SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Dünyadan dayanak ve yardım seferberliği

Türkiye ve Suriye’yi vuran 7.7 büyüklüğündeki sarsıntı sonrasında savaştaki Ukrayna’dan bağlantıların gergin olduğu Yunanistan’a kadar tüm dünyadan Türkiye’ye takviye ve yardım teklifleri yağdı. NATO ve AB uyumunda çok sayıda ülke arama kurtarma takımı göndermeye hazırlanıyor.

Dünyadan dayanak ve yardım seferberliği
Akacan The Mall
07.02.2023 07:24
0
A+
A-

Dünyadan takviye ve yardım seferberliği
Türkiye ve Suriye’yi vuran 7.7 büyüklüğündeki sarsıntı sonrasında savaştaki Ukrayna’dan bağların gergin olduğu Yunanistan’a kadar tüm dünyadan Türkiye’ye takviye ve yardım teklifleri yağdı. NATO ve AB uyumunda çok sayıda ülke arama kurtarma grubu göndermeye hazırlanıyor.

TÜRKİYE, 10 vilayette geniş çaplı yıkıma yol açan 7.7 şiddetindeki sarsıntının akabinde memleketler arası yardıma muhtaçlık duyduğunu ilan etti. AFAD’ın Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki en üst seviye olan ve “Uluslararası takviyeye gereksinim duyulduğu” manasına gelen “4’üncü seviyede” alarm veren Türkiye’ye tüm dünyadan yardımlar yola çıktı. Dün sabaha karşı 04.17’deki sarsıntıdan sonra Türkiye’ye yardım teklif eden ülke sayısı 45’i geçti.

BIDEN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ

Akacan The Mall

ABD: Türkiye’ye yardım hazırlığına başladıklarını bildiren ABD’de Lider Joe Biden, Twitter’dan “Ekibime, Türkiye ile uyum halinde durumu yakından takip etmeyi sürdürmeleri ve gereken tüm yardımı sağlamaları talimatını verdim” dedi. Biden, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak zelzele münasebetiyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Hayatını kaybedenler için taziyelerini ileten Biden, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

NATO: Genel Sekreter Jens Stoltenberg, müttefiklerin Türkiye’ye yardım için harekete geçtiğini söyledi. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduklarını da söyledi.

İSRAİL’DEN YARDIM EKİBİ

İSRAİL: Savunma Bakanı Yoav Gallant, Türkiye’ye arama-kurtarma takımı gönderilmesi için orduya hazırlanmaları talimatını verdi.

ALMANYA: Başbakan Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, zelzelenin akabinde yardım ulaştırmak için “hızlı şekilde” hareket edeceklerini söyledi.

FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zelzelenin akabinde Türkiye ve Suriye’ye yardım göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

İNGİLTERE: Başbakanı Rishi Sunak, yardım için “ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını” söyledi.

‘POLONYA’YA GÜVENİN’

RUSYA: Devlet Lideri Vladimir Putin, Suriye başkanı Beşar Esad’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya’nın taziyelerini ileten ve yardım teklif eden iletiler gönderdi.

POLONYA: Yardım teklif eden Başbakan Mateusz Morawiecki, “Türkiye, Polonya’ya güvenebilir” dedi.

İRAN: Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ankara ve Şam’a hitaben, “Bu iki dost ülkeye acil yardım sağlamaya hazır olduklarını” belirtti, başsağlığı diledi.

AB YARDIM DÜZENEĞİ AKTİF

AB: Türkiye’nin de iştirakçileri ortasında yer aldığı AB Sivil Muhafaza Düzeneği harekete geçirilirken, yardımın uyumu için acil toplantı düzenlendi. Bu kapsamda Hollanda ve Romanya’dan gruplar Türkiye’ye gerçek yola çıktı. AB’nin çabucak her seviye yöneticisinden taziye ve geçmiş olsun bildirileri geldi. Ayrıyeten, alanda çalışan birinci yardım takımlarına bilgi akışı için Kopernik uydularının bölgede hizmet vereceği, harita hizmetlerinin bölgedeki gruplarca kullanılabileceği bildirildi.

BM: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, taziye iletisi paylaşarak BM’nin acil yardım dayanağı sağlamaya hazır olduğunu açıkladı. Ayrıyeten dünkü BM Genel Konseyi oturumunda zelzelede hayatını kaybedenler için bir dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

DSÖ: Dünya Sıhhat Örgütü Genel Yöneticisi Tedros Ghebreyesus, zelzeleden etkilenenlere süratli müdahale sağlamak için acil sıhhat gruplarının faal edildiğini açıkladı.

PAPA’DAN MESAJ

VATİKAN: Katoliklerin manevî başkanı Papa Françesko, Türkiye’deki can kayıplarından dolayı derin hüzün duyduğunu söyledi.

ÇİN: Devlet Lideri Şi Cinping, kayıpları “şok içinde” öğrendiğini söyledi ve başsağlığı dileklerinde bulundu.

ERMENİSTAN: Başbakan Nikol Paşinyan, “Çok sayıda can kaybı haberleri nedeniyle keder duymaktayım” dedi. “Ermenistan, dayanak sağlamaya hazırdır” diye ekledi.

KİM NE GÖNDERİYOR

AZERBAYCAN: Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma grubu ile beraberinde 8 köpek yola çıktı.

RUSYA: 100 arama kurtarma çalışanından oluşan takımlar, iki adet Il-76 nakliye uçağıyla Türkiye’ye gönderilmek üzere hazır.

YUNANİSTAN: 21 itfaiyeci, 5 tabip, 1 enkaz uzmanı, 2 köpek ve 1 kurtarma aracı, C-130 nakliye uçağıyla İncirlik havaalanına hareket etti.

ABD: Bölgeye 158 kişilik arama kurtarma takımı ve ek yardımlar göndermek için hazırlık yapıyor.

İNGİLTERE: Türkiye’ye 76 uzmandan oluşan arama kurtarma grubu yola çıktı.

FRANSA: Avrupa dayanak sisteminin bir modülü olarak 139 kişilik sivil güvenlik kurtarma takımı Türkiye’ye gönderilecek.

İSRAİL: Arama kurtarma takımı gönderiminin yanı sıra, bölgede sahra hastanesi kuracak.

İSPANYA: Arama çalışmaları için insansız hava araçları ve işçi gönderecek.

POLONYA: 76 itfaiyeci ve sekiz kurtarma köpeğinden oluşan takım hazır.

ÇEKYA: 68 kişilik bir kentsel arama kurtarma grubu gönderecek.

TAYVAN: Türkiye’ye yardım için 200 bin dolar bağışlayacağını ilan etti. Ayrıyeten kurtarma takımı göndermek için hazırlık yapıyor.

HOLLANDA: Bir arama kurtarma takımı Türkiye ve Suriye’ye gidecek.

BULGARİSTAN: İki adet Spartan askeri kargo uçağının yanı sıra itfaiye ve kurtarma takımları ile sıhhat vazifelileri Adana’ya gelecek.

ALMANYA: 41 misyonlu ve 7 köpekten oluşan bir arama kurtarma takımı gönderildi.

JAPONYA: 75 kişilik acil müdahale ve kurtarma takımının yanı sıra insani yardım gereçleri gönderecek.

UKRAYNA’DAN YARDIM

Rus işgaline karşı direnen Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’den de Türkiye’ye dayanak iletisi geldi. Twitter’dan Türkçe bildiri paylaşan Zelenski, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve halkına başsağlığı diliyorum…” dedi. Bu açıklamadan sonra Kiev idaresi, Türkiye’ye “Kalabalık bir kurtarma ekibi” göndermeye hazır olduklarını resmen bildirdi.

ATİNA VE STOCKHOLM’DEN DESTEK

Türkiye’nin son devirde gerginlik yaşadığı iki ülke olan Yunanistan ve İsveç de yardım teklif etti.

İSVEÇ: Dışişleri Bakanı Tobias Billström, yardım için Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşeceklerini söyledi. Billström ayrıyeten, Suriye’ye de yardım için AB ile ortak hareket edeceklerini kaydetti.

YUNANİSTAN: Başbakan Kiriakos Miçotakis, “Bizden ne isteyeceklerine bağlı olarak, tüm imkânlarımızı Türkiye’ye sunmaya hazırız” dedi.

LİDERLERDEN TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran, zelzele nedeniyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Lideri Joe Biden, Katar Buyruğu Pir Temim bin Hamad Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Lideri Pir Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Rusya başkanı Vladimir Putin, Ürdün Hükümdarı 2. Abdullah, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, taziye dileklerini iletti ve arama kurtarma gayretlerine takviye teklifinde bulundu.

TÜRKİYE’YE UYDU TEKLİFİ

ABD’li işinsanı Elon Musk, Türkiye’de sarsıntıdan sonra bağlantı sorunu yaşandığını ve Starlink uydularını göndermeyi teklif ettiğini bildirdi. Musk’ın teklifi Ankara’dan kabul görmedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.