SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

EBRD Türkiye’ye 500 milyon euro yeşil finansman sağlayacak

EBRD Türkiye’ye 500 milyon euro yeşil finansman sağlayacakEBRD Finansal Kurumlardan Sorumlu Türkiye Lider Vekili Arthur Poghosyan, EBRD’nin …

EBRD Türkiye’ye 500 milyon euro yeşil finansman sağlayacak
Akacan The Mall
19.04.2022 11:52
0
A+
A-

EBRD Türkiye’ye 500 milyon euro yeşil finansman sağlayacak
EBRD Finansal Kurumlardan Sorumlu Türkiye Lider Vekili Arthur Poghosyan, EBRD’nin Türkiye’ye 500 milyon euroluk yeşil finansman sağlayacağını belirtti. Poghosyan, “Bu ölçü, bankanın Türkiye’de bugüne kadarki güç verimliliğiyle bağlı fonları…

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumlardan Sorumlu Türkiye Lider Vekili Arthur Poghosyan, Türkiye’de yeşil dönüşümü desteklemek maksadıyla yeni onaylanan Yeşil İktisat Finansman Fonu (GEFF) kapsamında 500 milyon euro finansman sağlayacaklarını açıkladı.

Yeşil yatırımların süratle artması gerektiğine dikkati çeken Poghosyan, “Türkiye için oluşturduğumuz GEFF, 500 milyon euro. Bu ölçü, bankanın Türkiye’de bugüne kadarki güç verimliliğiyle bağlantılı fonları ortasında en büyüğü. Fonun büyüklüğü ve dizaynı, Türkiye’nin yeni iklim taahhütleriyle uyumlu.” diye konuştu.

Akacan The Mall

Poghosyan, yeni GEFF’in Türkiye’de muhakkak yatırımları desteklemeye devam ederken, tıpkı vakitte Türk bankaları, leasing şirketleri ve kurumların bir bütün olarak iş yapma biçimindeki dönüşümü hızlandıracağını aktardı.

GEFF kapsamında Türkiye’deki banka ve leasing şirketlerine finansman sağlanacağını anlatan Poghosyan, bu kuruluşların da uygun kuralları sağlayan yeşil projelere yatırım yapan şirket ve işletmeleri destekleyeceğini lisana getirdi.

“Yeşil finansal sistem”

Poghosyan, şirketlerin GEFF’e birinci sefer dahil edilen kurumsal iklim idaresi konusunda teknik takviye de alabileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Daha yeşil bir finansal sistem, Türk iş dünyasının milletlerarası sermayeye erişmeye devam etmesini sağlamanın ve 2053’e kadar net sıfır emisyon taahhüdüne ulaşması için gereken yatırımları desteklemenin anahtarı. Program, Türk şirketleri ve finansal kurumlarının rekabet gücünü artırmayı, Türkiye’nin finansal sisteminin yeşil büyüme amaçlarını daha düzgün desteklemesini sağlayacak formda dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyor. GEFF, ileride EBRD’nin finans kesimleriyle olan alakasının temel ve özel bir içeriği halini alacak.”

Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının programdan 53,5 milyon euroyla birinci yararlanan Türk bankası olduğunu kaydeden Poghosyan, “Şu anda öteki bankalardan da ilgi var lakin kıymetlendirme etabında olduğu için isimlerini açıklamak için şimdi erken. GEFF kapsamında sağlanacak finansmanın aşikâr bir vakit limiti yok. Banka ve leasing şirketlerinin taleplerine bağlı ilerlenecek. İleride talebin artması durumunda natürel ki genişletilebilir.” tabirlerini kullandı.

Yatırım planlaması

Düşük karbonlu dönüşümü desteklemek için sendikasyon, sermaye piyasaları ve garanti araçlarının yaygınlaştırılmasını hızlandıracaklarını vurgulayan Poghosyan, EBRD’nin Türkiye’de Paris Mutabakatı’nın onaylanmasından evvel de yeşil yatırım konusunda epey faal olduğunu, Türkiye’nin yeni iklim taahhütlerinin finansmanın artmasında ivme sağladığını anlattı.

EBRD’nin paylaştığı bilgilere nazaran, 2010’dan beri EBRD ve finansman ortakları Türkiye’deki 14 finans kuruluşuna Pak Teknoloji Fonu’ndan (CTF) 80 milyon euroya yakın imtiyazlı finansman ve Avrupa Birliğinden yaklaşık 23 milyon euro hibeyle birlikte 2,5 milyar euro finansman kullandırdı.

Bu kapsamda finanse edilen yenilenebilir güç projeleriyle Türkiye’nin toplam güneş gücü şurası gücünün yüzde 10’u, biyokütle ve atık kapasitesinin yüzde 8’i, rüzgar gücü kapasitesinin yüzde 7’si ve jeotermal güç konseyi gücünün de yüzde 5’inin oluşturulması sağlandı.

Bu projeler, geçen yıl Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 1,8’ini (yaklaşık 6 teravatsaat) karşılarken, emisyonlarda yüzde 1,5 düşüş sağladı.

Kelam konusu projeler 2021 fiyatlarıyla 265 milyon dolarlık kömür ithalatının da önüne geçti.

EBRD, Türkiye’de bugüne kadar 371 projeye 15,5 milyar euro kaynak sağladı. Bankanın 2020’de 1,7 milyar euro olan yatırımı, 2021’de 2 milyar euroya ulaşarak rekor düzeye çıktı. Bu yatırımların yüzde 55’ini sürdürülebilir projeler oluşturdu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.