SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Doğan Hızlan Kütüphanesi açıldı

Doğan Hızlan Kütüphanesi açıldıHürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan’ın adını taşıyan ikinci kütüphane İstanbul’da açıldı. Beşiktaş İlçesi’ndeki …

Doğan Hızlan Kütüphanesi açıldı
Akacan The Mall
20.04.2022 16:37
0
A+
A-

Doğan Hızlan Kütüphanesi açıldı
Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan’ın adını taşıyan ikinci kütüphane İstanbul’da açıldı. Beşiktaş İlçesi’ndeki Yeni Levent Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin hizmetine sunulan kütüphanenin açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Doğan Hızlan katıldı.

Antalya’da 2012 yılında açılan Doğan Hızlan Kütüphanesi’nden sonra adını taşıyan ikinci kütüphanenin açılışında kitap okumanın önemini anlattığı bir konuşma yaptı. Doğan Hızlan şunları söyledi:

HIZLAN: BENİM İÇİN UNUTULMAZ BİR GÜN
“İnsanın yaşamında bazı günler vardır ki onlar unutulmaz. Ben böyle günlerden birini yaşıyorum. Bir insana faniye verilecek bazı önemli unvanlar vardır. Bu unvan kitapla birleşiyorsa benim için unutulmazdır. Sayın Bakanımıza ve sayın Valimize teşekkür ediyorum.

Akacan The Mall

OKUMAYI YARINA BIRAKMAYIN
Kitaplarda birçok sırlar var onları okuyarak kendimizi ailemizi tanıyoruz ve bir de insanları anlamaya çalışıyoruz. Eğer kitaplardaki bilgileri hazmetmez özümsemezsek dışarıdan eleştirilerle kendimizi aldatırız. Her günü değerlendirmek gerekir. Çok sevdiğimiz Behçet Necatigil sevgileri yarına bırakmayın diyor. Okumayı da yarına bırakmamak gerekir.

BİR KÜTÜPHANE BİN KÜTÜPHANEDİR
Bir kütüphane bin kütüphanedir benim için. Eski yıllarda kütüphaneler saat 17:00’de kapanırdı. Çalışan insanlar, öğrenciler gidip kitap okuyamazdı. Şimdi devletin çok sayıda kütüphanesi var ve yerel yönetimler de kütüphanelere çok ağırlık veriyorlar. Artık 7 gün 24 saat açık kütüphaneler görüyorum. Geceleyin ellerinde kitaplarla kütüphanelere giden gençler görüyorum.

OKUMANIN HER TÜRLÜSÜNÜ SEVİYORUM
Modern teknoloji hepimize çok büyük imkanlar sağladı ama teknolojinin getirdiği şeyler kitabı yok etmiyor. Teknolojinin getirdiklerine bakınca telefondan, internetten kitap okuyanları görüyorum. Kitaba dokunmanın ayrı bir tadı vardır ama ben okumanın her türlüsünü seviyorum.

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİNİ KİTAPLA DOĞRULATIN
Ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez ile ilgili bir haber düştü bilgisayarıma. Haberde Marquez öldü ve veda mektubu yayınlandı yazıyordu. Tüm gazeteciler o haberi veda mektubu başlığıyla girmişti. Özel bir dostuma sordum ve haberin yanlış olduğunu öğrendim. Teknolojinin önünüze koyduklarını, kitaplarla doğrulatmayı ihmal etmeyin.

KLASİKLERİ MUTLAKA OKUYUN
Batı ve Doğu klasiklerini mutlaka okuyun. Bunun için edebiyatçı olmaya gerek yok. Birine derdinizi anlatırken birini ikna etmeye çalışırken birine sevdiğinizi söylerken Türkçeye muhtaç olacaksınız. Türkçeyi kendi anadilini iyi bilmeden yurt dışına gidip dil öğrenmeye çalışanlar, dil kavramı oluşmadığı için başarılı olamıyor. Bu yüzden herkesin öncelikle ana dilini çok iyi bilmesi gerekiyor ki bu da kitaplarla mümkün.”

OKULLAR SADECE EĞİTİM YUVASI DEĞİL
Aynı anda 60 öğrencinin kullanabileceği ve içinde 16 bin kitap bulunan Doğan Hızlan Kütüphanesi’nni açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise törene katılanlara şöyle hitap etti:
“Kültür ve sanatla ne kadar iç içe olabilirsek o kadar güçlü bir ülke haline gelebiliriz. Kovid süreci bize okulların sadece eğitim öğretim yeri olmadığını, sosyalleşmenin kültürel ve sportif faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Okulların ilk açılacak ve son kapanacak yerler olduğu söyleminin sadece bir retorik olmadığını kararlı bir eylem olduğunu tüm Türkiye gördü. Bu konuda emeği geçen tüm öğretmenlerimize tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

KİTAP SAYISINDA HEDEF 100 MİLYON
Bir yanda okullarımızn eğitim kalitesini artırmaya çalışırken bir yandan da eğitimde fırsat eşitliğini esas aldık. Bunun ilk adımını da 26 ekim 2021 tarihinde kütüphanesiz okul kalmayacak projesiyle attık. 16 bin 361 okulumuzun kütüphanesi yoktu. İki ay gibi bir sürede her birine kütüphane yaptık ve kütüphanesi olmayan tek bir okul kalmadı. Burada meslek liselerimizin desteği çok büyük. Sadece kütüphane yapmadık kitap sayısını da artırdık. Başlarken 28 milyon kitap vardi bugün kütüphanelerimizdeki kitap sayısı 56 milyonu aştı. Öğrenci başına düşen kitap sayısı da 1,6’dan 3,2’ye yükseldi. Bu yılın sonuna kadar kütüphanelerdeki kitap sayısını 100 milyona çıkarmak istiyoruz böylece öğrenci başına düşen kitap sayısı 7’ye çıkmış olacak.

KÜTÜPHANELERE YAŞAYAN EFSANELERİN İSMİ VERİLECEK
Bu kütüphaneyle İstanbul’ da yeni bir başlangıç daha yapmış oluyoruz. Edebiyata, kültüre sanata gönül vermiş kişilerin, yaşayan efsanelerin adını kütüphanelerimize vereceğiz. Doğan Bey ile başladık çünkü Doğan Bey ömrü boyunca bizlere kalemiyle rehberlik etti, edebiyatın,. kültürün ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Onun için İstanbul’daki başlangıcı Doğan Hızlan beyefendi ile yaptık. Bu okul artık onun okulu, bu öğrenciler onun öğrencileri. Tek isteğimiz arada bir gelir gelip öğrencileri ziyaret etmeleri, halini hatırını sormaları.”

Açılış töreninin ardından Milli Eğitim Bakanı ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte adına açılan kütüphaneyi gezen Doğan Hızlan’a okulun müzik grubunun da bir sürprizi vardı. Öğrencilerin müzik dinletisinin ardından onlarla sohbet eden Hızlan, kendisi için ayrılan köşede Bakan Özer ve Vali Yerlikaya ile birlikte fotoğraf çektirdi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.