SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

DSÖ açıkladı… Dünyayı bekleyen yeni tehdit: Öldürücü mantarlar!

DSÖ açıkladı… Dünyayı bekleyen yeni tehdit: Öldürücü mantarlar!Dünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sıhhat Örgütü …

DSÖ açıkladı… Dünyayı bekleyen yeni tehdit: Öldürücü mantarlar!
Akacan The Mall
27.10.2022 12:07
0
A+
A-

DSÖ açıkladı… Dünyayı bekleyen yeni tehdit: Öldürücü mantarlar!
Dünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sıhhat Örgütü’nden yeni bir ikaz daha geldi. Dünya üzerindeki yeni ve tehlikeli virüs ve bakterileri bildirerek dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmamak isteyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin ismini koydu…

38 yaşındaki avukat Vikram Trivedi, koronavirüse yakalandığında fazla endişelenmedi. Lakin kısa bir mühlet sonra sol göz küresi, sinüsünün büyük bir kısmı ve damağı hayatını kurtarabilmek için verilen büyük çaba sonucunda ameliyatla alındı.

Talihsiz adamın hayatını değiştiren ameliyat, Covid-19 ve hatta bakteriyel bir enfeksiyon yüzünden yapılmamıştı. Trivedi’nin bağışıklığı baskılanmış, bedenini ele geçiren saldırgan bir ‘kara mantar’ enfeksiyonundan onu kurtarabilmek için hekimlerin onu öteki seçeneği kalmamıştı.

Akacan The Mall

PANDEMİ SIRASINDA ÇOK SAYIDA İNSANIN VEFATINA YOL AÇMIŞTI

2021’de pandeminin ikinci dalgası sırasında Hindistan’da tahminen 4 bin 300 koronavirüs hastası mantar nedeniyle hayatını kaybetti.

Halk sıhhatiyle ilgili ihtarlar tarihi olarak iki patojen sınıfına odaklanır: Bakteri ve virüsler.

Ancak Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) geçtiğimiz gün uyardığı üzere, mantar saldırısının beşerler için oluşturduğu risk süratle artıyor.

Artışın sebebinin Covid salgınında ilaçlara direnç geliştiren ve bağışıklığı baskılanmış hastaların sayısının çoğalması olduğu düşünülüyor.

EN TEHLİKELİ 19 TÜR

DSÖ, en son 2018’de yayınladığı listede ‘X Hastalığı’ da dahil olmak üzere öncelikli patojenler listesini açıklamıştı. Artık ise en tehlikeli 19 mantar cinsinin yer aldığı liste dünyaya duyuruldu.

DSÖ’nün AMR (antimikrobiyal direnç) sorumlusu Dr. Hanan Balkhy “Bakteriyel antimikrobiyal direnç pandemisinin gölgelerinden ortaya çıkan mantar enfeksiyonları büyüyor ve tedavilere her zamankinden daha dirençli hale geliyor, bu da dünya çapında bir halk sıhhati sorunu haline geliyor” dedi.

Mantar Enfeksiyonları için Global Aksiyon Fonu, her yıl 300 milyondan fazla insanın önemli bir mantar enfeksiyonuna yakalandığını ve yılda 1 milyon 600 bin kişinin en yaygın enfeksiyonlardan öldüğünü varsayım ediyor.

25 milyon insanın daha ölme yahut görme yetilerini kaybetme riski altında olduğunu söylüyor.

ÜLKE VE COĞRAFYA AYRIMI YOK!

Üstelik bu enfeksiyonlar coğrafya ile sonlu değil; Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki beşerler giderek güçten düşüren mantar hastalıklarına maruz kalıyor.

Tipik olarak mantarlar, teneffüs yollarını istila ederek ve beyin de dahil olmak üzere hudut sistemine saldırarak öldürür.

Bağışıklık sistemleri zayıflamış bireyler, kanser için kemoterapi görenler yahut HIV/AIDS tedavisi görenler istilacı mantar enfeksiyonları açısından en büyük risk altındadır.

Raporun muharrirlerinden biri olan Haileyesus Getahun, The Telegraph ile yaptığı özel röportajda, ‘Mantar hastalıkları, bilhassa istilacı olanlar giderek daha yaygın hale geliyor ve bunlar bilhassa savunmasız, bağışıklığı baskılanmış hastaları etkiliyor’ dedi.

COVID-19 RİSKİ ARTIRDI

Yaşananlarda Covid-19’un da bir rol oynadığına inanılıyor. DSÖ’ye nazaran, pandemi sırasında hastanede yatan hastalar ortasında bildirilen invaziv (yaygın) mantar enfeksiyonlarının ziyan verici dokulara dönüşümü ‘genellikle yıkıcı sonuçlarla’ değerli ölçüde arttı.

DSÖ, en telaş verici 19 mantar patojenini, hastalığın halk sıhhati üzerindeki yüküne, antimikrobiyal direncine ve teşhis imkanlarına dayalı olarak kritik, yüksek ve orta öncelikli olmak üzere üç kategoriye ayırdı.

Dört kritik patojen, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde bulunur ve çoğunlukla kanser ve organ nakli hastaları üzere bağışıklığı baskılanmış ve kritik hastalığı olan şahıslara bulaşıyor.

EN ÖLÜMCÜL 4 TİPİ:

İlk patojen, ‘çok ciddi’ olarak tanımlanan ve mevt oranı yüzde 41 ile yüzde 61 ortasında değişen cryptococcus neoforman‘dır. Toprakta ve çürüyen ahşabın içinde yaşayan ve soluma yoluyla yakalanan patojenik bir mayadır. Akciğerleri tesirler ve ayrıyeten merkezi hudut sistemine ve kana da yayılabilir.

Candida auris, yüksek salgın potansiyeline sahip bir mayadır; şimdiden birkaç hastane salgını ürettiği biliniyor. Vefat oranı yüzde 29 ile yüzde 53 ortasında değişmektedir ve mevcut mantar önleyici ilaçların birçoklarına dirençlidir.

Bir öbür riskli mantar Aspergillus fumigatus, teneffüs yoluyla bulaşır. Yüklü olarak akciğer hastalığına neden olur ve beyne yayılabilir. Azole dirençli A. fumigatus enfeksiyonu olanlarda mevt oranları yüzde 47-88 ortasında değişmektedir. Birtakım çalışmalarda mortalitenin yüzde 100’e kadar çıktığı bildirilmiştir.

Candida albicans ise sağlıklı insan mikrobiyomunun bir kesimi olabilir, fakat çoğalırsa yahut öbür dokuları istila ederse enfeksiyonlara da neden olabilir. Yüzde 20-50 ortasında değişen yüksek mortalite ile hayatı tehdit eden bir hastalık olan invaziv (dokuları bozan) kandidiyazis üretebilir.

Listedeki başka patojenler ortasında mucorales, histoplazma spp, cryptococcus gattii ve fusarium spp var.

BÜYÜYEN DİRENÇ

Vakalar artsa da şu anda mevcut olan yalnızca dört antifungal ilaç sınıfı vardır.

Dr. Kothalkar, Hindistan’daki mukormikoz (kara mantar) salgını sırasında hastanesinin mantar önleyici tedavileri tedarik etmekte zorlandığını söyledi. “Büyük hasara yol açan bir kıtlık yaşadık” dedi.

DSÖ, sonlu sayıda ilaca karşı direncin de arttığı konusunda uyardı.

Kandida oral ve vajinal pamukçuk üzere yaygın enfeksiyonlara neden olan mantarların tedaviye karşı giderek daha dirençli hale geldiği belirtildi.

KÜRESEL UYARI

DSÖ, mantar patojenlerinin tedavisi ve nezaretinde araştırma ve geliştirmeye öncelik vermek için global bir ikaz yayınladı.

Örgüt raporunda “Şu anda mantar enfeksiyonları, tüm bulaşıcı hastalık araştırma fonlarının yüzde 1,5’inden daha azını alıyor” diyerek, mantarların gerçek sıhhat yükünün bilinmediğini öne sürerken, ‘çoğu tedavi kılavuzunun hudutlu ispat ve uzman görüşü ile bilgilendirildiği’ belirtildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.