SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Depremzede tarım üreticilerinin borçlarına erteleme

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen zelzeleden ziyan gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye olan borçları bir yıl mühletle ertelendi.

Depremzede tarım üreticilerinin borçlarına erteleme
Akacan The Mall
22.02.2023 07:36
0
A+
A-

Depremzede tarım üreticilerinin borçlarına erteleme
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen zelzeleden ziyan gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye olan borçları bir yıl mühletle ertelendi.

 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen zelzeleler nedeniyle ziyan gören birtakım vilayetlerdeki ziraî üreticilerin, Ziraat Bankası AŞ(Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerince(TKK) düşük faizli kredi kullandırılmasına ait kararlar kapsamındaki kredi borçları, bir yıl müddetle ertelendi.

Akacan The Mall

Cumhurbaşkanlığının ” 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Sarsıntılar Nedeniyle Ziyan Gören Birtakım Vilayetlerdeki Ziraî Üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına Ait Kararlar Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara nazaran, sarsıntılar nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa vilayetleri ve bağlı ilçelerinde ziraî ürünleri/varlıkları (ekilişleri, eserleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seraları ve benzeri) ziyan gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve/veya Tarım ve Orman Bakanlığının (Bakanlık) başka kayıt sistemlerine nazaran kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden gerçek yahut hukuksal kişi üreticilerin, ziraî maksatlı üretici birliklerinin, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup Bakanlığın vazife alanı içerisinde yer alan ziraî maksatlı kooperatiflerin ve sulama kooperatiflerinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün, kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iktisadi işletmelerinin ve 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu kararlarına nazaran faaliyet gösteren sulama birliklerinin, Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ait kararlar kapsamındaki ziraî kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına nazaran faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren bir yıl müddetle ertelenecek.

Karar kapsamında tanımlanan kredi borçlarının anapara toplamı 250.000 TL ve altında olan bireylerin kredileri ile ilgili erteleme süreçleri, Banka yahut TKK’ya müracaatına ve rastgele bir hasar tespiti yapılmasına gerek bulunmaksızın ilgisine nazaran Banka yahut TKK tarafından resen gerçekleştirilecek.

Bu Karar kapsamında tanımlanan kredi borçlarının anapara toplamı 250.001 TL ve üzerinde olan, ziraî ürünleri/varlıkları (ekilişleri, eserleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seralar vb.) en az %30 ve üzeri ziyan gören ve bu durumları vilayet yahut ilçe hasar tespit kurullarınca belirlenenlerin erteleme taleplerinin kıymetlendirilmesi için ilgisine nazaran Banka yahut TKK’ya müracaat etmeleri gerekli olacak.

Banka ve TKK tarafından ertelenen ziraî kredi borçlarına erteleme devri müddetince vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren faiz uygulanmayacak. Yatırım kredilerinde ödenmemiş tüm taksitler birer yıl müddetle ertelenir fakat faizsiz erteleme sadece birinci taksit için uygulanır; öbür taksitlere mevcut faiz oranı ve indirimlerinin uygulanmasına devam edilecek.

Banka ve TKK’nın bu Karar kapsamında ertelenen kredilerden ötürü doğacak gelir kayıpları, Bankaca Tarım kredilerine uygulanmakta olan cari ziraî kredi faiz oranı temel alınarak hesaplanacak.

Banka ve TKK, birinci yıl için üstte belirtildiği formda süreç yapmak kaydıyla, kendi uygulamaları çerçevesinde üreticilere birden fazla taksit belirleyebilecek. Bu fıkra kapsamında yapılandırılan krediler birinci yılın sonunda gelir kaybı uygulamasının dışında kalacak.

Banka ve TKK, bu Karar kapsamında ertelenen kredilere ait bilgileri ve vade/hesap devresi/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış iddiası gelir kaybı meblağlarını, projeksiyon yapılabilmesini teminen, aylık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına iletecek.

Banka ve TKK’nın, bu Karar bazında ertelenen kredilere ait vadesi/taksit vadesi/hesap devresi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına nazaran mutlaklaşmış gelir kaybı fiyatlarını, Hazine ve Maliye Bakanlığınca bildirilen formatta iletmelerini müteakiben ödemeler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafmdan ilgili yıl bütçelerine bu emelle konulan ödenekten karşılanacak.

Bu kapsamdaki kredilerle ilgili olarak, hasar tespit komitesi karar tarihinden müracaat müddeti sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme müddeti sonuna kadar takip süreci başlatılmayacak.

Erteleme süreci borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği üzere borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkını vermeyecek.

Karar 6/2/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.