SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

“E-ticaret kanunundaki değişiklik Harika App’lerin önünü kapadı”

“E-ticaret kanunundaki değişiklik Muhteşem App’lerin önünü kapadı”Online bilet ve seyahat harcamalarının tekrardan canlanmasıyla e-ticaret dalı …

“E-ticaret kanunundaki değişiklik Harika App’lerin önünü kapadı”
Akacan The Mall
01.07.2022 14:52
0
A+
A-

“E-ticaret kanunundaki değişiklik Muhteşem App’lerin önünü kapadı”
Online bilet ve seyahat harcamalarının tekrardan canlanmasıyla e-ticaret dalı bu yılın birinci altı ayında yüzde 45 büyüme yakaladı. Süpermarket ve süratli teslimat iş modellerindeki gelişimin bölümün büyümesinde değerli bir etken olduğunu söyleyen…

HANDE BERKTAN

Pandemi tesiri ve dijitalleşmenin gelişimiyle süratli büyüyen e-ticaret kesimi, bu yılın birinci 6 ayında yüzde 45 büyüme sağladı.

Akacan The Mall

Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) İdare Şurası Lideri Emre Ekmekçi, “2021 yılını rekor oranla, yüzde 69 büyüme ile kapatmıştık. Pandemi devrinde markaların ve KOBİ’lerin yapmış olduğu yatırımlar arttı, bugün baktığımızda online bir stratejisi olmayan bir firma, perakendeci düşünemiyoruz. Pandemi devriyle zihinlerde oluşan tabular da ortadan kalktığı için e-ticaret yapan kuruluş sayısının önümüzdeki devirde artacağını öngörüyoruz. Süpermarket ve süratli teslimat iş modellerindeki büyümenin geçen seneye nazaran yüzde 100 büyümeyi devam ettirmesi büyümede itici güç olacak. Online bilet ve seyahat harcamalarının da tekrardan canlanmasıyla dal, 2022 yılında birinci altı ayda yüzde 45 büyüme sağladı.” dedi.

Hatırlanacağı üzere Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Güç, Natürel Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Kurulunda kabul edildi.

Teklifle, e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın istikrarlı ve sağlıklı büyümesinin sağlanması gayesiyle, ölçekler de dikkate alınarak elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenleme yapılıyor. Seyahat acenteliği, sivil havacılık, ferdî emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, sermaye piyasası, ödeme hizmetleri, bahis ve baht oyunları ile elektronik haberleşme alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı yahut elektronik ticaret hizmet sağlayıcı kabul edilmeyecek.

“E-ticaret kanunu Harika App’lerin önünü kapadı”

E-ticaret kanununda yeni düzenlemenin platformlar ve yabancı yatırımcı açısından tesirine ait Ekmekçi “Bu kanun dünyada bir emsal olarak, pazaryeri içini farklı bir “ekonomi pazar” olarak tanımlayarak, bir nevi bir ticari işletmenin iç işleyişi ve ticari paydaşları ile olan münasebete müdahale etmiş oldu. Fizikî dünyadan örnek verirsek bir pazar yerini bir AVM işletmecisi olarak düşünürsek, bu AVM işletmecisine ‘Sen kendi markalı eserlerin için kendi AVM’de bir mağaza açıp kiracıların ile rekabet edemezsin ve AVM’de kimse uçak bileti, seyahat, tatil, aktiflik bileti, otomobil kiralama satamaz, bunu başka bir şirket kursan bile yapsan bile sahipliği birebir olduğu için yapamazsın’ dendi. Yabancı yatırımcılar kanunun tesirinin ne olacağı konusunda soru işaretlerine sahipler. Yatırım bekleyen bir platformun iş yapabileceği kanalların ve iş kollarının kısıtlanmış olması, yatırımcılara sunulan iş planlarının da tekrardan gözden geçirilmesi zorunluluğunu getirdi. Platformların en değerli öz kaynağı müşteri kitleleri ve yarattıkları KOBI ekosistemiydi. Platformlarda üye olan hem son kullanıcılara hem de KOBİ’ler yeni eserler ve hizmetler satarak bu müşterilerden alınan toplam gelir arttırılmaya çalışılıyordu. Artık, yeni iş modellerine girilmesinin önünün kapanması ile yapılan hesapların değişmesi gerekecek. Bu da mevcut ve potansiyel yatırımcıları keyifli eden bir durum değil.” diye konuştu.

Yurtdışında, e-ticaret bölümündeki uygulamalara yönelik Emre Ekmekçi “Yurt dışında pazar yerleri ile ilgili regülasyonlarda, en uç örnek olarak Hindistan pazarını gösterebiliriz. Hindistan online bir platformun hem pazar yeri, hem de kendisinin satıcı olmasına müsaade vermiyor. Yani yönettiğiniz pazar yerinde satıcılarla rekabet edecek kendinize ilişkin bir satıcı olmanıza müsaade vermiyor. Bu sebeple Amazon bile klasik 1P/3P modeli ile değil yalnızca pazaryeri modeli ile Hindistan pazarında rekabet ediyor.

Sanıyorum ki, Hindistan ile birlikte pazar yerlerine en kısıtlayıcı uygulamalar bu maddeyle Türkiye’de olacak. AB’de pazar yeri içi ve bilhassa ödeme sistemlerinin kullanımı konusunda regülasyon çalışmaları var fakat daha tamamlanmış değil.

Yurtdışında “Super App” – yani birden fazla hizmetin tek bir aplikasyon üzerinde satılması modelinin önünü kapatan bir regülasyon bulunmuyor. Bu kanun ile Türkiye’den bir “Super App” çıkması artık mümkün değil.” açıklamasını yaptı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.