SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dünya nefesini tuttu… Savaşın başından beri bir birinci: Lavrov G20 doruğuna uçtu!

Dünya nefesini tuttu… Savaşın başından beri bir birinci: Lavrov G20 doruğuna uçtu!Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 dışişleri bakanları …

Dünya nefesini tuttu… Savaşın başından beri bir birinci: Lavrov G20 doruğuna uçtu!
Akacan The Mall
07.07.2022 11:22
0
A+
A-

Dünya nefesini tuttu… Savaşın başından beri bir birinci: Lavrov G20 doruğuna uçtu!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 dışişleri bakanları doruğu için Endonezya’ya gitti. Bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde geçecek tepe birebir vakitte Rusya’nın 24 Şubat’tan beri bu çeşit bir toplantıda birinci defa temsil edilmesi de demek. Dünyanın merakla beklediği toplantılardan evvel yapılan açıklamalar ise epeyce kritik…

Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı ve blok içinde krize nasıl cevap verileceği konusundaki derin bölünmelerin gölgesinde kalması olası G20 dışişleri bakanlarının bir ortaya gelmesi için Endonezya’nın Bali adasına uçtu.

Endonezya’daki bu değerli toplantı, Kremlin’in komşusunu işgal etmesi ve global besin ve güç krizlerini tetiklemesinden bu yana bir Rus elçisiyle birinci üst seviye görüşme olacak.

Akacan The Mall

Kritik G20 tepesi dünyayı krize sürükleyen savaş gündemiyle başlıyor

ABD-ÇİN VE RUSYA BİR ARADA!

Zirvede, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lavrov ve Çin dışişleri bakanı Wang Yi, Batılı hükümetler ortasında savaşın besin ve yakıt maliyetleri üzerindeki tesirine ait kaygılar ele alınacak ve iştirakçi ülkeler BM’yi “benzeri görülmemiş” tehlike konusunda uyaracaklar.

Toplantı birebir vakitte, Lavrov’un savaşı şiddetle eleştiren uluslardan meslektaşlarıyla birinci defa bir ortaya gelmesi olacak.

Analistler, Ukrayna’daki savaşın nasıl yönetileceği ve global tesirleri konusunda uyuşmazlıklarla dolu G20 tarafından ne elde edilebileceğini, rastgele bir kazanım olup olmayacağını sorgulamaya çoktan başladı bile.

Öte yandan Batılı üyeler Moskova’yı savaş hatalarıyla suçlayıp gibisi görülmemiş yaptırımlar uygularken, Çin, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika üzere başka ülkeler tıpkı eleştirel tavrı benimsemedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi bir arada

LAVROV DAVET YAPMIŞTI

Lavrov, dün yaptığı konuşmada dünyadaki tüm tarafları memleketler arası maddeleri korumak için uğraş göstermeye çağırdı ve “Dünya karmaşık bir biçimde gelişiyor” dedi.

Hafta başında ise Çin, Washington’un “uluslararası kuralları sırf uygun gördüğü formda gözlemlediğini” belirterek ABD ve NATO’ya sert tenkitler yaptı. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Pekin’de gazetecilere verdiği demeçte, “Sözde kurallara dayalı memleketler arası sistem, aslında bir avuç ülke tarafından ABD’nin çıkarlarına hizmet etmek için yapılan bir aile kuralıdır” dedi.

Kritik toplantı öncesinde konuşan Almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü Christian Wagner de, bunun “normal bir zirve” yahut “her zamanki üzere iş” olmayacağını söyledi.

Lavrov’un tepedeki varlığı büyük bir kriz yaratacağa benziyor

‘FELAKET GEÇECEK BİR TOPLANTI’

Dış Bağlantılar Kurulu’nun Güneydoğu Asya kıdemli üyesi Joshua Kurlantzick, toplantıya konut sahipliği yapan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun muhtemelen ‘felaket geçecek’ bir toplantıdan kaçınmayı umduğunu söyledi.

Kurlantzick, masanın etrafında çok çeşitli ülkeler ve bakış açıları bulunduğunu ve bunun ‘neredeyse yönetilemez’ olduğunu söyledi ve ekledi: “Bazı G20 ülkeleri ortasında neredeyse her hususta rastgele bir sonuca varmak için çok büyük uçurumlar var. Maliye bakanları toplantısında olduğu üzere, kimsenin çekip gitmemesi mucizevi olacak.”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Lavrov’la asla görüşmeyeceği açıklandı

BLINKEN: LAVROV’LA GÖRÜŞMEM

Nisan ayında İngiltere, ABD ve Kanada, Rusya’nın işgalini protesto etmek için bir G20 toplantısından koordineli bir halde ayrılmıştı.

Bazı Batılı ülkeler G20 toplantılarını boykot etmekle tehdit etmişti, lakin ABD Dışişleri Bakanlığı salı günü Blinken’in “tam ve etkin bir katılımcı” olacağını söyledi. ABD ile Lavrov ortasında resmi bir görüşme olmayacağını belirten açıklamada, Rusya’nın “diplomasi konusunda önemli olmadığını” da kelamlarına ekledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, “Bu ciddiyeti şimdi görmedik. Rusların bize kendileriyle, dışişleri bakanı Lavrov’la ikili bazda görüşmemiz için bir neden vermesini istiyoruz, lakin Moskova’dan gördüğümüz tek şey Ukrayna halkına ve ülkesine karşı daha fazla vahşet ve saldırganlık.” kelamlarını kullandı.

ABD dışişleri bakan yardımcısı Daniel Kritenbrink, Blinken’in Wang ile ABD-Çin bağlarıyla ilgili farklı görüşmelerde bulunacağını, böylelikle rekabetin ‘yanlış hesaplamalara yahut çatışmalara yol açmayacağını’ söyledi.

Çin dışişleri bakanı Wang Yi, tepenin en kıymetli aktörlerinden biri olacak

ENDONEZYA ARABULUCU OLMAYA ÇALIŞIYOR

Endonezya Cumhurbaşkanı Jokowi, yakın vakitte hem Ukrayna’yı hem de Rusya’yı ziyaret ederek, birçok ülke üzere Endonezya’nın da büyük ölçüde bağımlı olduğu ihracatın yine başlamasına müsaade verecek tedbirler davetinde bulundu.

Endonezya, dış siyasete “bağımsız ve aktif” bir yaklaşım getiriyor ve müzakerelere yardımcı olabilecek tarafsız bir aktör olarak görünmeye çalışıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.