SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dünyanın gözü Çin’de

Sıfır COVID siyasetinden vazgeçen Çin’den her gün salgının boyutuyla ilgili yeni haberler geliyor. Amerikan Washington Post gazetesi, krematoryumlardaki yoğunluğu gösteren uydu fotoğraflarına ulaştı. New York Times gazetesi ise Şanghay’da hastane ve cenazeevlerinde yer bulunamadığını yazdı.

Dünyanın gözü Çin’de
Akacan The Mall
11.01.2023 07:39
0
A+
A-

Dünyanın gözü Çin’de
Sıfır COVID siyasetinden vazgeçen Çin’den her gün salgının boyutuyla ilgili yeni haberler geliyor. Amerikan Washington Post gazetesi, krematoryumlardaki yoğunluğu gösteren uydu fotoğraflarına ulaştı. New York Times gazetesi ise Şanghay’da hastane ve cenazeevlerinde yer bulunamadığını yazdı.

Çin’deki salgın durumu dünyayı endişelendiriyor. Pekin idaresi 3 yıl boyunca katı formda uyguladığı sıfır hadise siyasetinden geçen aralıkta vazgeçti, olaylar patladı. Değişikliğin yürürlüğe girdiği 7 Aralık’tan beri resmi bilgilere nazaran 40’tan az kişi ölmüş gözükse de uydu imajları, toplumsal medya paylaşımları ve şahit tabirleri apayrı bir tablo çiziyor.

BİR GÜNDE 150 CENAZE

Akacan The Mall

ABD’li uydu görüntüleme şirketi Maxar Technologies’in Çin’deki altı farklı kentten Washington Post’a sağladığı imgeler, cenaze konutları önündeki yoğunluğu gözler önüne serdi. Başşehir Pekin dışındaki Tongzhou semtinde bir cenaze konutu, araç trafiğini kaldırabilmek için yeni park yeri açtı. Devlete bağlı Beijing Youth Daily gazetesine nazaran bu krematoryumda evvelce günde 40 ceset yakılırken, artık sayı 150’ye çıktı. Güneybatıdadaki Çengdu’da yoğunlukla başa çıkmaya çalışan krematoryumlar, ailelere sevdiklerine veda etmeleri için yalnızca 2 dakika vakit tanıyor.

TÜM FIRINLAR YANIYOR

350 km doğudaki Chongqing’de ise Jiangnan Cenaze Meskeni resepsiyonisti, “Altı yıldır çalışıyorum, hiç bu türlü yoğunluk olmamıştı. Telefon susmuyor” dedi. Tesiste tüm morglar dolu, sekiz yakma fırınının tümü 7 gün 24 saat aralıksız çalışıyor. Şanghay’daki büyük cenaze meskenlerinden Baoxing önündeki kuyruk da uydu imgelerine yansıdı. Cenaze sanayisini inceleyen George Mason Üniversitesi’nden Lucia Liu, “Baoxing dışında hiç bu kadar uzun sıra görmemiştim” dedi. Yakma hizmeti için bekleme müddeti 5 günü buluyor.

NEDEN BU TÜRLÜ OLDU

Şanghay’daki hastanelere giren New York Times ise tez edilenin bilakis hastaneye yatışların da çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bilhassa yaşlılarla dolup taşan hastanelerde enfekte bireyler, resepsiyon yahut bekleme odası üzere boş bulunan her yerde tedavi edilmeye çalışıyor. Hastane işçisi, COVID testi müspet çıkan çok sayıda sıhhat çalışanının yokluğunda fazla mesai yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. 26 milyonluk kentin yüzde 70 kadarının enfekte olduğu kestirim ediliyor. Hem hastaneler de hem de cenaze konutlarında yer bulunamıyor. Bilhassa ek doz aşılama oranının düşük olduğu yaşlılar risk altında. Aşılılar ise yeni varyantlara karşı aktifliği zayıf Çin imali aşılar kullanıldığı için gereğince korunamıyor.

Pekin, müspet test olsa bile yalnızca teneffüs yetmezliği vefatlarını COVID sayıyor. Buna nazaran salgın başından beri 5200 kişi öldü. Fakat sayı gerçeği yansıtmıyor.

TÜRKİYE’DEN ÇİN’E BİRİNCİ UÇUŞ

Mart 2020’den beri yurtdışından gelişlere uyguladığı karantina koşulunu 8 Ocak’ta kaldıran Çin’e, İstanbul’dan birinci uçuş dün yapıldı. Çin havayolu şirketi China Southern Airlines, birçok İngiltere’den aktarmalı gelen 240 yolcusuyla İstanbul’dan Guangzhou kentine uçtu. Pandemi sonrası birinci tarifeli sefer için küçük bir merasim yapılan İstanbul Havalimanı’nda konuşan China Southern Airlines Türkiye Genel Müdürü Wen Demei, kısa müddette Çin’in öteki kentlerine de direkt uçuşların başlayacağını söyledi.

‘AVRUPA İÇİN TEHDİT DEĞİL’

Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa ofisi yöneticisi Hans Kluge, Çin’deki COVID-19 salgınının Avrupa bölgesi için “acil bir tehdit” oluşturmadığını lakin daha fazla bilgiye gereksinim duyulduğunu söyledi. Kluge, “Kayıtsız kalamayız” diye de ekledi.Birçok ülke Çinli yolculara COVID-19 testi zaruriliği getirmişti. Avustralya ve Kanada, Çin’den gelen yolcuların uçağa binmeden evvel COVID-19 testine girmelerini kural koşuyor.

Pekin’in dış mahallesi Tongzhou’da yoğunluk nedeniyle krematoryuma ek otopark açıldığı görülüyor.

 

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.