: İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıl istihdam garantisi sağlayacağız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının akabinde yapığı açıklamada, “Piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere sürat veriyoruz. İstihdamda yeni bir proje hayata geçiyor. İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıllık istihdam garantisi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın akabinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Akacan The Mall

“Ramazan ayının rahmeti, mağfireti, affı, rahmeti milletimizle birlikte tüm Müslümanların, tüm insanlığın üzerine olmasını cani gönülden temenni ediyorum. Maalesef son yıllarda ramazan aylarını daima zahmetli gündemlerin eşliğinde buruk bir halde geçiriyoruz.

“Tedarik sistemi hâlâ düzeltilmiş değil”

Salgın periyodunda bozulan tedarik sistemi hala düzeltilmiş değildir. Tam aksine Karadeniz’in kuzeyindeki savaşla birlikte yeni tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Geniş bir alanda giderek ağırlaşan meseleler zengininden yoksuluna kadar tüm ülkeleri derinden sarsıyor.

Merkezinde olduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında benzeri tabloları görmek mümkündür. Kendi kısır ve küçük hesapları üzerinde kaybolup, dünyada olup bitenleri takip edemeyecek kesim varsa da biz tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Türkiye’nin güçlü periyodu aşarak bir an evvel amaçlarına ulaşması için ülkenin tüm güç ve imkânları ve potansiyelini harekete geçirmenin uğraşı içerisindeyiz. Salgın sürecinde bunu başardık. Artık de Ukrayna-Rusya savaşıyla devam eden global krizi fırsata dönüştürecek adımları atıyoruz.

“Küresel krizin ülkemize tesirleri sürüyor”

Bugün Türkiye savaşın her iki tarafıyla yakın bağları sürdürebilen, tarafları bir ortaya getirerek somut ilerlemeler sağlanabilmesini temin edebilen yegâne ülkedir. Elbette global seviyede yaşanan badirelerin bize de yansımaları oluyor. İktisadımızı çökertmek için döviz kuru ve faiz tartışmaları üzerinden başlatılan taarruzlar ve akabinde global krizin ülkemize tesirleri hala sürüyor.

Güç ve besin fiyatları başta olmak üzere Rusya ve Ukrayna krizinin sonuçlarını derinden hissediyoruz. Petrol, doğalgaz ve kimi madenler üzere ülkemizin global piyasalardan tedarik ettiği eserlerin fiyatlarının Döviz cinsinden katlanarak artmasını tek başına önleyebilmemiz mümkün değildir.

“Temel gereksinim unsurlarının fiyatlarını yükselten aç gözü kesim de var”

Besin kesiminde kullanılan hammaddelerin fiyat artışı bizi yakından ilgilendiriyor. Zerzevat ve meyve fiyatlarının mevsim kaidelerinde yükselmesini de göz arkası edemeyiz. Allah’a şükür kendi insanımızı temel besin unsurlarından yoksun bırakmayacak üretim kapasitesine sahibiz.

Global sisteme entegre açık iktisatta sizin kendi kendinize kâfi olmanızla iş bitmiyor. Elinizdeki eserlerin bir kısmını dışarıya satarken dışarıdan tüketim olarak eser alıyorsunuz. Eser arzındaki istikrar bozulduğunda fiyatlar fahiş halde yükseliyor. Amerika’da açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyon sayıları hudut tanımaz boyutları göstermektedir.

Yağdan şekere, undan ete pek çok mevzuda bu türlü bir durum ortaya çıkmıştır. Önceliğimiz en kıymetli malın olmayan mal olduğu gerçeğinden hareketle vatandaşımızın temel muhtaçlık hususlarına kesintisiz ve en uygun halde ulaşmasını sağlamaktır. İnsanlarımızın temel gereksinim hususlarının fiyatlarını yükselten açgözlü kesim de vardır.

“Karşımızda güçlü bir tablo olduğunun farkındayız”

Ellerindeki eserlerini stoklayarak ve hatta imha ederek, ortalarında anlaşıp fiyatlarını arttıranları takibe aldık. Kamunun kontrol ve yaptırım yetkilerini kullanarak özgür piyasa içinde bu tamahkarlarla gayret ediyoruz. Sorun ahlaki olduğu için istek ettiğimiz sonuçları almakta zahmet çekiyoruz.

Karşımızda kuvvetli bir tablo olduğunun farkındayız. Her kısmı gözeten, kazanımlarını muhafazaya, kayıtlarını telafi etmeye yönelik anlayışla yaklaşıyoruz. Hem içeride hem de dışarıda eser arzının yine istikrara oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini umut ediyoruz.

“Piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere sürat vereceğiz”

Gelir artışına yönelik önlemler yanına gereksiz paniklerin önüne geçecek, piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere sürat vereceğiz. Daha sıkı uğraş ederek bu devri de inşallah geride bırakacağız.

Ülkemizi 2023 gayeleri doğrultusunda bilhassa 2053 ve 2071 vizyonları da bizden sonraki jenerasyonlara emanet edeceğimizi söylüyoruz. BM İklim Değişikliği Konferansına sunduğumuz katkı beyanımızla 2053 vizyonumuzun birinci somut maksadını ilan etmiştik. Bugün de İstanbul’un fethine atfettiğimiz vizyonumuzun 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Avrupa-Asya-Afrika bizim için büyük fırsatlar barındırıyor. 12 milyar ton olarak gerçekleşen dünya ticaret hacminin 2030’da 25 milyar, 2050’de 95 milyar tona ulaşmış olması bekleniyor. BM bu oranın 2050 yılında yüzde 70’e çıkacağına işaret ediyor.

“Türkiye, 5 ana kesimde yaptığı yatırımla uzaklık kat etti”

Ulaşıma yönelik talebin 2050 yılında iki katına çıkacağı anlaşılıyor. Ülkemizin ulaştırma alanında son 20 yılda attığı adımların ne kadar kıymetli ve isabetli olduğu kabul edilecektir. Başka ülkelerde ortaya çıkacak potansiyelden en yüksek hissesi almak için yatırımlara sürat vermeye başlamıştır. ABD’nin 2 trilyon dolar, Çin 559 milyar dolarlık altyapı planladıkları biliniyor. Türkiye ise 5 ana bölümde yaptığı yatırımla ara kat etmiş bir ülkedir.

Yaptığımız yatırımlar sayesinde Türkiye üretimini 1 trilyon doların üzerinde arttırmayı başarmıştır. Yarısı yeni olmak üzere 18 milyona yakın insanımızın istihdamını sağlayan ekonomik sonuçlar ürettik. Ulusal gelirimize 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Yarına hazırlanırken odak noktamıza insan, data ve yük hareketliliğini yerleştirdik.

Bu ögeleri lojistik, mobilite, dijitalleşme ekseninde ele alarak adımlarımızı atıyoruz. Akıllı otoyolların inşası bu uygulamalardan biridir. Ulaştırma ve lojistik ana planımızı bilgiye dayalı ortak aklı önemseyen bir anlayışla hazırladık. Öncelikle aktüel sosyo demografik arazi kullanımı, ulaştırma sistemleri, altyapı ve turizm bilgilerine nazaran gereksinim tahlili yaptık.

Emisyon salınımı azaltma gayeli çevreci ve akıllı ulaşım sistemlerin öne çıktığı senaryolar geliştirdik. Demiryolu yatırımlarımız artık ön plana çıkmıştır. Yıllarca bahtına terk edilmiş demiryollarımızı değerli ölçüde yine canlandırmıştık. Mevcutları yenilediğimiz demiryolu çizgi uzunluğumuzu 10 bin 959 kilometreden 13 bin 22 kilometreye çıkardı. Gayemiz 28 bin 590 km.ye taşımaktır.

“Hızlı tren çizgilerinde vilayet sayımızı 52’ye çıkaracağız”

Ulaştırma ve lojistik ana planında demiryollarına özel bir ehemmiyet verdik. Demiryollarının yolcu nakliyeciliğinde yüzde 6,2’ye çıkartmakta kararlıyız. Bu da hala demiryolu yolcu sayımızın 145 milyona, 2053’de 270 milyona ulaşması demektir.

Maksadımız 2053 yılında 440 milyon ton yükün demiryolu ile taşınması sağlayarak yüzde 22 düzeyine ulaşmaktır. Yurtdışında demiryolunun hissesini 10 kat arttırmayı planlıyoruz. Süratli tren çizgilerinde vilayet sayımızı 8’den 52’ye çıkaracağız.

Yeni yatırımlarla karayolu hizmet seviyemizi de en üst düzeye çekerek kesintisiz ve konforlu ulaşım tesis edeceğiz. Bölünmüş yol ağımızı 28 bin 650 km’ye, otoyol ağımızı 3 bin 633 km’ye zati çıkarmıştık. Gayemiz 2053’de bölünmüş yol 38 bin km’ye, otoyol ağımızı 8 bin 325 km’ye yükseltmektir.

“Havayolu yolcu sayısı 2053 yılında 344 milyona çıkacak”

Önümüzdeki yıl limanlarımızdan 255 milyon tona yakın yük taşıması öngörülüyor. Bu hedefle hala 217 olan liman tesisi sayımız 2053 yılında 255’e çıkartılacaktır. Kanal İstanbul projesi ise İstanbul boğazında yaşanan gemi trafiğinin azaltılması jeopolitik açıdan kritik ehemmiyete sahiptir.

Hava ulaşımında Türkiye süratle büyüyen iktisadı ve turizmini destekleyen 56 havalimanına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda 6a1’e yükselecektir. Çabucak bayramın ertesinde Rize-Artvin havalimanının açılışını yapıyoruz. Hala yıllık 210 milyon olan havayolu yolcusu sayısı 2053 yılında 344 milyona çıkacaktır.

Haberleşmede ileri teknoloji ile yolumuza devam ederken ülkemizin dört bir yanına fiber ağlarla öreceğiz. Gayemiz taşınabilir geniş bant yoğunluğunu yüzde 100’e ulaştırmaktır. Genişleyen uydu filomuz sayesinde inşallah bu alanda global ölçekte hizmet verebilen dünyanın önder ülkelerinden biri haline geleceğiz.

“Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına kimse mani olamayacak”

5’er yıllık planlamalarla demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yeni yatırım yapacağız. Kesimin ulusal gelirimize katkısı 2053’e kadar 1 trilyon doları geçerek yatırım bedelinin 5 katından fazlasını ülkemize kazandıracaktır.

Ulaştırma ve haberleşme kesiminin 2053 yılında üretime katkısı 1.94 trilyon dolar ile yatırım bedelinin yaklaşık 10 katına çıkacaktır. Maksadımız süreç sonunda ülkemizin dünyanın gelişmekte olan değil gelişmiş ülkeleri ortasındaki seçkin yerini almasıdır.

2 büyük cihan savaşının akabinde kurulan dünya tertibinde hak ettiği yeri alamayan ülkemiz için bir periyot artık sona ermek üzeredir. Her demokrasi ve kalkınma teşebbüsü tek parti faşizm, vesayet, darbelere kadar birçok teknikle engellenen büyük ve güçlü Türkiye inşasına kimse mani olamayacaktır.

Ülkemizi geçtiğimiz 20 yılda kurduğumuz eser ve hizmet altyapısının üzerinde amaçlarına ulaştırmakta kararlıyız. Öteki ülke ve toplumların bugün başlasalar çeyrek asırda tamamlamayacak işleri biz değerli ölçüde bitirdik. Üretim ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar sebebiyle yaşanan global krizler elbette ülke içinde kimi külfetlere yol açıyor. İstikrarsız fiyat artışları bilhassa dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın refah düzeylerinin süreksiz olarak bir kesim gerilemesine sebebiyet verebilir.

Bizim için asıl olan bilhassa her bir insanımızın çalışacak iş, meskenine götürecek ekmek, başını sokacak yuva bulabilmesidir. Fiyatlardaki istisnai sıçramanın belirsizliğini ortadan kaldırarak yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme üzerine heyeti iktisat anlayışına tartı vereceğiz.

Şubat ayı itibariyle yıllık sanayi üretim endeksi yüzde 13,3 oranında artarak üretim temelli büyümenin sürdüğünü göstermektir. Bu tablonun pahasını endüstrici, nakliyeci, ihracatçı bilir. İşgücü istatistiklerinde işsizliğin azalmaya devam ettiğine işaret etmektedir. İstihdamı arttırmanın değerini de yıllardır iş bulamadığı için boynu bükük kalanlar bilir.

Ek istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her çalışanın 3 yahut 6 ay prestijiyle toplumsal dayanak primlerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. İşe giren her bireye 1 yahut 2 yıl istihdam garantisi oluşturmuş olacağız. Patronlarımızın yeni programımızdan istifade etmeye çağırıyoruz.

2B toprakların satışı ile ilgili müracaat ve ödeme mühletini de 31 Aralık tarihine kadar uzatma kararı aldık. Tarım maksatlı kullanılmak üzere çiftçilerimize ecri misil bedelinin yarısına 10 yıl mühletle kiralama imkanı getirdiğimiz Hazine taşınmazlarına müracaat mühletini kaldırıyoruz.

3 yıl mühletle Hazine taşınmazını kullanan çiftçilerimize diğer kural aramadan bu araziyi kiralama imkanını getiriyoruz. 10 yıllık süreyi dolduranlar satın alabilecektir.

Güç gücünde 100 bin megavat hududunu geçtiğimizin muştusunu paylaşmak gerektiğini düşünüyorum. Konseyi güç bakımından Avrupa’da 6. dünyada 14. sıraya çıkmış olduk. Biz geldiğimizde hidroelektrik dışında hiç olmayan yenilenebilir kaynaklar konusunda konseyi gücümüzün yüzde 54’üne ulaşarak bir ihtilal gerçekleştirdik.

Karadeniz’de keşfettiğimiz, önümüzdeki yıl kullanıma sunacağımız doğalgaz çalışmasında, geçtiğimiz hafta Yavuz sondaj gemisini Türkali 2 kuyusuna gönderdik. Yeni aldığımız sondaj gemisinin de filomuza katılmasıyla bu çalışmaları daha da hızlandıracağız.

Güçten besine her alanda meselelerin tahlilinin ötesinde geleceğin muhtaçlıklarını karşılayacak projeleri hayata geçirmek için gece gündüz çaba ediyoruz. Ülkemizin her sıkıntısını nasıl hal yoluna koyduysak, inşallah bugünkü kasvetleri da tekrar biz çözeceğiz.”

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.