SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Depremzede çalışanı hayata tutundurmak için 9 teklif

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin insan kaynakları siyasetlerine istikamet veren 500’ün üzerinde yönetici, zelzele bölgesinde çalışma hayatının sürdürülebilirliği için acil atılması gereken adımları sıraladı. PERYÖN’ün hazırladığı 9 adımlık program, ilgili bakanlıklara sunulacak. Gerisinden sarsıntı bölgesine yönelik mahallî projeler hayata geçirilecek.

Depremzede çalışanı hayata tutundurmak için 9 teklif
Akacan The Mall
25.02.2023 07:36
0
A+
A-

Depremzede çalışanı hayata tutundurmak için 9 öneri
Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin insan kaynakları siyasetlerine taraf veren 500’ün üzerinde yönetici, zelzele bölgesinde çalışma hayatının sürdürülebilirliği için acil atılması gereken adımları sıraladı. PERYÖN’ün hazırladığı 9 adımlık program, ilgili bakanlıklara sunulacak. Gerisinden zelzele bölgesine yönelik mahallî projeler hayata geçirilecek.

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların etkilediği geniş bölgede, ekonomik hayat da felç olmuş durumda. Yaklaşık 2 milyon sigortalı çalışan olduğu bildirilen OHAL bölgesinde sarsıntının yaralarını sarmak üzere birçok proje hayata geçiriliyor. Ağır çalışmaların odağında barınma, beslenme ve hijyen başlıkları ön plana çıkarken Türkiye İnsan İdaresi Derneği PERYÖN, olağanlaşmak için bir an evvel çalışma hayatının nizama girmesini mümkün kılacak yol haritasını çizdi.

ZORLU BİR GÜZELLEŞME SÜRECİ VAR

Akacan The Mall

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin insan kaynakları siyasetlerine taraf veren 500’ün üzerinde yöneticinin üye olduğu PERYÖN, afet sonrasında insan idaresi alanında uygunlaştırma çalışmaları için bir küme kurdu. Afet Sonrası Çalışma Kümesi, 6 Şubat’tan itibaren alanda, yüz yüze ve online platformlarda değerlendirmeler yaptı.

PERYÖN Lideri Buket Çelebiöven, afet bölgelerinde hayatın bir an evvel olağana dönmesini sağlamak ve ağır travmanın izlerini silmek için uzun bir düzgünleşme süreci gerektiğini belirtti. Çelebiöven, “Bu bir ön hazırlık, ayrıntıları üzerinde çalışıyoruz. Şu anda sarsıntı bölgesinde kısa çalışma ödeneği üzere uygulamalar var ancak biz genel istihdam boyutunda bir hazırlık yaptık. Ortaya bir yol haritası niteliğinde çalışma çıktı. Bunu ilgili bakanlıklara götüreceğiz” dedi.

Depremin yarattığı istihdam krizinin yönetilmesinde insan kaynakları yöneticileri olarak devreye girdiklerini aktaran Çelebiöven, şunları söyledi: “Hitap ettiğimiz kitle özel bölüm. ’ler de buna dahil. Bunun için alana indik. Bu bölgedeki patron ve çalışanlara takviye olmak, ekonomik hayatın sürdürülebilirliği açısından değerli. Bu şahısların rehabilite edilmesi gerekiyor. Ekonomik faaliyetlerin güncellenmesi lazım. Göç edenlerin istihdam derdi var. Kapsayıcılık değerli. Bunun için kamu ve özel dal birlikte çalışacağız.”

İŞTE İSTİHDAMDA ATILMASI GEREKEN 9 ADIM

1- Sarsıntı nedeniyle oluşan iç göçün en aza indirgenmesi düşünülerek ve bölgenin sosyo-ekonomik istikrarının bozulmaması dikkate alınarak toplumsal siyasetlerin oluşturulması.

2- Zelzele nedeniyle yaşadığı travmadan ötürü çalışamayacak halde olan çalışanlara talep etmeleri durumunda ruhsal açıdan toparlanmaları için belli bir mühlet ücretli-ücretsiz müsaade hakkı tanınması.

3- Sarsıntı nedeniyle ruhsal dayanak almak isteyen çalışanlar için, dayanak alınan kurum-kuruluş belgelenmek suretiyle, gün içinde fiyatlı müsaade imkanı sağlanması.

4- Zelzele nedeniyle işsiz kalanların önkoşul aranmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlanması.

5- Bölgeye yönelik vergi ve sigorta prim teşvikleri düzenlenmesi, ayrıyeten bölgede çalışanlara yönelik vergi ve sigorta primi indirimlerinin de yine düzenlenmesi.

6- Zelzele nedeniyle işsiz kalan çalışanların tekrar istihdamını kolaylaştırmak için, afet nedeniyle işsiz kalan çalışanları işe alan patronlara yönelik teşvik uygulanması.

7- Sarsıntıda işyeri yıkılan, patronu hayatını kaybeden çalışanlar için kıdem tazminatı teminatı sağlanması.

8- İşyerlerinin zelzele tarafından güvenliklerini arttırmak için (İSG) acil durum planları ve risk tahlillerinin güncellenmesi.

9- Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nın Van Depremi’nde uyguladığı emsal uygulamaya emsal biçimde, vefat ve malullük aylığından yararlanma kaidelerinde esnekliğe gidilerek, 1800 gün prim kuralı yerine 30 gün sigorta prim bildirilmiş olmasının aylık bağlanması için kâfi sayılması.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.