“Duvara bantlanmış basit bir muzdan” oluşan kavramsal sanat eseri, Çarşamba günü New York’ta düzenlenen bir müzayedede 6,2 milyon dolara satıldı. Eseri bir kripto para girişimcisi satın aldı.
İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın “Komedyen” adlı eseri, 2019 yılında Art Basel Miami Beach’te görücüye çıktığında, festival izleyicileri beyaz bir duvara gümüş renkli koli bandıyla yapıştırılmış tek bir muzun şaka mı yoksa sanat koleksiyoncuları arasındaki sorgulanabilir standartlara dair bir yorum mu olduğunu anlamaya çalışırken bir fenomene dönüşmüştü.
Bir süre tartışmalara yol açan eser sergilendiği sırada, başka bir sanatçı muzu duvardan alıp yemişti.
Eser o kadar çok ilgi çekti ki organizatörler sergiden çekmek zorunda kaldı. Ancak o dönemde satışları yürüten galeriye göre üç edisyonu, 120 bin ila 150 bin dolar arasında satıldı.
“Komedyen” adlı eser beş yıl sonra Sotheby’s müzayedesinde satışa çıkarıldı ve 6,2 milyon dolara alıcı buldu. Kripto para platformu TRON’un kurucusu Justin Sun, eserin sahibi oldu. Sun, aslında bir muzu değil, “kendisine bir muzu duvara bantlama ve ona ‘Komedyen’ adını verme yetkisi sağlayan bir orijinallik sertifikasını”, yani bir anlamda muzu bantlayıp sergilemenin telifini satın almış oldu.
“Kaçmasına izin vermeyin”
Eser, Sotheby’s’deki müzayedede yoğun ilgi gördü. Beyaz eldivenli iki görevli muzun her iki yanında dururken, kalabalık salondaki katılımcılar telefonlarıyla fotoğraf çekti.
Müzayedeyi yöneten Oliver Barker’ın “Kaçmasına izin vermeyin” şakasıyla 800 bin dolardan başlayan teklifler, birkaç dakika içinde önce 2 milyon dolara, sonra 3 milyon dolara, ardından 4 milyon dolara ve daha da yükseğe çıktı.
Barker, “Bunlar söyleyeceğimi hiç düşünmediğim sözler: Bir muz için beş milyon dolar” dedi.
Salonda açıklanan nihai fiyatı 5,2 milyon dolar oldu. Bu fiyata alıcı tarafından ödenen yaklaşık 1 milyon dolarlık müzayede evi ücreti ilave edildi.
Eseri alan Sun, yaptığı açıklamada, eserin “sanat, ‘meme’ adı verilen ve internette yayılan esprili yaratıcı görsel veya durumlar ile kripto para topluluğu dünyaları arasında köprü kuran kültürel bir fenomeni temsil ettiğini” ancak eserin son versiyonunun “uzun ömürlü olmayacağını” belirtti.
Sun, “Ayrıca önümüzdeki günlerde, bu eşsiz sanatsal deneyimin bir parçası olarak muzu bizzat yiyeceğim ve hem sanat tarihindeki hem de popüler kültürdeki yerini onurlandıracağım” dedi.
Ahmet Ertegün’ün eşinin koleksiyonundaki tablo rekor fiyata satıldı
“Komedyen” adlı eserin satışından bir gün önce de başka bir müzayedede Belçikalı sürrealist ressam René Magritte’in bir tablosu, sanatçı için bir rekor olan 121,2 milyon dolara satıldı.
Soluk mavi gündüz gökyüzünün altında ürkütücü bir gece sokak manzarası olan “The Empire of Light” (Işık İmparatorluğu) adlı eser, Christie’s müzayede evinin geçen yıl 97 yaşında ölen iç mimar Mica Ertegün’ün koleksiyonunun satışında alıcı buldu. Mica Ertegün, ünlü müzik yapımcısı ve Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün’ün eşiydi.
Bu satışla Magritte, eserleri müzayedelerde 100 milyon doların üzerinde alıcı bulan sanatçılar arasına katıldı. Piyasa analiz firması Artprice’a göre Magritte, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso ve Andy Warhol’un da aralarında bulunduğu kulübün 16. üyesi oldu.
1954’te yapılan “Işık İmparatorluğu”, Magritte’in aynı sahnenin yağlıboya ile resmettiği 17 versiyonundan biriydi. Christie’s Amerika Başkanı Marc Porter, satışı “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.
121,2 milyon dolarlık fiyata müzayede evinin ücretleri de dahil. Müzayedeye telefonla katılan alıcının kimliği ise açıklanmadı.