SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Erdoğan: 2 bin lira altındaki icra borçlarını tasfiye ediyoruz

Erdoğan: 2 bin lira altındaki icra borçlarını tasfiye ediyoruzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın akabinde yaptığı …

Erdoğan: 2 bin lira altındaki icra borçlarını tasfiye ediyoruz
Akacan The Mall
06.09.2022 00:07
0
A+
A-

Erdoğan: 2 bin lira altındaki icra borçlarını tasfiye ediyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın akabinde yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz.” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın akabinde millete seslendi.

Son Kabine Toplantısından bu güne, her anlarını ülke ve millet için eser ve hizmetlerle dolu bir formda geçirdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye’yi dünyada gururla temsil eden yurt dışı müteahhitlerle 24 Ağustos’ta bir ortaya gelerek muvaffakiyet mükafatlarını takdim ettiklerini hatırlattı.

Akacan The Mall

Anadolu’daki sarsılmaz kale Ahlat’ı tarihi ehemmiyetine ve ecdadın mirasına yakışır bir formda yine ihya ettiklerini vurgulayan Erdoğan, bu emelle 25 Ağustos’ta Ahlat’ta çeşitli programlara katıldıklarını aktardı.

Erdoğan, “Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümünü, Sultan Alparslan ve ordusunun cuma namazı kıldığı yerde, 26 Ağustos günü bir sefer daha coşkuyla kutladık. Daha sonraki günlerde ulusal çabamızın dönüm noktasını teşkil eden Büyük Taarruz’un başladığı ve zafere ulaştığı Kütahya’da, Afyonkarahisar’da vatandaşlarımızla kucaklaştık. Büyük Taarruz’un 100. yılı vesilesiyle ordularımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ulusal Uğraş kahramanlarımızı şahsen yerinde yad ettik. Bununla kalmadık, Kütahya ve Afyonkarahisar kentlerimize kazandırdığımız eser ve hizmetlerin toplu açılışını yaparak zaferin 100. yılını daha da manalı hale getirdik.” halinde konuştu.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Ankara’da bir dizi program gerçekleştirdiklerini, bu programlarda öteki davetlilerin yanı sıra Ulusal Çaba kahramanlarının yakınlarıyla da bir ortaya geldiklerini söz eden Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 30 Ağustos konserinin, büyük zaferin 100. yılının şanına yakışır bir program olduğuna inanıyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıpkı gün Ulusal Savunma Üniversitesinin Kara Harp Okulundaki diploma ve sancak bölüm teslim merasimlerinde, ordunun saflarına yeni katılan teğmenlerin heyecanına ortak olduklarını, sonraki gün de İstanbul’da Deniz ve Hava Harp Okullarının diploma ve sancak zaman teslim merasimlerine iştirak ettiklerini hatırlattı.

“Yunanistan istikrarımız olmadığı için muhatabımız da değildir”

Erdoğan, “Bu vesileyle bir kere daha son periyotta ülkemize yönelik tacizlerini ve terbiyesizliklerini arttıran Yunanistan’la ilgili olarak şu hatırlatmayı yapmak istiyorum, Yunanistan ne siyasi ne ekonomik ne askeri bakımdan bizim istikrarımız olmadığı için muhatabımız da değildir.” açıklamasını yaptı.

Her yıl olduğu üzere 1 Eylül’de İsimli Yıl Açılış Töreni’ni gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Adli Yıl Açılış Merasiminde, geçmişten bugüne adalet arayışımızı, bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları, ayrıyeten gelecekte hayata geçirmeyi planladığımız yenilikleri yargı mensuplarımızla paylaştık. Geçtiğimiz cumartesi günü Samsun’da, beşincisi düzenlenen TEKNOFEST’in Karadeniz ayağında gençlerimizle bir ortaya geldik. Artık hudutlarımızı aşıp bir dünya markası haline dönüşen TEKNOFEST’te gençlerimizin bilgisine, kabiliyetine, çalışkanlığına, azmine her şahit oluşumuzda geleceğimize inancımız de artıyor.”

Yurt dışı ziyaretleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı kapsayan bir Balkan seyahatine çıkacağını belirterek, “Son periyotta gerginliklerin arttığı bu coğrafyada barışın, huzurun, kalkınmanın, hakkaniyetin temsilcisi Türkiye olarak üzerimize düşen misyonları yerine getirmeyi sürdürüyoruz.” dedi.

Gelecek hafta Özbekistan’da Şanghay Beşlisi’nin toplantısına iştirak ederek, Türkiye’nin hak ve menfaatlerini orta ve doğu Asya coğrafyalarında geliştirmenin yollarını arayacaklarını kaydeden Erdoğan, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bir sonraki hafta da Birleşmiş Milletler Genel Şurası’na katılarak, hem dünya ve bölge gündemine dair görüşlerimizi lisana getirecek hem de çok sayıda toplantı ve görüşme yapacağız. Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada artan gücü, tesiri ve sorumlulukları bize ufkumuzu daima genişletmemiz, ilgilerimizi çeşitlendirmemiz, fırsatları kıymetlendirmemiz gerektiğini söylüyor. Bunun için hem ülke içinde siyasetten iktisada, her alanda amaçlarımıza sıkı sarılmamız hem de global gelişmeleri kendi lehimize yönlendirmemiz gerekiyor.

Gece gündüz demeden böylesine ağır programlarla koşturmanın tek sebebi Türkiye ve Türk milleti olarak işte bu tarihi fırsatı en üst seviyede kullanabilmektir. Her fırsatta altını çizerek tekrar ettiğimiz üzere Türkiye güçlü olmak, gücünü daima artırmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde ülkemizi, etrafımızda sayısız örneğini gördüğümüz felaketlerin içine sürüklemek isteyenlere fırsat vermiş oluruz. Siyasetçisinden sokaktaki vatandaşına kadar kendini bu ülkenin bir ferdi olarak gören herkesin de bu anlayışla hareket etmesini bekliyoruz.”

2022 ikinci çeyrek büyüme rakamları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta açıklanan 2022 ikinci çeyrek büyüme sayılarının, Türk iktisadının yükselişine devam ettiğini gösterdiğini vurgulayarak, bunun kendi kendine ortaya çıkan bir muvaffakiyet olmadığını belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu tablo, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyüme temeline dayanan Türkiye İktisat Programımıza uygun biçimde yolumuza devam ettiğimizin işaretidir. Salgın devrinde herkes içine kapanırken biz üretim çarklarının dönmeye devam etmesini, istihdamın korunmasını, ihracatın artırılmasını amaç alan bir yaklaşımla hareket etmiştik. Her ne kadar o devirde birileri bizi bu siyasetimizden ötürü eleştirmiş olsa da geldiğimiz noktada ne kadar gerçek bir karar verdiğimizi onlar dahi inkar edemiyor. Gelişmiş ülkelerin iktisat siyasetlerini, klasik modelleri bir kenara bırakarak bizimkine emsal bir anlayışla değiştirmeye başlamaları da programımızın isabetini teyit eden bir başka gelişmedir. Bizim mandacı iktisatçılar dediğimiz kesim bile artık eski görüşlerinde ısrar edemiyor. Daima bardağın boş tarafını göstererek de olsa farklı şeyler söylemeye çalışıyor. Büyüme sayılarımızı işte bu fotoğraf içinde kıymetlendirmek gerekiyor.

Bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 7,5 olan büyüme oranımız, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrekteki büyüme oranımızla hem OECD hem de G20 içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke pozisyonundayız. Üstelik bu büyümeyi iç talep yanında dış talepteki güçlü artış da desteklemiştir. İstikrarlı büyümemizin içindeki makine teçhizat yatırımı harcamalarının ortalamanın neredeyse iki katı düzeyinde bir yere sahip olması, gelecekte daha ileri düzeylere ulaşma umudumuzu güçlendiriyor. Elbette bu büyüme oranına etrafımızda yaşanan güvenlik krizlerine, insani trajedilere, ülkemize yönelik pek çok haksız taarruza karşın ulaştığımızı da unutmamalıyız.”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Avrupa merkezli olarak başlayan lakin global tesirlere sahip güç krizinin derinleşme telaşının, Türkiye’nin üretim ve ihracat potansiyelini daha da değerli hale getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık 251 milyar dolarlık ihracat düzeyine ulaşan Türkiye iktisadının, global mal ticaretinden aldığı hissenin da yüzde teğin üzerine çıktığını söyledi.

Turizmde de gayelerin üzerinde bir gerçekleşmeye doğru gidildiğini bildiren Erdoğan, “Sadece güney bölgelerimizde değil, ülkemizin her yerinde, otellerde, uçaklarda, turizm tesislerinde boş yer bulmanın neredeyse imkansız olduğu bir dönem geçiriyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, ithalattaki artışın ve münasebetiyle cari istikrar amacındaki bozulmanın sebebinin ise güç ve emtia fiyatlarındaki öngörülemez yükselişler olduğunu belirterek, “Nitekim yılın birinci 6 ayındaki cari süreçler istikrarımız, güç hariç bakıldığında 8,1 milyar dolar fazla vermektedir. Buna karşın güç dahil, cari fazla vermek için çalışmalarımızı artan bir süratle sürdürüyoruz.” sözlerini kullandı.

Güvenlik krizleri başta olmak üzere global istikrarları bozan gelişmelerin olağanlaşmaya başlamasıyla bu sorunun da üstesinden gelineceğine inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yine bu çerçevede, ülkemizin güç gereksiniminin, yerli, ulusal, sürdürülebilir kaynaklardan teminine yönelik çok sayıda projeyi hayata geçiriyoruz. Yeni programımızı istihdam merkezli oluşturduğumuzu her fırsatta vurguluyoruz. Son 2 yılda istihdamda net 5 milyon kişilik artışla toplam istihdamın tarihimizin en yüksek sayısı olan 31 milyon hududuna dayanmış olması, bu alandaki amaçlarımıza de ulaştığımızın ispatıdır. Merkez Bankası rezervlerinden ulusal gelir hesaplarına kadar her alanda emsal olumlu gelişmeleri görmek mümkündür.

Vatandaşlarımıza yaptığımız, kendi paramız Türk lirasına güvenme ve sahip çıkma davetimiz, hamdolsun çok kıymetli bir karşılık bulmuştur. Kur Muhafazalı Mevduat Hesaplarına geçişe gösterilen ilgi sayesinde bir orta 239 milyar dolar düzeyine ulaşan vatandaşlarımızın yabancı para hesap fiyatları geçtiğimiz ay sonu 212 milyar dolara kadar gerilemiştir. Borsamızın daima rekorlar kırması da sermaye piyasalarındaki inancın tabiridir.”

“Pek çok önlemi adım adım hayata geçireceğiz”

Tüm bu fotoğraf içinde enflasyonun hala en önemli sorun olmayı sürdürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın her ülkesinin kendi ekonomik gerçekliğine nazaran son 40-50 yılda, eşi gibisi görülmemiş enflasyon tehditleriyle gayret ettiğini söyledi.

Erdoğan, “Özellikle gelişmiş ülkeler, aldıkları tüm tedbirlere karşın şimdi enflasyon meselesine tahlil bulabilmiş değiller. Türkiye olarak inşallah yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun süratli bir formda inişine şahitlik edeceğiz. Evvel 40’lı, akabinde 30’lu, yıl sonuna gerçek 20’li sayılardaki enflasyonla ülkemizi bu tehdidin gölgesinden de çıkarmayı planlıyoruz.” dedi.

Bu süreçte refah kaybı yaşayan dar ve orta gelir kümesine yönelik destekleyici çalışmaları arttırarak devam ettireceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari fiyattan emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, toplumsal yardım programlarını yeni bir anlayışla ele alarak, hakkaniyet prensibine dayalı olarak tabanını genişletmeye kadar pek çok önlemi adım adım hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Erdoğan, Resmi Gazete’de dün yayımlanan Orta Vadeli Programın, enflasyonun düşürülmesi başta olmak üzere bu uğraşın yol haritası olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanlığının uyumunda, tüm bakanlıkların ve kurumların iştirakiyle hazırlanan Orta Vadeli Programın, 2023 ve 2025 yılları ortasındaki çalışmaların rehberi olacağını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Program devrinde ülkemizin kalkınma potansiyelini ve istihdamı arttıran yüksek katma bedelli üretime öncelik veren, ihracat temelli sürdürülebilir büyümeyi gaye alan bir strateji uygulayacağız. Bu devirde, hizmet gelirlerindeki, aslında yaşanmakta olan artışın tertipli formda sürmesini bekliyoruz. İhracatımızı, ülke ve eser çeşitleriyle desteklemeyi sürdüreceğiz. İthalatı dengelemek için güç dahil her alanda ülkemizin imkanlarını harekete geçirecek projelere öncelik vereceğiz. Hem finansal istikrarı hem fiyat istikrarını, program devri sonunda hedeflediğimiz düzeye getirmek istiyoruz. İstihdamı daha da geliştirmek, gençlerimiz ve bayanlarımız başta olmak üzere çalışmak isteyen istisnasız herkese imkan sağlamak için etkin iş gücü siyasetlerini güçlendireceğiz. Elbette bu süreçte de geçmişten bugüne olduğu üzere bütçe disiplininden taviz vermeyeceğiz.”

“Milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maliye siyasetlerini, kamu açıklarını azaltma ve bütçe istikrarlarını güçlendirme tarafında daima tahkim edeceklerini bildirdi.

İklim değişikliğiyle uğraş kapsamında, etraf, toplumsal ve ekonomik dönüşüm siyasetleri ile yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesinin de Orta Vadeli Programın değerli ögeleri ortasında olduğunu anlatan Erdoğan, “Program sonunda ulusal gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Esasen son 8-9 yıldır yaşadığımız akınlar ve bunların kur, faiz, enflasyon, şer üçgeninde yürüyen ekonomik ayakları olmasaydı bugün ulusal gelirimizin 1,5 trilyon doların üzerine çıkışını konuşacaktık.” dedi.

Her şeye karşın satın alma paritesi prestijiyle Türkiye’nin dünya ulusal gelir sıralamasında 11’inciliğe yükselmesini de değerli bir muvaffakiyet olarak gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Önce satın alma paritesinde, gerisinden toplam ulusal gelir sıralamasında dünyada birinci 10’a gireceğimize, bilhassa çok uzak olmadığına yürekten inandığımı söylemek isterim. Sanayicilerimiz kendilerini global değişimlere adapte etme konusunda epeyce gayretliler. Biz de hakikat teşvik siyasetleriyle bu çabayı destekliyoruz. Yeni girişimcilerimizin önünü açmak, cüretlerini arttırmak için de pek çok farklı program uyguluyoruz. Türkiye Kalkınma Fonunu, katma bedelli yerli ve yenilikçi üretim yapan girişimcilerimiz için daha aktif biçimde kullanacağız. Hiç elbet bu teşebbüsler ortasında güç arz güvenliğimize katkıda bulunacak projeleri daha güçlü biçimde destekleyeceğiz. Teknoloji odaklı sanayi atılımı programıyla da yükselen global teknolojileri ve eserleri geliştiren projeleri özel olarak teşvik edeceğiz. Afetlere hazır, güç verimliliği yüksek, kültürel kıymetlerimizi koruyan, yatay mimariyi temel alan kentsel dönüşüm çalışmaları da programımızın öncelikleri ortasındadır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pek çok ayrıntısı bulunan Orta Vadeli Programa nazaran, tüm kurumların kendi bütçe hazırlıklarını başlattıklarını belirterek, “Meclisimizin de takdiriyle yürürlüğe girecek 2023 bütçemizi, ülkemizin amaçlarına yanlışsız atmış olduğumuz yeni ve kıymetli adımların yeri kılmak istiyoruz. Ne seçim sürecinin ne de öbür rastgele bir iç yahut dış gelişmenin, 85 milyonun geleceği bakımından kritik değere sahip bu program ve bütçe istikrarlarını bozmasına istek göstermeyeceğiz. Orta Vadeli Programın ülkemize güzel olmasını diliyorum. Programın hazırlanmasında ve bütçe çalışmalarında emeği geçen Cumhurbaşkanı Yardımcımızdan Hazine ve Maliye Bakanımıza, Bütçe ve Strateji Liderimizden bakanlıklarımıza kadar herkesi tebrik ediyorum.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz”

“Vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz.” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“15 Ağustos 2022’den evvel icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların sarfiyat gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz. İcra takibine husus yaklaşık 10 milyon belge ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacaktır. Hükümet olarak aldığımız bu kararın yasal düzenleme adımını, ekim ayında Meclis’in açılmasıyla Cumhur İttifakı’nın meclis kümeleri çabucak atacaktır.”

Hanelere verilen doğalgaz dayanağıyla ilgili Erdoğan, şunları aktardı:

“Kronik hastaların yahut ömür takviye aygıtlarına bağlı şahısların bulunduğu hanelere, doğalgaz dayanağı yüzde 5 ziyadesiyle yapılacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022-2023 eğitim öğretim yılında muhtaçlık sahibi ailelere daha güçlü takviye için toplumsal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kaynak aktardıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sağlık kalitesinin artırılması için hayata geçirdiğimiz beyaz ıslahatın meyvelerini, 6 bin doktorumuzun kamuya dönmek için müracaatıyla almaya başladık.” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.