SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Dijital çağda ingilizce öğrenmek

Dijital çağda ingilizce öğrenmekYeni bir lisan öğrenmek gelişen teknoloji sayesinde artık daha kolay. Bilhassa memleketler arası lisan olarak …

Dijital çağda ingilizce öğrenmek
Akacan The Mall
23.06.2022 13:22
0
A+
A-

Dijital çağda ingilizce öğrenmek
Yeni bir lisan öğrenmek gelişen teknoloji sayesinde artık daha kolay. Bilhassa memleketler arası lisan olarak kabul gören İngilizce, günümüz dijital platformları ve taşınabilir uygulamaları sayesinde herkes tarafından daha rahat öğrenilebilir hale geldi. İngilizce’yi öğrenmek ya da geliştirmek isteyenler için bir çok teknolojik seçenek var. Bir tıkla cep telefonlarına indirdikleri taşınabilir uygulamalarla bile lisan öğrenmeye başlanabiliyor.

Peki İngilizceyi öğrenmek, geliştirmek ya da akıcı bir halde konuşmak için tek başına taşınabilir uygulamalar kâfi mi? Uzmanlara sorduk…
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Lisanlar Kısmı İngiliz Lisan Eğitimi Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Hande Uysal Gürdal, İngilizce tahsili için geliştirilen taşınabilir aplikasyonları genel olarak yararlı bulduğunu söyledi. Gürdal, tüm bu uygulamaların teker teker incelenerek seçilmesi gerektiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi:

UYGULAMALAR MOTİVE EDİYOR
“Bu usul uygulamaların kime, ne ölçüde faydalı olabileceğine bakmak gerekiyor. İngilizce konusunda eğitim veren taşınabilir uygulamalar çocukları öğrenme konusunda motive ediyor. Onlara eğlenceli bir ortam sunuyor. Bu biçim uygulamalar hem pratik hem de yeni jenerasyonun muhtaçlıklarını karşılıyor. Zira yeni jenerasyon, dijital platformdan aldığı bilgiyi daha çok benimsiyor ve daha kolay öğrenebiliyor. Yani İngilizceyi öğrenmek isteyenler internetten de artık çarçabuk öğrenebiliyor. Bu usul taşınabilir uygulamalar söylem konusunda da dayanak oluyor.”

Akacan The Mall

HER AN HER YERDE İNGİLİZCE
İngilizce öğreten birçok taşınabilir uygulama var. Genel olarak kimi kısa periyodik ve sık tekrarlara dayanan bir öğretme yolunu izlerken kimi ise yazma ve okuma yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Bilhassa her yaştan bireye yabancı lisan öğrenmenin kapılarını aralayan bu taşınabilir uygulama ve dijital platformlar yapay zekâdan da yararlanıyor. Bununla birlikte kimi uygulamalar canlı çevrim içi derslere katılma imkânı sunarak her an her yerde İngilizce tahsili yapabilmeyi sağlıyor.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Lisanlar Eğitimi Kısmı İngiliz Lisanı Eğitimi Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Cem Balçıkanlı, bu uygulamalar sayesinde geçmişte yaşanan pek çok imkansızlığın ortadan kalktığının altını çizdi. Balçıkanlı, bireylerin yalnızca cep telefonları sayesinde kendi öğrenme planlarını çarçabuk oluşturabildikleri bu uygulamalar ve katkıları hakkında şunları söyledi:

ÖĞRENME BİÇİMİNE NAZARAN UYGULAMA SEÇİLMELİ
“Uzağı yakın eden bu araçlar sayesinde beşerler öğrenmek istediği lisanı duyabiliyor. Uygulamalar, p örneğin, ‘ders çalışma vaktin geldi’ ya da ‘bugün beş söz öğren’ üzere bildirimlerle bireyleri daima alarmda tutuyor. Bu manada çok büyük fırsatlar sağlıyor. Lakin bireylerin kendi öğrenme emellerine nazaran farklı stratejileri geliştirmesi gerekiyor Mesela anne baba 6-8 yaşındaki çocuğu için bu türlü bir uygulama kullanmayı düşünüyorsa bu bahiste çocuğun öğrenme formuna nazaran evvel âlâ bir araştırma yaparak hakikat uygulamayı bulmalılar.

KURSLAR MI, TAŞINABİLİR UYGULAMALAR MI?
Üniversite hazırlık basamağında da yıllardır yabancı lisan imtihanına hazırlayan kurslar var. Onların hazırladığı taşınabilir uygulamaların daha emniyetli ve geçerli olduğunu söyleyebilirim. Lakin genel olarak tüm bu İngilizce uygulamalarında ‘İngilizce öğrenmede hangi maksat güdülüyor’ ve ‘İngilizcenin hangi alanına yük verilmesi gerekiyor’ sorularının bireyler tarafından yanıtlanması gerekiyor. Zira günümüzde pek çok araç var ancak bu araçlar bireyden bireye farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple bireylerin emele yönelik çalışma yapmaları gerekir. İngilizce öğrenmek için uygulama seçerken nokta atışı yapmak ismine bireyin kendi yönelimini ve isteğini belirlemesi gerekir. Kurslar mı yoksa uygulamalar mı daha yararlı olur denildiğinde ise burada da tekrar bireyin özellikleri devreye giriyor. Şayet İngilizce öğrenmek isteyen biri tek başına ders çalışmayı sevmiyor, sorumluluklarını kendi kendine yerine getiremiyor ve dışardan birisinin misyon vermesi, yönlendirmesine muhtaçlık duyuyorsa onun için kurslar daha yararlı olabilir. Lakin kendi başına çalışmayı seven biri, lisanını geliştirmek için İngilizce diziler izler, kendi alanıyla ilgili İngilizce görüntüler izleyip oradaki sözleri anlamaya ve öğrenmeye çalışırsa o kişi taşınabilir uygulamalar sayesinde de muvaffakiyete ulaşabilir. Bununla birlikte kurslara da giderek süreci birlikte yürütmek ayrıyeten yararlı olabilir.

KÜLTÜR KONUSUNDA BİREYLERE FARKINDALIK SAĞLIYOR
Eskiden lisan öğrenen bireyler için Türkiye’deki en büyük sorun lisanın öğrenme safhasında yeteri kadar duyulamamasıydı. Münasebetiyle bu araçlar ana lisan konuşmacılarıyla bireyleri bir ortaya getirdi. Vakitten, yerden bağımsız öğrenme imkanı sundu. Kültür, lisan öğrenmede olmazsa olmaz noktalardan biri. Bu stil araçlar kültür konusunda da bireylere farkındalık sağlıyor. Özel öğrenmeye yardımcı oluyor, bireye sorumluluk yüklüyor. Ayrıyeten bir danışman vazifesi de görüyor. Bireyler bilmedikleri sözlere ya da bilgilere bu araçlar sayesinde süratlice ulaşabiliyor ve öğrenebiliyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.