SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Elektronik dönüşüm

Türkiye’de yenilenmiş elektronik eser satışı sürat kazandı. Bu alanda teşebbüsçü sayısı da artıyor. ‘Yenileme merkezi’ isminde çok sayıda şirket var. Geçtiğimiz günlerde telefon ve tabletin yanı sıra kullanılmış bilgisayar, akıllı saat, oyun konsolu ve modemlerin yenilenerek satışına müsaade veren resmi düzenleme pazarı daha da hareketlendirecek.

Elektronik dönüşüm
Akacan The Mall
22.04.2023 09:22
0
A+
A-

Elektronik dönüşüm
Türkiye’de yenilenmiş elektronik eser satışı sürat kazandı. Bu alanda teşebbüsçü sayısı da artıyor. ‘Yenileme merkezi’ isminde çok sayıda şirket var. Geçtiğimiz günlerde telefon ve tabletin yanı sıra kullanılmış bilgisayar, akıllı saat, oyun konsolu ve modemlerin yenilenerek satışına müsaade veren resmi düzenleme pazarı daha da hareketlendirecek.

Türkiye’de şu an çok sayıda “yenileme merkezi” bulunuyor. Bu merkezler, kullanılmış teknolojik eserlerin tekrar satışa sunulmak üzere toplandığı, yenilendiği ve sertifikalandırıldığı kuruluşlar olarak talep de görüyorlar. Bu nedenle yıllık büyüme sayıları dikkat alımlı. Geçtiğimiz günlerde atılan resmi adımla eser yenileme merkezlerinin artık akıllı telefon ve tablet yanında kullanılmış bilgisayar, akıllı saat, oyun konsolu ve modemleri yenilerek satmasına da müsaade veriliyor. Bu yenileme merkezleri aldıkları eserleri tekrar kullanıma kazandırıyor, kullanım müddetlerini uzatıyor ve sonuç olarak hala gereğince güce sahip olan ve işler durumda bulunan eserlerden daha da uzun müddet istifade edilmesini sağlıyor. Pekala bu pazarın gelişimindeki süreç nasıl gelişti, eski düzenlemede neler vardı, yenisi neler söylüyor? Gelin kısaca hatırlayalım…

ÜÇ YIL EVVEL BAŞLADI

Akacan The Mall

22 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Yenilenmiş Eserlerin Satışı Hakkındaki Yönetmelik” sonrasında başladı her şey. Yönetmelik yeni sürecin çerçevesini şöyle tanımlamıştı: “Kullanılmış mallar, yenileme merkezleri tarafından, Bakanlıkça belirlenen düzenleme yahut Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği standartlara uygun formda yenilenebilir. Yenilenen kullanılmış mallar, sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra ‘yenilenmiş ürün’ olarak tekrar satışa sunulabilir.” Geçtiğimiz günlerde gelen yeni bildiri ile daha evvel akıllı telefon ve tablet üzere eserler için geçerli olan yenileme kapsamına bilgisayar, akıllı saat, oyun konsolu ve modemler de eklendi.

YENİ ESER GARANTİSİ

Peki ‘yenileme’ süreci tam olarak nasıl işliyor? Yenileme merkezleri, atıl durumda kalan akıllı telefonları yahut öbür eserleri şayet muhakkak kuralları karşılıyorsa satın alıyor, varsa teknik arızasını gideriyor ve değişmesi gereken modüllerini değiştiriyor. Daha evvelki kullanıcı yahut kullanıcıların tüm şahsî bilgilerini yok eden merkezler, bu sayede aygıtın eski sahibiyle olan temasını büsbütün ortadan kaldırıyor, saklılık konusunda bir risk yaratmıyor. Süreçte tüm ayarları ve testleri yapıldıktan sonra “yenilenmiş” olarak satışa sunulan akıllı telefonlar, en az 12 ay ‘yenilenmiş eser garantisi’ ile satışa sunuyor. Sahip olduğumuz kaynakların sürdürülebilirliği açısından hayli değerli olan yenileme merkezleri, iktisada tekrar kazandırılan eserler sayesinde ithalat sayılarının düşmesine yardımcı oluyor ve dolaylı olarak etrafa verilen ziyanı azaltıyor.

MERKEZLER SÜRATLİ BÜYÜYOR

Garantili satışlar sayesinde bireylerin tek başına gerçekleştirdikleri ikinci el telefon alım ve satımlarındaki riskleri büsbütün ortadan kaldıran yenileme merkezlerinin, piyasadaki telefon tamiri, ikinci el alımı ve satımı, aksesuar ve modül temini yapan öteki işletmelerle karıştırılmaması gerekiyor. Yenileme merkezi olarak faaliyet göstermek isteyen firmaların, yenileme yetki evrakı alması mecburî. Bu belgeyi almak için firmalar yönetmelikte belirtilen süreçler çerçevesinde Ticaret Bakanlığı’na müracaatta bulunuyor, yetkililer inceledikten sonra kabul ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan 28 Aralık 2022 tarihli “Yenileme Merkezleri ve Yenileme Yetki Belgeleri” sayfasında şu an toplam 21 şirketin ismi var. Bu kesimde yer alan şirketlerden birine talebin nasıl olduğunu sordum. Yerli sermayeli şirket 2022’yi tam 15 kat büyümeyle kapattığını söyledi. Çok sayıda firmanın dahil olduğu bu alanda rekabet de artıyor. Bizim ulaştığımız şirketin yetkilileri 2023’te 60 mağazaya, 700 çalışana, 2.7 milyar TL’lik brüt ciroya ve toplam 400 bin telefon yenileme kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bu bahiste açıklama yapan bir öteki şirket yetkilisi ise sürecin Türkiye’de büyüme evresinde olduğuna lakin şimdi erken basamakta yer aldığına işaret etti. Yetkili, “Dünyada yenilenmiş telefon pazarı gelişmiş ülkelerde sıfır telefon pazarının yüzde 20’sine kadar ulaşmış durumda” dedi. Bu yetkili gelişmiş bir ülkeden örnek verdi: “10 milyon sıfır telefon satışının yapıldığı bir ülkede bunun 2 milyon âdetini yenilenmiş telefonlar oluşturuyor” dedi. Bu oranın Türkiye’de şimdi yüzde 1’lerde olduğunu ekledi.

TELEFON KİRALAMA SÜRECİ ARTIYOR

Sektördeki şirketlere nazaran bu hisse Türkiye’de lakin 2026’da yüzde 15’lere çıkacak. Son yıllarda gerek iktisada katkısı gerekse uygun fiyatlı olması nedeniyle tüketicilerin ilgi göstermeye başladığı yenilenmiş telefon pazarına ek olarak Türkiye’de ‘telefon kiralama’ süreci de süratli bir halde artıyor. Kiralama sürecinde telefonlara ek olarak başka elektronik eserler de bulunuyor, bu sayede bireyler satın almaya güçlerinin yetmediği ya da kısa vadeli olarak muhtaçlık duydukları eserleri kiralayarak kullanabiliyor. Bu ortada elektronik eserlerin geri dönüşümü konusunda da tüm dünyada çok büyük adımlar atılıyor. Örneğin bu bahse çok büyük kıymet veren teknoloji devlerinden Apple, eserlerinde çok sayıda geri dönüştürülmüş kesim kullanıyor, bu mevzuda daha büyük gelecek planları da yapıyor.

11 BİN TL’YE ALINAN ESER 17 BİN TL’YE SATILIYOR

Ürün yenileme fiyatları modele ve durumuna nazaran değişiklik gösteriyor. Örneğin kozmetik olarak âlâ durumdaki üst seviye bir akıllı telefon sizden 11 bin TL’ye alınabiliyor. Bu telefon yenilendikten sonra şirketler tarafından 17 bin TL’ye garantili olarak satılıyor. Güzel durumdaki bir oyuncu dizüstü bilgisayarı ise özelliklerine bağlı olarak 15-16 bin TL’ye tarafınızdan alınabiliyor. Bu model yenilendikten sonra 20 bin TL üzere fiyatlarla yeniden garantili olarak raflara çıkarılabiliyor.

TWITTER’IN RAKİBİ BLUESKY ANDROID İÇİN DE ÇIKTI

Twıtter kurucusu Jack Dorsey’in Twitter rakibi uygulaması Bluesky, iOS sonrasında Android için de çıkışını yaptı. Hala yalnızca davetiyesi olanlar tarafından kullanılabilen uygulama Twitter’dan farklı olarak “merkezi olmayan” bir yapıyı benimsiyor.

META ÖNEMLİ BİR İŞTEN ÇIKARMA DAHA YAPIYOR

Geçtiğimiz aylarda evvel 11 bin, daha sonra ise 10 bin kişiyi işten çıkaran Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, artık 4 bin kişiyi daha işten çıkarıyor. Yeni işten çıkarmadan bu sefer bilhassa Instagram çalışanlarının etkilediği gelen bilgiler
arasında.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.