SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dönüşüm kredisine yeni takviye yolda

Riskli yapıların daha süratli yenilenmesi ve vatandaşa kolay ödeme imkânı sağlanması için kentsel dönüşüm kredisinde dayanaklar çoğalacak. Krediye verilen faiz takviyesinin artması, faizin yüzde 1’in altında olması ve vadenin uzaması planlanıyor.

Dönüşüm kredisine yeni takviye yolda
Akacan The Mall
24.01.2023 07:24
0
A+
A-

Dönüşüm kredisine yeni takviye yolda
Riskli yapıların daha süratli yenilenmesi ve vatandaşa kolay ödeme imkânı sağlanması için kentsel dönüşüm kredisinde takviyeler çoğalacak. Krediye verilen faiz dayanağının artması, faizin yüzde 1’in altında olması ve vadenin uzaması planlanıyor.

Ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği kamu öncülüğünde devam ederken süreci hızlandıracak değerli adımlar atılıyor. Meskenini kendi dönüştürecek vatandaşlara verilen faiz takviyeli dönüşüm ve güçlendirme kredisinde limit geçtiğimiz yıl iki kere artmıştı. Artık de dönüşümün hızlanması için krediye verilen faiz dayanağının artırılması gündemde.

Geçen yıl şubat ayında yapılan düzenlemeyle faiz dayanaklı dönüşüm kredisinde limit 200 bin liradan 400 bin liraya çıkmıştı. İnşaat maliyetlerindeki yükseliş ve gelen talepler kıymetlendirilerek ekim ayında ikinci sefer artışa gidildi. Hem faiz dayanağı hem de verilen kredi takviyesi artırıldı. Dayanak sağlanacak kredi anapara fiyatı üst limiti, güçlendirme kredisi için 160 bin liradan 240 bin liraya, konut üretim ve konut edinme ile işyeri üretim kredisi için 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi. İşyeri edinme kredisi üst limiti ise 250 bin lira olarak belirlendi. Konut imal ve edinme kredilerinde faiz takviyesi (yıllık) 400 baz puandan 600 baz puana, işyeri üretim ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 baz puana yükseltildi. Böylelikle bakanlığın faiz dayanağı oranı konut kredilerine aylık 0.50 puana, işyeri kredilerine ise aylık 0.38 puana çıktı.

Akacan The Mall

DÜŞÜK FAİZ UZUN VADE

Bu yıl da dönüşüm için kredi talebi olanlara yeni dayanaklar verilmesi bekleniyor. TOKİ İstanbul Uygulama Daire Lideri Murat Oskay ile toplantı düzenleyen Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, kredilere verilen faiz dayanaklarının artırılmasının gündemde olduğunu açıkladı. Köse, kentsel dönüşüm kredisinde faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesinin ve 10 yıl olan vade mühletinin de uzamasının planlandığını lisana getirirken, yeni dayanak paketinin önümüzdeki günlerde netleşeceğini söyledi.

Sezayi Köse

MÜTEAHHİT YAPAMADI DEVLET FESHETTİ

Kentsel dönüşüm kapsamında değerli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Sezayi Köse, bunlardan birinin fesih hakkı olduğunu lisana getirdi. İnşaatın bir yıl başlamaması yahut 6 ay durması üzere hallerde vatandaşın korunması için mukavelelerin tek taraflı feshedildiğini belirten Köse, “İstanbul’da bugüne kadar 70 projede mukaveleler feshedildi. Böylelikle vatandaşın mağduriyeti önlendi. Bakanlık bu fesih yetkisiniilçe belediyelerine verdi” dedi.

Köse, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümü sağlandı, 93 bin konutun dönüşümü devam ediyor. Süratli dönüşüm için belediyelere de misyon düşüyor. Büyükşehir belediyeleri direkt yetkili. İlçe belediyelerine de yetki veriliyor. İstanbul geneli için lokal yönetim pozisyonunda bulunan belediyelerin sürece daha fazla iştiraki değerli katkılar sağlar.”

FİKİRTEPE’DE MESKENLER TESLİM EDİLİYOR

Kadıköy Fikirtepe’de yarım kalan dönüşüm projelerinin bakanlık eliyle tamamlandığını hatırlatan Sezayi Köse, “Emlak Konut GYO eliyle yürütülen süreçte tüm riskli meskenler tahliye edildi ve yeni projelerin ihaleleri tamamlandı” dedi. Fikirtepe 1 bölgesinde bin 648 konutun teslim edildiğini hatırlatan Köse, “Emlak Konut’un başladığı projede ise birinci teslimler mayıs ayında. Bir firmanın yarım bıraktığı projede 273 konut tamamlanacak. 11 bin konutun inşası da sürüyor” diye konuştu. 

ESENLER’DE ÖRNEK ŞEHİRCİLİK MODELİ

Esenler’de yürütülen projeler hakkında bilgi veren Murat Oskay ise şunları söyledi: “İstanbul’un, hatta Türkiye’nin en büyük dönüşümü ise Esenler ilçesinde sürüyor. Bölgede 2 bin 30 konut hak sahiplerine teslim edildi. 1461 konutun teslimine 2 ay içinde başlayacağız. Yaklaşık 1700 konut ise yıl sonunda tamamlanacak.8.7 milyon metrekare alanda, okulu, mescidi, millet bahçesi ve hatta teknoparkı ile örnek bir şehircilik çalışması yürütüyoruz. Alanın yüzde 68’ini yeşile ayırdık ve kişi başı 15 metrekare yeşil alan düşecek halde planladık. Başka etapların da devreye girmesi ile toplam 60 bin konut inşa edileceğiz. Bu meskenlerin tamamı riskli yapılarda yaşayan vatandaşa verilecek.” Oskay, bu yıl İstanbul’da 15 bin dönüşüm konutunun imaline başlayacaklarını ekledi. 

Murat Oskay

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.