SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Deride ‘bitki’ devri

Deride ‘bitki’ dönemiModa sanayisinin sürdürülebilir gereçlere olan ilgisi son yıllarda büyük bir süratle artıyor. Deri eserleri de bu …

Deride ‘bitki’ devri
Akacan The Mall
06.11.2022 07:23
0
A+
A-

Deride ‘bitki’ dönemi
Moda sanayisinin sürdürülebilir gereçlere olan ilgisi son yıllarda büyük bir süratle artıyor. Deri eserleri de bu yükselişten hissesini alıyor.

Küresel deri pazarının geçtiğimiz yıl 420 milyar olduğu iddia edilirken; büyümesini sürdüren pazardaki toplam büyüklüğün 2030 yılına kadar yaklaşık 721 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Artan tüketim talebi ve tüketicilerin hassasiyeti ise üretimde yeni bir sayfa açılmasını zarurî hale getiriyor. Bugün Stella McCartney, Balenciaga, Prada, Gucci, Adidas, Bottega Veneta ve Hermes üzere moda sanayisinin önde gelen markaları, koleksiyonlarında mantardan, ananastan hatta kaktüsten yapılmış bitki bazlı derileri kullanıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz eserlerin liflerinden elde edilen bitkisel derilerin, hayvansal deriden 40 kat; sentetik vegan deriye nazaran ise 17 kat daha düşük karbon emisyonu gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Akacan The Mall

KARBON EMİSYONUNA ETKİSİ

Derimod İdare Heyeti Lider Yardımcısı Ali Zaim, vegan derilerin, ayakkabıda da görülmeye başladığını belirterek, “Bu eserler bilhassa dünyanın önde gelen markaları tarafından tercih ediliyor ve endüstriyel üretimden fazla marka algısını güçlendirmek için de yapılıyor. Bu trend kesinlikle Türkiye’ye gelecek. Biz de bu manada çalışmalar yapıyoruz. Bu biçim sertifika alan deri firmaları ile çalışmalarımızı ağırlaştırıyoruz. Birkaç yıl içinde sürdürülebilirlik temalı eserler çıkarabiliriz ya da dünyada işi yalnızca bu olan firmalar var, onlarla işbirliği yapabiliriz” dedi.

‘PAZAR HİSSESİ ARTACAK’

Hayvansal deriye alternatif olmak için kurulan şirketlerden biri de Meksikalı Desserto. 2019 yılında geliştirdikleri, kaktüsten üretilen deriler bugün, Givenchy, Karl Lagerfield, Mercedes-Benz, BMW, Fossil Group ve Levi’s üzere dünyaca ünlü markalar tarafından kullanılıyor. Deri eserlerine alternatif getirmeyi amaçladıklarını belirten şirketin kurucu ortağı Adrián López Velarde, “Deri ve geri dönüştürülmüş eserlere alternatif olarak biyomalzemelerin pazar hissesinin, önümüzdeki yıllarda değerli ölçüde artması bekleniyor. Desserto olarak, deriye alternatif kaktüs bazlı bir biyomateryal üretiyoruz. Hayvansal deriler için her vakit bir pazar olacak. Gayemiz, mevcut uygulamaların sürdürülebilir kaideler içermemesi nedeniyle değişim talep etmek. Deri sanayisi, emisyonlarını azaltmak için tabaklama süreçlerini iyileştirse bile, birincil hammaddeden yani hayvanlardan kaynaklanan çevresel ayak izini ve hayvan zulmünü ortadan kaldıramaz” dedi.

LÜKS MARKALAR LİSTEDE

Mantardaki liflerin birleşmesinden oluşan miselyum, kolay işlenebilmesi ve dayanıklılığıyla dokuma dalı için en tanınan materyallerden biri haline gelmiş durumda. Büsbütün miselyumdan üretilen gereçlerle üretim yapan Mylo, bu manada birinci vegan sertifikası alan şirketlerden biri olarak dikkat çekiyor. Eserlerinin fiyatları 238 dolardan 328 dolara kadar değişen marka, geniş ölçekte üretim yapan şirketlere rekabetin sıkıntı olduğunu belirtse de yeni bir tedarik zinciri oluşturmayı amaçlıyor. Mylo’nun çalıştığı markalar ortasında Stella McCartney, Adidas, Mercedes Benz yer alıyor. Ananastan deri üreten Ananas Anam şirketi ise Pinatex ismini verdiğini eserin üretiminde, ananasın atık yapraklarından elde edilen lifleri kullanıyor. Hugo Boss, H&M ve Hilton Hotel Bankside dahil olmak üzere dünya çapında 1000’den fazla markanın Pinatex eserlerini kullandığı belirtiliyor.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.