SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Elon Musk’a savaş açan teknoloji CEO’su! Üçüncü Tesla’sını satın aldı lakin sandığınız nedenden dolayı değil…

Elon Musk’a savaş açan teknoloji CEO’su! Üçüncü Tesla’sını satın aldı lakin sandığınız nedenden dolayı değil…ABD’li teknoloji CEO’su Dan O’Dowd …

Elon Musk’a savaş açan teknoloji CEO’su! Üçüncü Tesla’sını satın aldı lakin sandığınız nedenden dolayı değil…
Akacan The Mall
17.11.2022 11:52
0
A+
A-

Elon Musk’a savaş açan teknoloji CEO’su! Üçüncü Tesla’sını satın aldı lakin sandığınız nedenden dolayı değil…
ABD’li teknoloji CEO’su Dan O’Dowd için çağımızın hastalığı ne Covid-19 ne de öbür bir şey. O varını ağırı inançlı olduğu netleşmeden kullanıma sunulmuş yazılımları durdurmaya harcıyor. En büyük maksadı ise Tesla’nın otonom sürüş programı Full Self-Driving. Çektiği görüntülerle Tesla’nın bütün açıklarını ortaya koyan O’Dowd’un tezleri nitekim tüyler ürpertici. İşte tüm detaylar…

ABD’li tanınmış teknoloji teşebbüsçüsü Dan O’Dowd, 10 yıl kadar evvel “orta yaş krizi yaşayan erkek” klişesine çok uygun bir hareket yaptı ve kendine birbirinin neredeyse birebiri iki spor araba aldı. Tesla’nın ürettiği birinci elektrikli model olan Roadster’dı bu arabalar.

66 yaşındaki O’Dowd, bu yıl Tesla koleksiyonuna bir yenisini ekledi: Aracın karayollarında ve kalabalık kent içlerinde kendi kendini sürmesini sağlayan Full Self-Driving yazılımının ‘beta’ versiyonuyla donatılmış bir Model 3.

Akacan The Mall

Ne var ki bu üçüncü aracın alınmasının nedeni gereksinim değil, sıra dışı bir “hobi”.

O’Dowd, Elon Musk’ın planlarını hayata geçirmesini ve Tesla’nın Full Self-Driving yazılımının dünyanın dört bir yanındaki arabalara yüklenip kullanıma sunulmasını önleyebilmek için milyonlarca dolarlık bir kampanya yürütüyor.

Kendi servetini de askeri alandaki müşterilere sattığı yazılımlar sayesinde elde eden O’Dowd, Model 3 ile daima testler yapıyor ve görüntüler çekiyor. Bu görüntülerin kimilerinde Model 3, akan trafiğin ortasında zikzaklar çizerken, okul geçitlerine hiç yavaşlamadan girerken ve dur tabelalarına aldırmaksızın ilerlerken görünüyor.

O’Dowd’un yaz aylarında paylaştığı bir görüntü bilhassa ses getirdi. Manzaralarda Full Self-Driving modundaki Model 3, çocuk uzunluğundaki plastik modeller karşısında en ufak bir yavaşlama belirtisi bile göstermiyor, önüne çıkanı çiğneyip yoluna devam ediyordu.

Geçtiğimiz günlerde The Washington Post’a konuşan O’Dowd, “Tesla bu işten yakayı sıyırır ve bu eseri piyasaya sürerse, ben de kamuoyunu 13 yaşındaki sarhoş bir çocuk tarafından yönetim ediliyor üzere görünen bir aracın trafikte olmaması konusunda ikna edemezsem, başarısız olmuşum demektir” sözlerini kullandı.

“ÇAĞIMIZIN HASTALIĞIYLA” ÇABA EDİYOR

Michigan’da büyüyen O’Dowd’un kodlamaya ilgisi gençlik yıllarına uzanıyor. California Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra birinci “hata ayıklama” programını yazan O’Dowd, diğerlerinin kodlarındaki kusurları düzeltmenin kendisi için bir tutku haline geldiğini, ömrünü “hatalı yazılım salgını” diye isimlendirdiği çağımızın hastalığıyla uğraşa adadığını belirtti.

Bir yıl kadar evvel bir iş arkadaşı vesilesiyle internetteki Tesla Full Self-Driving görüntülerinden haberdar olan ve imgeleri izledikçe şoka girdiğini belirten O’Dowd, “Neden olağanda yasa dışı kabul edilen ve ehliyetinize mal olacak şeyler yapan bir arabası yola çıkarırsınız ki?” dedi.

O’Dowd, Tesla’nın yazılımını arabalarda, güç santrallerinde ve siber güvenlikte kullanılan tamamlanmamış ve inançlı olmayan yazılımları ifşa etmeyi amaçlayan “Dawn Project” (Şafak Projesi) isimli teşebbüsünün vitrini yapmaya karar verdiğini de söyledi.

Tesla Model 3

YAZILIM HER 8 DAKİKADA BİR YANILGI MI YAPIYOR?

O’Dowd’un stratejisi net: Tesla’nın yazılımının önemli yanılgılar yaptığına dair ispat bulmak ve bu delilleri hem kamuoyuna hem de düzenleyici kuruluşlara sunmak.

Kampanyasına Ocak ayında The New York Times gazetesine verdiği bir ilanla başlayan O’Dowd, onlarca YouTube görüntüsünü tahlil ederek Tesla yazılımının her 8 dakikada bir kusur yaptığı sonucuna ulaştığını öne sürdü. Reklam metninde, düzenleyici kuruluşların Full Self-Driving’in Amerika’nın yollarına çıkmasını engellemesi talep ediliyordu.

Ardından O’Dowd, Senato seçimlerinde aday oldu. Burada asıl maksadı seçilmek değil, adaylara sağlanan imkânları kullanıp iletisini yaymaktı. O’Dowd, ülkenin dört bir yanındaki televizyon kanallarında yayınlanacak reklamlara milyonlarca dolar harcadı. Reklamların bir kısmında, yazılımın yanlışlarını gösteren YouTube görüntülerinden alıntılar, bir kısmında ise Musk’ın vaatleriyle gerçeklik ortasındaki farklar ortaya konuyor ve arabaların şoförün denetimine ne kadar muhtaçlık duyduğu vurgulanıyordu.

O’Dowd daha sonra kendi görüntülerini çekmeye başladı. Model 3’yi kullanması için bir sürücü görevlendiren ve çeşitli senaryolarda yazılımın performansını test eden O’Dowd, bir görüntünün çekimleri sırasında kendisinin de araçta bulunduğunu ve mevtten döndüğünü belirterek, “Bu artık ferdî bir durum” dedi.

Bütün bunlar için büyük bir ofis ve bir televizyon stüdyosu kiralayan O’Dowd, halkla alakalar uzmanları ve görüntü editörleriyle çalışmaya başladı. O’Dowd, çektiği görüntüleri ABD Ulusal Karayolu Güvenliği Yönetimi’ne (NHTSA) gönderip harekete geçmeleri için davet yaptığını lakin bugüne kadar rastgele bir karşılık alamadığını da kelamlarına ekledi.

KENDİ ÇIKARINI MI DÜŞÜNÜYOR KAMUOYUNUN ÇIKARINI MI?

O’Dowd ve onun üzere düşünenler, Full Self-Driving yazılımının hiçbir şeyden şüphelenmeyen vatandaşlar üzerinde yapılmış ölümcül bir deney olduğuna inanıyor. Yakın vakitte açılan bir toplu davanın ve ABD Adalet Bakanlığı’nın başlattığı bir soruşturmanın temelini de bu inanç oluşturuyor.

O’Dowd, bu cins yazılımların aşikâr bir metotla geliştirilmesi ve yayınlanmadan evvel güvenliğinin garanti edilmesi gerektiğini savunuyor. Günümüzün teknoloji devleri olan Google, Facebook ve Amazon üzere şirketler ise tam aykırı bir yaklaşım benimsiyor ve “hızlı hareket et ve bir şeyleri kır” düsturuyla ilerliyor. O’Dowd, Tesla’nın bu düsturu karayollarına taşıdığına inanıyor.

O’Dowd’u eleştirenler ise teknoloji girişimcisinin hassasiyetinin altında kendi çıkarlarının yattığını savunuyor. Çünkü O’Dowd’un müşterilerinden biri (Intel’in sahip olduğu Mobileye isimli şirket) şoför asistanı ve otomatik sürüş yazılımlarını çalıştıran bir mikroçip üretiyor. O’Dowd ise Mobileye’ın yüzlerce müşterisinden yalnızca biri olduğunu belirterek, teşebbüslerinin gerisinde Tesla’nın teknolojisinin güvenliğiyle ilgili tasaları dışında hiçbir şey bulunmadığını söylüyor.

Girişimleri nedeniyle Musk takipçileri tarafından “O’Clown” (palyaço) olarak anılan O’Dowd, Musk’la hiç konuşmadıklarını vurguladı. Fakat Musk daha evvel O’Dowd’dan bahsedilen bir tweet’in altına bıraktığı çeşitli emoji’lerle, muhatabının “zırdeli” olduğunu ima etmişti.

Girişimleri nedeniyle Musk takipçileri tarafından “O’Clown” (palyaço) olarak anılan O’Dowd, Musk’la hiç konuşmadıklarını vurguladı. Lakin Musk daha evvel O’Dowd’dan bahsedilen bir tweet’in altına bıraktığı çeşitli emoji’lerle, muhatabının “zırdeli” olduğunu ima etmişti.

MUSK “AHLAKİ BİR ZORUNLULUK” DİYOR

O’Dowd var gücüyle savaşır, birtakım düzenleyici kuruluşlar ve siyasetçiler de dertlerini lisana getirirken, Tesla kelam konusu teknolojinin dünyayı değiştireceğine dair savlarını şiddetle lisana getirmeyi sürdürüyor. Tesla ve destekçileri, şirketin yaklaşımının karayollarında insan kaynaklı yanlışların yaşanmadığı bir geleceğin kapısını aralayacağını öne sürüyor.

Geçtiğimiz Eylül ayı sonlarında düzenlenen dört saatlik bir aktiflikte, Tesla en yeni yapay zekâ teknolojisini dünyaya tanıtırken kürsüye çıkan Musk, Full Self-Driving yazılımının şimdiden hayatlar kurtardığını ve dünyayı bu teknolojiden yoksun bırakmanın “ahlaki bir yanlış” olduğunu lisana getirdi

Musk şöyle devam etti: “Otonominin yaralanmaları ve vefatları azalttığına inandığınız noktada, birçok kişi tarafından suçlanacak ve davalara muhatap olacak olsanız da bu teknolojiyi devreye almak bence bir ahlaki mecburilik haline geliyor.” (Basından gelen yorum taleplerine birçok vakit yanıt vermeyen Musk ve Tesla, Washington Post’un sorularını da yanıtlamadı.)

BİR MUSK HAYRANI MODEL TESTİNİ GERÇEK BİR ÇOCUKLA TEKRARLADI

O’Dowd, teşebbüsleri nedeniyle, bilhassa de Ağustos ayında Tesla’sının çocuk uzunluğundaki modelleri ezip geçtiği imajları yayınladıktan sonra Musk’ın milyonlarca destekçisinin şahsî ataklarına ve tenkitlerine gaye oldu. Birçok kişi O’Dowd’u Full Self-Driving’i devreye almamakla ya da direksiyondaki kişiyi gaz pedalına basarak yazılımı etkisiz hale getirmekle suçladı. O’Dowd ise testin yasal olduğunu ve kameraları aracın farklı yerlerine yerleştirerek testi tekrarlamaya başladıklarını belirtti.

O’Dowd bu görüntüyü yayınladıktan birkaç saat sonra, @WholeMarsCatalog kullanıcı ismiyle tanınan Tesla hayranı yazılım mühendisi Omar Qazi, Twitter’a testi birlikte gerçekleştirebileceği bir çocuk aradığını yazdı. Aldığı olumlu karşılığın akabinde 28 yaşındaki Qazi, O’Dowd’un senaryosunu test etti. Lakin bu kere araç çocuğu görünce durdu ve ilerlemedi.

O’Dowd’un başarısız olmaya mahkûm bir ilerleme düşmanı ve Tesla zıddı olduğunu belirten Qazi, “Bunu ne Dan durdurabilir ne de bir başkası” dedi. Yatırım portföyünün hudutlu bir kısmının Tesla paylarından oluştuğunu da doğrulayan Qazi, “Bence kusursuz olmasa bile şu an ortaya bir şey koymanın nitekim birçok yararı var” diye konuştu.

Görüntülerin yayınlanmasının akabinde Tesla, O’Dowd’a bir ihtarname gönderdi.

O’Dowd, The Washington Post’a testleri bu sefer medyanın, düzenleyici kuruluşların, Tesla destekçilerinin ve hatta Musk’ın huzurunda yinelemek ve metotlarına tüm kuşkuları ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

Qazi ise O’Dowd’un teşebbüslerinin programın yasaklanmasını sağlayabileceğine ihtimal vermediğini söyledi ve ekledi: “Dan O’Dowd kendisini dinlemeyi kabul eden herkesin başının etini yiyor ancak bir yasak gelmedi.”

O’Dowd’u eleştirenler, Tesla hayranlarıyla hudutlu değil. Güvenlik uzmanları da bu türlü bağımsız testlerin daha sıkı regülasyonlar talep etmek için gerçek yol olup olmadığını sorguluyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde uzun yıllar otonom araç güvenliği üzerine çalışmalar yapmış olan Phil Koopman, “Bu testleri halka açık yollarda gerçekleştiriyorlar. İnsanları istekleri olmadan riske atma problemi burada da ortaya çıkıyor” dedi ve ekledi: “Bunu yapan kim olursa olsun hoşuma gitmiyor.” NHTSA Sözcüsü Lucia Sanchez ise “Tüketiciler hiçbir vakit kendi test senaryolarını üretme teşebbüsünde bulunmamalı” diye konuştu.

KAZALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA TESLA’LAR VAR

Tesla’nın şu an yollarda olan modellerinde “Autopilot” ismi altında şerit denetimi, otomatik fren sistemi üzere birçok şoför asistanı özelliği mevcut. ABD’de bu özelliklere sahip milyonlarca araç var. 2021’de satılan arabaların yüzde 60’ından fazlası da şerit denetimi özelliğine sahip.

NHTSA’in Haziran ayında açıkladığı datalara nazaran, evvelki 11 ayda gelişmiş şoför asistanı özelliğine sahip araçların karıştığı 392 kaza yaşandı. Bu kazaların yaklaşık yüzde 70’inde Tesla araçlar bir rol oynadı. NHTSA ayrıyeten 2019’dan günümüze, şoför asistanı özelliği olan araçların karıştığı kazalarda 6 can kaybı olduğunu bildirdi. Bunların 5’i Tesla ile bağlı kazalardı. (Veri setinde araba üreticilerinin data toplama biçimlerindeki farklılıklar dikkate alınmıyor. Bu da şirketler ortasında bir kıyas yapmayı zorlaştırıyor.)

Ancak halihazırda ABD ve Kanada’da 160 bin civarında şoföre açık olan Full Self-Driving Beta programı, bugüne kadar bildiğimiz tüm şoför asistanlarından ileri bir noktada. Bu yazılımın yüklü olduğu araçlar kent içlerinde dolaşabiliyor, kırmızı ışıklarda durabiliyor ve harita üzerinde evvelce belirlenmiş bir noktaya giderken kendi kendine sağa ya da sola sapabiliyor.

“SÜRÜCÜ HER AN UYANIK OLSUN” DEMEK YETİYOR

Musk, Tesla’nın Autopilot’ı kullanıcılara sunmasından bir yıl sonra yani 2016’da yaptığı bir açıklamada, kelam konusu teknolojinin şimdiden insan şoförlere kıyasla “daha iyi” olduğunu belirterek, iki yıl içinde tüm Tesla’ların kendi kendini sürebilir hale geleceği kestiriminde bulundu.

Bu varsayım şimdi gerçekleşmiş değil fakat Tesla, Autopilot’ı daima geliştiriyor ve şoförlerin araçları üzerindeki denetim muhtaçlığını günden güne azaltıyor. (Ne var ki Tesla’dan yapılan ikazlarda, şoförlerin her an uyanık ve dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.)

Full Self-Driving Beta, Tesla’nın teknolojisinin geldiği son nokta. Full Self-Driving’e sahip şoförlerin 15 bin dolar karşılığında satın alabildiği bu güncelleme paketi, Tesla’nın araba içi yazılımının ölçtüğü kadarıyla yüksek bir güvenlik skoruna sahip.

Musk, Haziran ayında yayınlanan ve bir küme Tesla kullanıcısının sorularını yanıtladığı bir röportajda, başarılı bir otonom sürüş yazılımı geliştirmenin “Tesla’nın kıymetinin çok para olmasıyla sıfır olması ortasındaki temel fark” olduğunu belirtti.

Ancak tablonun geneline baktığımızda, Tesla’nın ABD’de bu mevzuda bir regülasyon bulunmamasından faydalandığını söyleyebiliriz. Ülke maddeleri yeterince, araba üreticileri şoförlere her an uyanık olmalarını söylediği surece, yeni şoför asistanı yazılımlarını trafiğe çıkarmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Zira bu yasalar oldukça eski ve yasa yapıcılar çağın hızına ayak uydurmakta zorlanıyor.

1982 yılında Green Hills Software şirketini hayata geçiren O’Dowd, endüstriyel makineler, uçaklar, gemiler ve trenlerin içinde bulunan minik bilgisayarlar için işletim sistemleri geliştirmeye başladı ve güvenliğe önem vermesi sayesinde müşterileri arasına ABD ordusunu bile katmayı başardı. Tesla’ya açtığı savaş O’Dowd için ilk değil. 20 yıl önce Linux’un ücretsiz ve halka açık işletim sisteminin işini tehdit etmeye başladığı dönemde, O’Dowd, bu durumun yabancı ajanların sistemlere zararlı kodlar göndermesine zemin hazırladığını savunmuştu. Ancak bu uyarılarına kulak asan olmadı. Bugün Linux’u her yerde görebiliyoruz. Green Hills’in kendi yazılımları da Linux programlarıyla etkileşimli olarak çalışabiliyor. Ancak O’Dowd fikrinin halen değişmediğini belirterek, “Linux termostatlar gibi araçlar için uygun olabilir ama iş uçaklar, enerji santralleri ve otomobillere gelince, hâlâ tehlike var” dedi. O’Dowd bugün Green Hills’in hisselerinin çoğunluğunu elinde tutuyor. Şirketin değeri 2019 itibarıyla değeri 1 milyar civarında. Ancak O’Dowd diğer teknoloji milyarderlerinin aksine parasını yatlara, özel adalara ve fantezi projelerine harcamak yerine, kalıcı bir iş yapmak istediğini söylüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.