STERLIN
41,1572
DOLAR
32,3364
EURO
35,1586
ALTIN
2.245,42
BIST
8.718,11
SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Dolandırıcılıkta yeni sistem: Mesai bitti

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Lideri İsmail Çağlar, kendilerini ’emlakçı’ olarak tanıtan dolandırıcıların, noter yahut tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın randevu alıp, satış fiyatını banka hesabına havale ettirdikten sonra konut almak isteyenleri, ‘Mesai bitti, süreçlere yarın devam edelim’ kelamı ile kandırdığını söyledi. Çağlar, “Günde 5-6 dolandırıcılık şikayeti alıyoruz” dedi. 

Dolandırıcılıkta yeni sistem: Mesai bitti
Akacan The Mall
27.03.2023 11:22
0
A+
A-

Dolandırıcılıkta yeni yol: Mesai bitti
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Lideri İsmail Çağlar, kendilerini ’emlakçı’ olarak tanıtan dolandırıcıların, noter yahut tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın randevu alıp, satış fiyatını banka hesabına havale ettirdikten sonra konut almak isteyenleri, ‘Mesai bitti, süreçlere yarın devam edelim’ kelamı ile kandırdığını söyledi. Çağlar, “Günde 5-6 dolandırıcılık şikayeti alıyoruz” dedi. 

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası kentin göç almasıyla başlayan konut külfetinin, otellere yerleştirilen depremzedelerin de mesken arayışına girmesiyle sürdüğüne dikkati çekti. Kentteki kiralık meskenlerin 7 bin liradan, satılık 1+1 konut fiyatlarının da 1 milyon liradan başladığını belirten Çağlar, “Antalya’da kiralık ve satılık konut yok denecek kadar az sayıda” dedi. 

MESAİYE YAKIN RANDEVU TERCİHİ

Akacan The Mall

Ev arayışına girenlerin internet sitelerindeki ilanlara ağır ilgi gösterdiğini belirten Çağlar, son günlerde sıklıkla yaşanan dolandırıcılık olaylarına ait de bilgi verdi. Çağlar, dolandırıcıların kendilerini ’emlakçı’ olarak tanıttığını ya da yakınına ilişkin meskeni sattığını belirterek, satış fiyatının bir kısmının diğerine ilişkin banka hesabına gönderilmesinin akabinde tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın saatlerde randevu almayı tercih ettiğini söyledi. Çağlar, tapu müdürlüğüne gidildiğinde de kalan paranın havalesini yaptıran dolandırıcıların, ‘Mesai bitti. Süreçler yarına kaldı’ diyerek konut almak isteyenlerin dolandırıldığını anlattı.

‘GÜNDE 5-6 DOLANDIRICILIK ŞİKAYETİ’

Dolandırıcıların son günlerde bu yol ile insanları mağdur ettiğini vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu:

“Dolandırıcılık çoklukla para aktarma sırasında oluyor. Satış fiyatının bir kısmını meskeni alacak kişi gönderiyor. Kalanının öteki hesaba gönderilmesi talep ediliyor. Mesken alacak bireyler, kesinlikle paranın tamamını mesken sahibinin hesabına göndermeli. Dolandırıcılar, bu prosedürü çok kullanıyor. Dolandırıcılar tapu müdürlüklerinde son dakikaya randevu alıp, para gönderildikten sonra da ‘Mesai bitti’, ‘İşlemler sonraki güne kaldı’ üzere telaffuzlarla kandırıyor. Araç ve konut satışlarında benzeri durum yaşanıyor. Günde 5-6 dolandırıcılık şikayeti alıyoruz.”

‘İŞLEMLERİ ERKEN YAPIN’ UYARISI

Konut satışlarının yanı sıra noterde gerçekleştirilen araç satışlarında da dolandırıcıların misal prosedürü kullandığından bahseden Çağlar, “Araç satışlarında da kapora gönderiliyor. Notere geliniyor. Oburunun ismine hesaba para gönderiliyor. Noter satışı mesai bitiminin sonuna gerçek yapılmaya çalışıyor. Sonraki güne kalınca da hesaba para gönderildikten sonra dolandırıcıya ulaşılamıyor. Alım satım yapacakları uyarıyorum. Satış süreçlerinin mesai bitimine yakın dakikalarda yapmayın. Gün içerisinde erken saatlerde gerçekleştirin” dedi. 

YETKİ DOKÜMANI ARAŞTIRILMALI

Çağlar, alım-satım süreçleri sırasında dikkat edilmesi gereken şeyleri de şöyle sıraladı:

“İnternet sitelerindeki ilan sahiplerinin sahiden mesken, tapu, araç ya da ruhsat sahibi olduğuna emin olun. Sitelerdeki ilanı veren emlakçı mı, yetki dokümanı var mı, vergi levhası var mı araştırın. Bunları araştırmadığınız sürece dolandırılabilirsiniz.”

KİRALIK MESKENDE ‘KAPORA’ ALDATMACASI

Dolandırıcıların kiralık konut arayanları da ‘kapora’ oyunu ile aldattığına değinen Çağlar, “İnternet sitesindeki ilanda kiralık mesken buluyorsunuz. Kapora gönderiliyor. Diğer vilayetlerden gelen de ilanda görüp, ödeme yapıyor. Sonra emlakçı diye tanıdıkları kişiyi aradıklarında telefona bakmıyor. Konuta gidiyorlar, meskende diğerleri oturuyor. Burada emlakçı olmadığı ve dolandırıcı olduğu ortaya çıkıyor. Mesken kiralamak isteyenler, buna dikkat etmeli” diye konuştu.

Çağlar, mağdurların şikayeti sonrası dolandırıcıların rastgele bir oda kaydı bulunmaması nedeniyle süreç yapamadıklarını ve polise gitmeleri gerektiğini anlattıklarını söyledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.