SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Dünya bu imgelerle sarsıldı… Adım adım vefata yürüdüler!

Dünya bu imajlarla sarsıldı… Adım adım mevte yürüdüler!New York Times tarafından yayınlanan imgeler dünyayı ayağa kaldırdı. Rus askerlerinin …

Dünya bu imgelerle sarsıldı… Adım adım vefata yürüdüler!
Akacan The Mall
20.05.2022 15:37
0
A+
A-

Dünya bu imajlarla sarsıldı… Adım adım mevte yürüdüler!
New York Times tarafından yayınlanan imgeler dünyayı ayağa kaldırdı. Rus askerlerinin Ukraynalı sivilleri kurşuna dizmeden evvel sıraya sokup yürüttü o anlar adeta büyük bir infiale yol açtı. Hayattayken son kere görülen sekiz erkek, Rusların karargah olarak kullandıkları binanın art bahçesinde kurşuna dizildi…

The New York Times tarafından elde edilen şahit tabirleri ve görüntüler, Rus paraşütçülerinin 4 Mart’ta Buça’da en az sekiz Ukraynalı nasıl infaz ettiğini gösteriyor. Görenin bakmakta zorlanacağı bu anlar tıpkı vakitte fecî bir savaş kabahatinin da delili.

Buça’da bir caddede silah zoruyla yürütülen Ukraynalı tutsaklardan kimileri kambur durmuş, önlerindeki arkadaşlarının kemerlerini tutuyorlar. Oburlarının elleri başlarının üzerinde. Askerlerden biri onlara “Sağa yürü pislik” diye emrediyor.

Akacan The Mall

İnfazı gerçekleştiren Rus askerleri

Yakınlardaki bir konutun güvenlik kamerası ve bir şahit tarafından çekilen ve The New York Times’ın elde ettiği görüntüler, Ukraynalı adamların idam edilmeden dakikalar evvel Rus birliklerinin nezaretinde olduğunun en açık delili.

TEK TEK SAYDILAR

Görüntülerden birini çeken kişi, “Rehineler orada, çitin yanında yatıyor” diyor. Sayıyor: “Bir, iki, üç, muhakkak, dört, beş, altı…” Toplamda dokuz kişi var.

Görüntü bitmeden evvel bu şahısların zorla yere yatırıldığı görülüyor. Olayın sekiz şahidi ise The Times’a daha sonra olanları anlattı. Askerler, adamları Rusların devraldığı yakındaki bir ofis binasının ardına götürdü. Silah sesleri duyuldu. Tutsaklardan hiçbir geri dönmedi….

Bir gün sonra 5 Mart’ta çekilen ve tekrar The Times tarafından elde edilen bir drone görüntüsü, görgü şahitlerinin tabirlerini doğrulayan birinci görsel ispat. Görüntü, 144 Yablunska Caddesi’ndeki ofis binasının yanında iki Rus askerinin yanında nöbet tutarken yerde yatan cesetleri gösteriyor. Cesetler ortasında parlak mavi bir parıltı görülüyor. Bu kişinin, o gün götürülen Ukraynalılardan biri üzere mavi bir sweatshirt giydiği açık.

Rus kuvvetlerinin Buça’dan çekilmesinin akabinde nisan ayı başlarında, kimileri elleri bağlı olan, bir avluda infaz edilmiş erkek cesetlerinin bir fotoğrafı, dünya çapında büyük reaksiyon toplamıştı. En üst seviyedeki Rus yetkililer Buça’da yaşananları tekraren reddetti ve manzaraları ‘provokasyon ve sahte’ olarak nitelendirdi.

İnfaz edilen sivillerin imgesi dünyayı ayağa kaldırmıştı

RUSLAR GEÇERSİZ DEDİ LAKİN…

Lakin The Times tarafından haftalarca süren bir araştırma, Rus paraşütçülerinin avluda fotoğrafları çekilen adamları toplayıp kasıtlı olarak infaz ettiğine ve bu Rus askerlerinin bir savaş kabahatine direkt karıştığına dair yeni deliller sunuyor. Rusya’nın Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, The Times’ın bulgularına ait yorum taleplerine cevap vermedi.

Bu adamlara ne olduğunu ortaya çıkarmak için The Times, haftalarca Bucha’da hayatta kalanlarla, şahitlerle, isimli tabiplerle, polis ve askeri yetkililerle röportaj yaptı. Muhabirler, infaz gününden daha evvel yayınlanmamış görüntüleri topladılar. Bu, şimdiye kadar kurbanların son hareketlerini izleyen tek delillerden kimileri. Times, kayıp şahıs raporları için toplumsal medyayı taradı, kurbanların aile üyeleriyle konuştu ve birinci sefer idam edilen tüm adamları ve birçoklarının neden gaye alındığını tespit etti.

Onlar, savaştan evvel sıradan sivil hayatlar yaşayan kocalar ve babalar, bakkal ve fabrika işçileriydiler. Lakin erkeklerin ülkeden ayrılmasına getirilen kısıtlamalar ve topluluklarını muhafaza kararlılığıyla birlikte, erkeklerin birçok öldürülmeden evvelki günlerde çeşitli savunma güçlerine katıldı. Çabucak hepsi, daha sonra cesetlerinin yatacağı avluya yürüme aralığında yaşıyordu.

28 yaşındaki Vitaliy Karpenko, 31 Yablunska Caddesi’ndeki bir denetim noktasında Rus askerleri tarafından infaz edildi

ŞAHİTLER ANLATTI

31 Yablunska Caddesi’nde, 43 yaşında bir inşaatçı olan Ivan Skyba ve öbür beş savaşçı, Ruslar döndüğünde derme çatma bir denetim noktasında vazife yapıyordu. The Times’a konuşan Skyba, ortalarında bir el bombası, kurşun geçirmez yelek ve tüfek olduğunu söyledi.

Her şeye şahit olan Skyba, arama yapan Rus askerlerinin adamları bulduğunu ve mesken sahibi de dahil olmak üzere dokuz kişiyi silah zoruyla meskenden dışarı çıkmaya zorladığını söyledi. Askerler, erkeklerin dövmelerine baktı ve kimilerini soydu. Sonra onları 144 Yablunska Caddesi’ndeki Rus üssüne götürdüler.

Görgü şahitleri, tutsak kümesini Rus üssünün önündeki otoparkta başlarına gömlekleri çekilmiş halde gördüklerini söylediler. Ofis binasının önünde yaşayan 57 yaşındaki Yura Razhik, kimilerinin ellerinin bağlı olduğunu söyledi. Skyba, Rus askerlerinin onları dizlerinin üzerine çöktürdüklerini ve akabinde adamlardan birini, 28 yaşındaki Vitaliy Karpenko’yu neredeyse anında vurduklarını söyledi.

Skyba ve bir öbür tutsak olan Andriy Verbovyi, daha sonra binanın içine alındıklarını, burada sorgulandıklarını ve Verbovyi vurulup öldürülmeden evvel dövüldüklerini söyledi. Askerler Skyba’yı, öteki denetim noktası muhafazalarının hâlâ tutulduğu otoparka geri götürdü.

Bir noktada, denetim noktası muhafazalarından biri Ruslara savaşçı olduklarını itiraf etti, dedi Skyba ve o adam sonunda hür bırakıldı. Lokal bir askeri kumandan ve müfettişlere nazaran, şu anda Ukrayna makamları tarafından soruşturma altında; The Times tarafından görülen bir hükümet evrakı, bunun “vatana ihanet” suçlaması olduğunu belirtiyor.

Askerler kalan adamlarla ne yapacaklarını tartıştılar. Skyba’ya nazaran biri, “Onlardan kurtulun ancak burada değil, böylelikle cesetleri ortalıkta dolanmaz” dedi…

AVLUDA YÜRÜTTÜLER

Bay Skyba, iki Rus askerinin Bay Skyba’yı ve kalan tutsakları binanın yan tarafındaki bir avluya götürdüğünü ve burada öteki bir cesedin bulunduğunu söyledi. Times, bu adamın bir gün evvel kaybolan diğer bir savaşçı olan 37 yaşındaki Andriy Matviychuk olduğunu belirledi. Vefat evrakına nazaran başından vurulmuştu.

Razhik ve ofis binasının dışında tutulan başka şahitler, askerlerin esirleri gözden kaçırdıklarını gördüklerini söylediler. Akabinde silah sesleri duyuldu.

“Vuruldum ve düştüm” dedi Skyba. Yaralarıyla ilgili paylaştığı fotoğraflarda karnının sol tarafında bir giriş ve çıkış yarası görülüyor. Buça’da yarasını tedavi eden bir tabip ve The Times tarafından incelenen bir tıbbi rapor, yaralanmayı doğruladı.

“Düştüm ve meyyit taklidi yaptım” dedi. “Hareket etmedim ve nefes almadım. Dışarısı soğuktu ve insanların nefesini görebiliyordunuz.”

Askerler hala hareket eden yaralı adamlara yaylım ateşi açarken Skyba orada yattı. Askerlerin sesini artık duyamayacak hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika bekledi. Sonra koştu.

Otoparkta ve binanın içinde öldürülen erkeklerin cesetleri avluya getirildi ve öbür altı kurbanla birlikte yaklaşık bir ay orada kaldılar.

Svyatoslav Turovskyi’nin hayatı bir avluda infaz edildiğinde son buldu…

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.