SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdı

Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdıDış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 162 artarak 11 milyar doları aştı. Ticaret Bakanı Muş: “Ağustos …

Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdı
Akacan The Mall
02.09.2022 17:22
0
A+
A-

Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdı
Dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 162 artarak 11 milyar doları aştı. Ticaret Bakanı Muş: “Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın birebir ayına nazaran yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek Ağustos ayı…

Ağustos ayı dış ticarette rekor ayı oldu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Toplantı Salonunda ağustos ayı dış ticaret sayılarını açıkladı.

Akacan The Mall

Muş, “Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın birebir ayına nazaran yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatı.” açıklamasını yaptı.

2022 yılı Ağustos ayında geçen yılın tıpkı ayına nazaran; ihracat yüzde 13,2 oranında artışla 21 milyar 341 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 oranında artışla 32 milyar 618 milyon dolar oldu.

2022 yılı Ocak-Ağustos periyodunda ise geçen yılın tıpkı devrine nazaran, ihracat yüzde 18,3 oranında artışla 165 milyar 672 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 oranında artışla 239 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan açıklamaya nazaran, Ağustos ayı sayılarına nazaran Türkiye, ihracatta tarihi bir eşiği daha geçti. İktisat ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı Ağustos ayında geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 13’lük artışla 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm vakitlerin en yüksek Ağustos ayı ihracat sayısına imza attı. Bu sayıyla birlikte ihracatta son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Ayrıyeten yılın birinci 8 ayında 165 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşarak yıllık bazdaki ihracat amacına Ağustos ayında ulaşmış oldu.

TİM Lideri Mustafa Gültepe, “Ağustos ayında yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek Ağustos ayı ihracat performansını gerçekleştirdik. Birinci 8 ayda bu sayı, 165,7 milyar doları, son 12 ayda ise 250,8 milyar doları aştı. Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat gayemize Ağustos ayı itibariyle ulaştık. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Temmuz ve Ağustos aylarında ihracatta kaydettiğimiz muvaffakiyetler, Türkiye iktisadının büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. İhracat tarafındaki başarılarımızı sürdürerek savaş nedeniyle hayli çalkantılı geçen 2022 yılını, inşallah değerli bir büyüme sayısıyla kapatacağız. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla Türkiye iktisadını büyüten ihracat ailemizin her bir üyesini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Kimya, zirvede

Ağustos ayında bölümlerin ihracat performanslarına ait ayrıntıları paylaşan TİM Lideri Mustafa Gültepe, global piyasalardaki gelişmelerin de tesiriyle kimya kesiminin en çok ihracat yapan bölüm olmaya devam ettiğini söyledi. 21 kesimde ihracat artışı yaşandığını belirten TİM Lideri Mustafa Gültepe, “Bu ay birinci 5 bölümümüz sırasıyla; 2,9 milyar dolar ile Kimya, 2,3 milyar dolar ile otomotiv, 1,84 milyar dolar ihracatla hazır giysi, 1,82 milyar dolar ile çelik ve 1,3 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik dallarımız oldu. Hububat ve meyve zerzevat kesimleri, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi” biçiminde konuştu.


53 vilayet ihracatını artırırken 4 vilayette yüzde 20’nin üzerinde artış

Ağustos ayında 53 ilin ihracatını artırdığını aktaran TİM Lideri Mustafa Gültepe, en çok ihracat gerçekleştiren birinci 5 ilin sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olduğunu bildirdi. Ayrıyeten Ankara, Adana, Mersin ve Sakarya’da ihracatın yüzde 20’nin üzerinde artış kaydettiğini aktaran TİM Lideri Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:
Gaziantepli firmalarımız bu ay ihracatlarını yüzde 6 artırarak 918 milyon dolar düzeyine çıkardı. En çok ihracat yapan 5.ilimiz olan Gaziantep, 196 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, 3 bin ihraç eseri ve Birinci 1000 İhracatçı ortasındaki 71 firmasıyla bölgenin bayrak taşıyıcısı pozisyonunda. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 26 artırarak 10 milyar dolar ihracatı aşan Gaziantep’in, 2022 yılı amacına ulaşacağına yürekten inanıyoruz.


İhracat yapılan ülke sayısı 220’ye yükseldi

Ağustos ayında, ihracat yapılan ülke sayısının 218’den 220’ye yükseldiğini tabir eden TİM Lideri Mustafa Gültepe şu bilgileri paylaştı:
151 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. En çok ihracat yaptığımız birinci 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 70, Lübnan’a yüzde 130 ve Güney Afrika’ya yüzde 214’lük değerli ihracat artışları kaydedildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.