SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Donör 150 ve sıra dışı ailesi… “Erkek arkadaşının kardeşin olabileceğini düşünüyorum”

Donör 150 ve sıra dışı ailesi… “Erkek arkadaşının kardeşin olabileceğini düşünüyorum”Yüzlerce kardeşiniz olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Bir …

Donör 150 ve sıra dışı ailesi… “Erkek arkadaşının kardeşin olabileceğini düşünüyorum”
Akacan The Mall
02.10.2022 09:22
0
A+
A-

Donör 150 ve sıra dışı ailesi… “Erkek arkadaşının kardeşin olabileceğini düşünüyorum”
Yüzlerce kardeşiniz olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Bir de bunu bir gazete haberinden öğrendiğinizi düşünün. İnanılması sıkıntı fakat Chrysta Bilton’ın yaşadığı şey tam olarak bu… İşte Chrysta’nın ‘normal ailesini’ nasıl keşfettiğinin hikayesi…

Chrysta Bilton, 2007’nin Eylül ayında bilmediği birtakım kardeşleri olduğunu öğrendiğinde üniversiteden yeni mezun olmuştu ve annesi ile birlikte yaşamak için Los Angeles’a yeni taşınmıştı.

Annesi Debra, Chrysta ve kız kardeşi Kaitlyn’le konuşmak istediğinde genç bayan şimdi eşyalarını bile yerleştirmemişti.

Akacan The Mall

Debra, “Babanızın gizlice sperm donörü olduğunu öğrendim” dediğinde ikisi de ne yapacaklarını, ne söyleyeceklerini bilemediler. “ABD’nin dört bir yanına dağılmış birkaç biyolojik kardeşiniz olabilir” demişti anneleri.

“Annemin birkaç deyişi güya çok daha fazlası olabilirmiş izlenimi yarattı” diye aktardı o konuşmayı Chrysta, geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Normal Family: On Truth, Love, and How I Met My 35 Siblings” (Normal Aile: Gerçek, Sevgi ve 35 Kardeşimle Tanışmam Üzerine) isimli anı kitabında.

“Bir düzine mi? İki düzine mi? Daha fazla mı? Pekala neye benziyorlardı? Kaç yaşındaydılar?”

Doğru sayının yüzlerce olduğunu daha sonra anlayacaklardı…

Debra direkt Chrysta’ya bakarak, “Dahası da var” diye ekledi, “Erkek arkadaşının kardeşin olabileceğini düşünüyorum”.

Chrysta, bir partide tanıştığı Max ile kısa müddet evvel sevgili olmuştu. Max’in ikiz kız kardeşleri vardı. Debra, Max’in ebeveyniyle ortak tanıdıklarıyla konuştuklarını ve ikiz kızların biyolojik babasının da tıpkı donör olduğunu varsayım ettiklerini söyledi.

Durum git gide karmaşıklaşıyordu. Max ile birebir babayı paylaşmasalar bile ortalarında çok yakın bir bağ vardı. Chrysta bu konuşmanın üzerine çabucak erkek arkadaşını arayıp, ortalarındaki alakayı sona erdirdi.

* * * * *

Her şey birkaç yıl evvel, New York Times’ın ülkenin birinci sperm bankalarından biri olan California Cryobank’in üretken bir bağışçısı olan ‘Donör 150’ hakkındaki haberiyle başlamıştı. Yakışıklı ve atletik bir müzisyen olan bu kişinin, sekiz yıl boyunca spermlerini bağışlayarak ayda 400 dolar kazanan bir evsiz olduğu belirtiliyordu.

Haberde ismi geçmese de bu kişi Jeffrey Harrison’dı. Jeffrey, haberin kamuoyunda yarattığı ilgiden çok etkilenmişti. Chrysta, Jeffrey’nin haberi okurken kendi kendine, “Ben dünyanın en ünlü isimsiz sperm donörüyüm” diye böbürlendiğine şahit olmuştu.

Bu durum Jeffrey’i Donör 150 olduğunu açıklamaya yöneltti. Çünkü bu reklamdan maddi olarak faydalanabileceğini düşünüyordu. Sperm bağışı yaptığı günler geride kalmıştı ve şimdilerde kıt kanaat geçinebiliyordu.

Debra, Jeffrey ve Chrysta Malibu tatilinde-1984 / Fotoğraf: chrystabilton.com

Sadece bir sorun vardı: Chrysta’nın annesi Debra.

Jeffrey bağışlarının birçoklarını isimsiz olarak yapmıştı ancak Debra’nın durumu farklıydı. Bekar bir bayan olarak anne olmak isteyen Debra, 1983 yılında kuaförde tanıştığı bu güzel yabancıya spermleri karşılığında tam 2 bin dolar ödemişti. 

Jeffrey, kağıt üzerinde eksiksiz görünüyordu. Lakin aile geçmişinin birden fazla uydurmaydı. İddia ettiği üzere New York Merkez Bankası’nı yöneten ya da Yüksek Mahkeme yargıçlığı yapan akrabaları yoktu.

Debra, Jeffrey’nin sperm bağışı yaptığı tek kişinin kendisi olduğunu sanıyordu. Dahası o günlerde Jeffrey’e bir karavan almak için para biriktirmeye çalışıyordu. Böylelikle genç adam otomobilinde yaşamaktan kurtulacaktı. Jeffrey ise Donör 150 olduğunu açıkladığında, Debra’nın karavan almaktan cayacağından emindi.

HAFTADA ÜÇ KERE SPERM BAĞIŞLADI

Debra’nın sperm bağışı öncesi tek bir kaidesi vardı: “Aynı şeyi benim dışımda kimse için yapmayacağına hayatın üzerine yemin etmeni istiyorum senden” demişti Jeffrey’e.

Jeffrey bu talebi kabul etse de kelamını uzun müddet tutamadı.

Debra için California Cryobank’te yaptığı bağışların akabinde tabiplerden sperminin “genetik mükemmellikte” olduğunu öğrendi. Sperm bankasının yetkilileri bu sayede Jeffrey’nin sistemli bir gelire kavuşabileceğini söylüyordu.

Sonuçta Jeffrey neredeyse 10 yıl boyunca haftada 2-3 sefer sperm bağışı yapan ve buradan kazandığı parayla geçinen Donör 150 oldu.

ABD’de bir donörün kaç aileye sperm bağışlayabileceğine dair yasal bir sınırlama ya da donörlerin birden fazla bankaya gitmesini engelleyecek rastgele bir yasa bulunmuyor.

Debra, Chrysta ve Kaitlyn -1990 / Fotoğraf: chrystabilton.com

KENDİSİNDEN ‘RUH ÇAĞIRAN’ OLARAK BAHSEDERDİ

Jeffrey’nin DNA’sı etkileyici görünüyordu fakat donör belgesinde yer almayan tuhaf özellikleri de vardı.

Örneğin sokakta bulduğu hasta rakunları biberonla beslerdi. Kendisinden ‘ruh çağıran’ olarak bahseder, bağış yaparken derin meditasyonlara girdiğini zira her bir spermin aslında bilince sahip olduğunu tez ederdi.

ABD hükümetinin ülkenin farklı yerlerinde üç nükleer bomba patlatmayı planladığına dair çılgın teorileri vardı. Hatta bir defasında CIA ve FBI’a yakalanmamak için kılık değiştirmek üzere bir peruk satın almış ve Hindistan’a kaçma planları yapmıştı.

‘BEN BÜTÜN AİLELERİN BU TÜRLÜ OLDUĞUNU SANIYORDUM’

Debra onun kızlarının hayatında daimi bir öge olmasını istemiyordu lakin tekrar de yanlarında olmasını istiyordu. Chrysta ve kız kardeşi büyürken, anneleri ayda birkaç kere Jeffrey’i meskene çağırır, banyolarında sıcak bir duş almasını sağlar ve hayatlarının bir modülü olarak görünmesini sağlardı.

O günleri kitabında “Babam hiç bizimle yaşamadı lakin ben tüm ailelerin bu türlü olduğunu sanıyordum. Daima yanımızda olan bir annemiz vardı. Baba ise onu çok özlediğimizde birkaç haftada bir gelirdi” kelamlarıyla anlattı Chrysta.

New York Times’ın haberi yayımlandığında ve Jeffrey ‘Donör 150’ olduğunu açıkladığında Debra öfkeden mecnuna döndü. 

Daha fazla çocuğun ortaya çıktığını ve birbirleriyle ilişki kurmak için bir toplumsal medya kümesi kurduklarını öğrendiğinde Jeffrey’e bir röportajda ya da çocuklarından biriyle konuşurken Chrysta ve Kaitlyn’den bahsetmeyi katiyen yasakladı.

Hatta Jeffrey’i kaçırmayı bile denedi. Adamı zorla otomobiline bindirmeye çalışıp, evliliğe ikna etmek istedi. Böylece Donör 150 resmi olarak çocuklarının babası olacak, Chrysta ve Kaitlyn öbür kardeşleri öğrendikleri takdirde bile kendilerini özel hissedeceklerdi.

Bir seferinde de Jeffrey’i karavanında ziyaret etmeye gidip orada tüm çocukları hakkında bir belgesel hazırladığını argüman eden bir TV yapımcısıyla karşılaşan Debra, “Bunlar onun çocukları değil!” diye bağırdı.

Jeffrey ve Chrysta – 1985 / Fotoğraf: chrystabilton.com

‘BU BEŞERLERLE BİR DAHA ASLA KONUŞMAYACAĞIZ’

Donör 150 Facebook kümesi üzerinden haberleşen çocuklardan biri Chrysta’ya ulaşarak bu farklı aileye katılmak isteyip istemediğini sordu. Jeffrey, medya röportajlarında Chrysta ve kardeşinden asla bahsetmese de tüm yeni çocuklarına onlardan kelam etmişti.

Hem Chrysta hem de kız kardeşi Kaitlyn, kardeşleri olduklarını argüman eden yabancılardan rahatsız oldu. “Bu beşerlerle bir daha asla konuşmayacağız, onlara bakmayacağız ya da onları düşünmeyeceğiz” diye anlaştılar.

‘BANA TANIDIĞIM HERKESTEN DAHA ÇOK BENZİYORDU’

Ancak tüm bunlar on yıl sonra değişti.

Mayıs 2015’te, evli ve birinci çocuğuna dokuz aylık gebe olan Chrysta’ya, Jeffrey’nin birçok kızından biri olduğunu argüman eden Jennifer isminde bir bayan tarafından bir telefon geldi. Chrysta tekrar görüşmeyecekti lakin bu sefer bir şeylerin farklı olduğunu hissetti.

Chrysta, Jennifer ile kurduğu etkileşim için, “ruhen bana o güne kadar tanıştığım herkesten daha çok benziyordu” dedi.

Bunun üzerine Los Angeles’taki meskeninde bir buluşma düzenlemeye karar veren Chrysta, Jeffrey’nin varlığından haberdar olduğu 26 üvey kız kardeşini yüz yüze görüşmek ve birbirlerini tanımak üzere davet etti.

Jeffrey davetliler ortasında yoktu, zira Chrysta geçmişini birinci öğrendiğinde buhrana girmiş ve ona baba demeyi bırakmıştı. O da herkes üzere Donör 150 diye bahsediyordu Jeffrey’den. Annesi ve kız kardeşi de Donör 150’den uzak durmaya karar vermişti.

Chrysta ve Kaitlyn – 1992 / Fotoğraf: chrystabilton.com

GURURLA ODAYA GÖZ GEZDİRDİ

Buluşma öncesi Kaitlyn ablasına “Aynı biyolojiye sahip olmamız onları ailemiz yapmaz” demişti. Kardeşler gelmeye başladığında, Chrysta hepsiyle kısa da olsa vakit geçirmeye tüm bayanları başka ayrı tanımaya çalıştı.

Debra birinci başta bu buluşmadan uzak dursa da sonraki gün Jeffrey ve ailesiyle ilgili ihtimamla arşivlediği tüm dokümanları yanına alıp Chrysta’nın kapısını çaldı. Chrysta annesinin fikrini neyin değiştirdiğini bilmiyordu lakin yeni kardeşlerinin fotoğrafları elden ele dolaştırıp hiç tanımadıkları babalarına hayranlıkla bakmalarını izliyor ve gözyaşlarını tutmaya çalışıyordu.

O sırada Debra gururla odaya göz gezdiriyordu ve kendini bu büyük, tatlı, alışılmadık ailenin reisi üzere hissediyordu.

Chrysta, “Anladım ki o olmasaydı bu insanların hiçbiri hayatta olmayacaktı” dedi. Kimileri Jeffrey’i California’da bulma planları yapıyordu lakin da birçoğu için Chrysta’nın deyişiyle “kardeşlerin birlikte olması yeterliydi”.

New York Post’ta yer alan ‘What it’s like to have a sperm donor dad — and meet your 35 siblings’ isimli yazıdan derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.