SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

“En büyük sorun iklim kaynaklı göç olacak”

“En büyük sorun iklim kaynaklı göç olacak”Döngüsel iktisadın ele alındığı Bloomberg HT’ye yayınlanan Elektrik 4.0 programının ikinci kısmında …

“En büyük sorun iklim kaynaklı göç olacak”
Akacan The Mall
30.04.2022 00:04
0
A+
A-

“En büyük sorun iklim kaynaklı göç olacak”
Döngüsel iktisadın ele alındığı Bloomberg HT’ye yayınlanan Elektrik 4.0 programının ikinci kısmında, dünyanın önündeki en büyük riskin, iklim kaynaklı göç olduğu belirtildi. Boğaziçi Üniversitesi İklim değişikliği Araştırma Müdürü Prof. Levent…

Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0 programının ikinci kısmında Döngüsel İktisat konusu ele alındı. Programın konuğu Boğaziçi Üniversitesi İklim değişikliği Araştırma Müdürü Prof. Levent Kurnaz döngüsel ekonomiyi, “Kaynaklar tükeniyor. Atmayın, tekrar tekrar kullanın, değiştirin tekrar kullanın, olmazsa diğerine verin, o da olmazsa dönüştürün” kelamlarıyla tanımladı. Dünyanın önündeki en büyük riskin iklim krizi nedeniyle yaşanacak göç olduğuna vurgu yapan Kurnaz, programda iklim kriziyle çaba konusunda döngüsel iktisadın rolünün ne olduğu, neden ihtiyaç duyulduğu ve neler yapılması gerektiğini şöyle özetledi:

Döngüsel iktisat iklim kriziyle uğraşta epey değerli bir role sahip. Zira, dünyadaki kaynaklar sonsuz ve sınırsız değil. İklim krizini ve sonuçlarını keder edenler, dünya çapında 1972 yılında önemli bir araştırmaya girişti. Kaynakların bitmemesi, makul kullanılması için, neler yapılacağı konusunda araştırmalar yapıldı.

Akacan The Mall

50 yıllık hikaye

Döngüsel iktisadın kıymeti görüldü. Aslında yakından bakıldığında kullanıp atmanın 50 yıllık bir geçmişi olduğu görüldü. Ondan evvel alının bir şey kullanılır, küçülünce küçük kardeş ya da öbür bir çocuk giyerdi. Yalnız giysiler değil her türlü eşya için bunu söylemek mümkün. Zira plastik kaplara çiçek ekildiğini görmüş bir nesiliz biz.

Fakat son 50 yıldır “kullan-at” eğilimi gelişti. İşte döngüsel bir manada tekrar tekrar kullanmaya dikkat çeken bir sistem. Zira dünyadaki kaynaklar sonsuz ve sınırsız değil. Döngüsel iktisatta deniyor ki “Kullan, yine kullan, tamir ettir bir kere daha kullan. Olmuyorsa öteki bir işte kullan, bir öbür şeye dönüştür”

Fakat burada gidilecek çok yol var. Kimse bunu denemiyor. Meğer öbür yandan kullan at sistemi çöküyor. O nedenle bunu yapmak, döngüsel iktisada geçmek durumundayız.

Nüfus kalabalık

Şayet dünya nüfusu 1 milyar civarında olsaydı. Tahminen döngüsel iktisada gerek kalmayabilirdi lakin bugün dünyada 8 milyar nüfus yaşıyor.

Nüfus denetimi konusunda gelişmeler var ancak yeniden de kaynakların sonlu olması buna yetmiyor.

30 milyon göçmen

Yakın gelecekte en kıymetli sorun göç sorunu. 10 yıl içinde su bulamamaktan 700 milyon insan göç edecek . O göçmenlerin değerli bir kısmı bizim ülkemizden geçerek gidecek ya da gitmeyecek. Bir gün kapımızda 30 milyon insan bulursak bu güç bir sorun olacak. Avrupa Birliği (AB) bunu gördü ve tedbirlerini aldı. Sonlarını koruyacak tedbirleri aldı. Lakin biz kendi iç meselelerimizle uğraşıyorken bunu kapıda bulabiliriz.

Bu büsbütün bir güvenlik problemi olarak ele alınmalı. Ben bugünkü göçten kelam etmiyorum. Bugünkü bu politik bir durum. Lakin gelecekteki göç o denli olmayacak. Aç kaldığı ya da susuz kaldığı için gelen beşerler geri gitmeyecek. Politik olan göç benim pozisyon değil lakin iklim şartlarından kaynaklanan göç bizim sıkıntımız. Orada da ne yazık ki rastgele bir çalışma yok. Halbuki bela güldür güldür geliyor.

Kimse kömürden vazgeçmedi

Ayrıyeten kirli kaynaklardan vazgeçmek için gerekli adımlar atılmıyor. Ukrayna savaşı, Avrupa’nın Rus gazına bağımlığını önemli şeklide ortaya koydu. Onlar da bu duruma deva bulmak için kolları sıvadı. Fakat Avrupa Rusya yerine ABD’dan gaz almaya başladı.

İngiltere daha yeni bir kömür madeni işletmesine müsaade verdi. Bu ne demek. En az 30 ya da 50 yıl kömür üretecek demek. Halbuki iklim krizi her geçen gün daha riskli bir boyut kazanıyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.