SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Enflasyon 1.5 yıl sonra geriledi

Yıllık bazda tüketici enflasyonu kasım ayında yüzde 85.51’den yüzde 84.39 düzeyine düştü ve 1.5 yılın akabinde birinci sefer geriledi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 2.88 oranında artarak yükselişini sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Beklenmedik bir global gelişme olmadıkça enflasyonda tepeyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon 1.5 yıl sonra geriledi
Akacan The Mall
06.12.2022 07:37
0
A+
A-

Enflasyon 1.5 yıl sonra geriledi
Yıllık bazda tüketici enflasyonu kasım ayında yüzde 85.51’den yüzde 84.39 düzeyine düştü ve 1.5 yılın akabinde birinci kere geriledi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 2.88 oranında artarak yükselişini sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Beklenmedik bir global gelişme olmadıkça enflasyonda tepeyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Kasım ayında tüketicinin aylık enflasyonu yüzde 2.88 artarken, yıllık bazdaenflasyon yaklaşık 1.5 yıl ortadan sonra gerileyerek yüzde 84.39 oldu. Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 85.51’di. Üretici enflasyonu ise aylık bazda yüzde 0.74 artarken, yıllık bazda ise yüzde 136.02 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter’dan yaptığı değerlendirmede, “Beklenmedik bir global gelişme olmadıkça enflasyonda tepeyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz” sözlerini kullandı.

GIDADA ARTIŞ

Akacan The Mall

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) datalarına nazaran ana harcama kümeleri prestijiyle yıllık bazda en yüksek artış yüzde 107.03 ile ulaştırma kümesinde oldu. Besin kümesindeki yıllık artış ise yüzde 102.55 olurken, besin kümesini yüzde 92.83 ile konut eşyası kümesi izledi. Aylık bazda ise kasım ayında en yüksek artış yüzde 5.75 ile besin kümesinde yaşandı. Besin kümesini yüzde 3.19 ile alkollü içecekler ve tütün kümesi izledi. Lokanta ve oteller kümesindeki aylık artış ise yüzde 3.18 oldu. Konut eşyasındaki artış ise yüzde 3.01 oldu.

TEREYAĞI BİRİNCİ SIRADA

Aylık bazda en çok fiyatı artanlar ortasında yüzde 17.58 ile tereyağı birinci sırada yer aldı. Taze süt yüzde 15.71 artarken, peynir yüzde 15.05, alkolsüz içecekler yüzde 14.02, zerzevat (patates ve kimi yumru bitkiler hariç) yüzde 13.26, pirinç yüzde 10.87, patates ve yumru bitkiler yüzde 8.28, kuru zerzevat yüzde 8.24, makarna yüzde 7.80 ve taze meyveler de yüzde 5.61 oranında arttı.

NEBATİ: DÜŞÜŞ TRENDİNE GİRDİK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kasım ayında enflasyonun sürat keserek yüzde 84.39’a, yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) de yıllık bazda yüzde 157.69’dan yüzde 136.02’ye gerilediğini belirtti. Bakan Nebati,“Daha evvel de çeşitli mecralarda tabir ettiğimiz üzere, beklenmedik bir global gelişme olmadıkça enflasyonda tepeyi geride bırakarak, düşüş trendine girmiş bulunuyoruz. Bu gelişmede, milletlerarası fiyatlarının nispeten sakin seyri ile global şartlardaki kimi güzelleşmeler tesirli olduğu üzere Kur Muhafazalı Mevduat ve devreye aldığımız öteki pek çok tedbirin Türk Liramızda sağladığı istikrarlı duruş kuşkusuz tesirli olmuştur. Önümüzdeki aydan itibaren tesirini gösterecek olan baz tesiriyle de enflasyondaki düşüş eğilimini, bu ay Yİ-ÜFE’de olduğu üzere, daha keskin hissetmeye başlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz çerçevesinde uyguladığımız siyasetlerle, enflasyonla çabayı kararlılıkla sürdürürken, vatandaşlarımızın alım güçlerini de muhafazaya devam edeceğiz” tabirlerini kullandı.

‘BAZ TESİRİYLE GERİLEME SÜREBİLİR’

TERA Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, ekim enflasyonundaki doruğun akabinde, baz tesiriyle kasım enflasyonunda bir ölçü gerileme görüldüğünü belirterek, “Yıllık enflasyon 1.5 yıl sonra birinci düşüşünü kaydetti ve geçen yılın tıpkı periyodundaki çok fiyat artışlarının yarattığı baz tesiriyle düşüşün önümüzdeki aylarda da sürmesi muhtemel” dedi. Aralık 2021 enflasyon oluşumuna bağlı olarak, Aralık 2022’de gerçekleşecek olan enflasyon yıllık oranın gözle görülür formda aşağı çekilmesine yardımcı olacağını kaydeden Erkan, “Bu baz tesirinin yıllık enflasyonda 10 puan civarında bir tesirinin olacağını kestirim ediyoruz, bu da yılın muhtemelen yüzde 75 civarında yahut altında kapanmasını sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Erkan, şöyle devam etti: “Daha yavaş enflasyon, gelirleri aşındıran fiyat artışlarının duracağı manasına gelmez. Beşerler temel muhtaçlıklarını karşılamak için pazara çıktıklarında daha yüksek maliyetlerle müsabakaya devam edecek.” 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.