SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dünya Türk SİHA’larını konuşuyor! ‘Türkiye güç merkezi haline geldi’

Dünya Türk SİHA’larını konuşuyor! ‘Türkiye güç merkezi haline geldi’Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaşta Ukrayna tarafından kullanılan …

Dünya Türk SİHA’larını konuşuyor! ‘Türkiye güç merkezi haline geldi’
Akacan The Mall
22.07.2022 11:22
0
A+
A-

Dünya Türk SİHA’larını konuşuyor! ‘Türkiye güç merkezi haline geldi’
Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaşta Ukrayna tarafından kullanılan Türkiye üretimi İHA ve SİHA’lar savaşta kilit bir rol oynamaya başladığından beri tüm dünyanın gözü de ülkemize çevrildi. Türkiye son yirmi yılda silah üretiminde global bir oyuncu haline geldi diyen dünya basını neredeyse her gün Türkiye’nin bu büyük muvaffakiyetini manşetlerine taşımaya başladı. Bunun son örneği ise Wall Street Journal’ın bahisle ilgili makalesi ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Lideri Prof. Dr. İsmail Demir’le yapılan röportaj oldu…

“Türkiye’nin silah üreten bir güç merkezi olma yolunda yirmi yıl süren projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için meyvelerini vermeye başlıyor.” ABD’nin en saygın gazetelerinden ise Wall Street Journal’ın yayınladığı haber bu cümleyle başlıyor.

Gazete, Türkiye’nin düşük maliyetli insansız hava araçları, Ukrayna’nın Rus işgaline karşı savaşında güç istikrarını değiştirmeye yardımcı oldu ve dünyadaki çatışmaları da dönüştürüyor yorumu yaparken Türk şirketlerinin yeni bir eseri olan helikopterin Filipinler’e, deniz korvetinin Pakistan’a ve zırhlı araçların da Kenya’ya ihraç edileceğini anlatıyor.

Akacan The Mall

WSJ, Rakibi Yunanistan ile rekabet edebilmek için donanmasını kuran Türkiye’nin 10 farklı ülkeye devriye botları sattığını lisana getiriyor.

WSJ: ERDOĞAN VERDİĞİ KARARLARIN MEYVELERİNİ TOPLUYOR

Erdoğan hükümetinin 2002’de 5 milyar dolardan başlayan yatırımları şu anda yılda 60 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu da ABD ve öteki silah üreticilerine olan dış bağımlılığı azaltıyor.

Türkiye’nin özel savunma endüstrisi yatırımları da 2002’de 1 milyar dolardan 2020’de 11 milyar dolara çıktı. Silah mutabakatları Türkiye’nin en tesirli dış siyaset araçlarından biri haline geldi.

Türkiye artık Türk silahlı kuvvetlerinin muhtaçlığının yaklaşık %70’ini karşılayabiliyor. Bu oran 2000’lerin başında yalnızca %30’du.

Yetkililer, Bayraktar TB-2 dronlarının başarısına, imzalanan askeri ihracat mutabakatlarına dayanarak dayanarak, Türkiye’nin insansız kara, deniz ve sualtı araçları da dahil olmak üzere başka drone’ların ana tedarikçisi olmak istediğini söylüyor.

İSMAİL DEMİR: HAVA ARAÇLARIYLA HUDUTLU KALMAYACAK

Türkiye Savunma Sanayii Kurumu Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en sağlam çalışma arkadaşlarından bir olan İsmail Demir, “Geleneksel şeylerin birtakım sonları olduğu açık ve yeni ve ticari bir şeyler aramamız gerekiyor. Bunun da hava araçlarıyla sonlu kalmaması gerektiğini düşündük. Kara, deniz ve deniz altı araçlarımız da olmalı.” diyor WSJ’ye verdiği röportajda.

Stockholm Milletlerarası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne nazaran Türkiye, 2017 ile 2021 yılları ortasında silah ihracatında İsrail ve İsviçre’nin gerisinde, Ukrayna ve İsveç’in önünde 12. sırada yer aldı. Türkiye’nin endüstrisi ABD, Rusya ve Fransa üzere silah satan devlerle karşılaştırıldığında hala küçük, lakin 2001’de 36. sırada yer aldığından beri ülkemiz artık yeni bir evreye geçti.

Geçen hafta CNN International kanalında konuşan Haluk Bayraktar, Ukrayna’ya Türk SİHA’sı temin etmeye devam edeceklerini söylemiş lakin Rusya’ya asla Bayraktar TB2 satılmayacağının altını çizmişti.

“ÖNCELİK ULUSAL ÇIKARLARDA”

CNN International’daki yayının çabucak akabinde bu sefer ABD’nin tesirli gazetesi Wall Street Journal, ‘Drone’lar, insansız deniz araçları ve katil robotlar, Türkiye’yi silah sanayii için güç merkezi yaptı’ başlığıyla geniş bir haberi sayfasına taşıdı.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Lideri Prof. Dr. İsmail Demir’le de röportaj yapan WSJ, Demir’in “Yüzde yüz bağımsız olmaya çalışmanın mümkün ve mantıklı bir şey olmadığını biliyoruz. Buradaki anahtar, ne vakit olursa olsun ulusal çıkarlarımızı müdafaamız gerektiğidir” sözlerine yer verdi.

WSJ’nin kapsamlı haberinde, insansız kara araçları üreten ve merkezi Ankara’da olan Elektroland Savunma’nın satış yöneticisi Mustafa Orakçı’nın kelamlarına de yer verildi. Orakçı, “Bayraktar’ın başarısı bizim için büyük bir reklam oldu” diye konuşurken gazete, Elektroland’in deposunda, Bangladeş hükümetine gönderilmeyi bekleyen 10 aracın hazır beklediğini yazdı.

ÜRETİM PATLAMASI YAŞANDI

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Türk savunma endüstrisinin öbür kesitlerinde de büyük bir üretim patlaması yaşanmasına sebep oldu.

Yozgat’ın bir kasabasında emekçiler, Ukrayna ordusu için askeri sınıf kollayıcı giysiler, dikiş ve paketleme beden zırhı ve miğfer ürettiler.

Garanti Kompozit’in giderek genişleyen tesislerinde çalışan şirketin lideri Hüseyin Muharrir, şubat ayındaki Rus işgalinden kısa bir mühlet sonra Ukrayna’ya on binlerce zırh setinden oluşan büyük bir sipariş yolladı.

ÜRETTİĞİ ZIRHI ZELENSKİ’NİN ÜZERİNDE GÖRDÜ!

Şirket, işgücünü artırmak için 120 çalışanı daha işe alarak üretimi hızlandırdı. Müellif, şirketin Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’ya 80.000 ila 100.000 set zırh gönderdiğini söyledi.

Yazar, savaşın başlamasına birkaç hafta kala, Ukraynalı yetkililerin şirketle temasa geçerek kaslı ve hayli kısa uzunluklu bir adam için “özel bir zırh seti” talep ettiğini söyledi.

Birkaç hafta sonra Muharrir, Ukrayna’daki savaşla ilgili bir televizyon haberini izlerken, göğsünde zırh giyen gizemli müşteriyi gördü: Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski…

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.